به گزارش خبرنگار مهر، مجتبی عباسی در یادداشتی که به صورت اختصاصی در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده است به این اجتماع عظیم جهانی پرداخته که در ادامه میخوانیم:
تمدن یعنی برقراری نظم اجتماعی و جامعه پذیری برای همکاری و تعاون میان انسانها که زمینه را برای مقبولیت یک فرهنگ فراهم میسازد .(۱) با پیشرفت تکنولوژی و نزدیک شدن جوامع به یکدیگر، تأثیرگذاری فرهنگی_تمدنیِ فیمابین به نقطه اوج خود رسیدهاست، لذا طبیعتاً آن فرهنگی غالب میآید که دارای ابعاد وسیعتر و تأثیر گذاری بالاتری است.
با نگاهی به آموزههای متفکران غربی در مییابیم، تمدن غرب و لیبرالیسم برپایه منفعت طلبی شخصی استوار است، کما اینکه "رستو پدر معنوی فوکویاما" در نگرشش به جامعه اصالت را به فرد میدهد و از اینرو «فایده گرایی شخصی» را در محوریت روابط اجتماعی قرار میدهد .(۲)
اما آنچه در طریقةالحسین رخ میدهد، بنیان تفکر و جامعهی غرب را به چالش میکشد.فرهنگ اربعین، نمونه کوچکی از فرهنگ اصیل اسلامی و مهدویِ اشاره شده در روایات و مد نظر اهل بیت (علیهم السلام) است.
درحالی که غایت آمال متفکران و اندیشمندان غرب، ایجاد یک جامعه آرمانی با محوریت عدالت است، تمدن اسلامی با طرح و اجرای فرهنگ "مواسات" افقی ورای تصورات آرمان خواهان غربی را به تصویر میکشد.
مواسات یعنی شریک کردن و سهیم کردن دیگری در رزق و زندگی خود. (۳) بعبارت دیگر مواسات یعنی به یکدیگر یاری رساندن و دیگران را در دسترنج و حاصل تلاشهای خود، شریک ساختن. (۴) فرهنگ مواسات چیزی است که در روایات ما نیز بدان تاکید شده؛ مانند حدیث شریف امام باقر علیه السلام که میفرماید: ای پسر ارطاة! عمل به مواسات در میان شما (شیعیان) چگونه است؟ گفتم: خوب است ای ابو جعفر! فرمود: «آیا هر یک از شما دست در جیب برادرش میکند و به اندازه نیاز خود از آن بر میدارد؟»، گفتم، تا این اندازه نه؛ فرمود: «اگر چنین میکردید محتاج نمیشدید .»(۵) این روایت نشان میدهد فرهنگ مواسات از اموری است که اهل بیت سعی در گسترش آن در سطح جامعه داشتهاند و توقع داشتند، حداقل شیعیان به آن جامه عمل بپوشانند، لذا نمونهی جامعهی تربیتی مد نظر اهل بیت تعداد کثیری از شیعیان از کودک و زن ومرد، فقیر و غنی، صاحب مقام و صاحب ملالیاند که در ایام اربعین، مال و وقت حتی خانه خویش را در اختیار زائران اباعبدالله قرار میدهند.
ایام اربعین بستری است برای گسترش فرهنگی که فرهنگ منفعت محور غرب توان درک آنرا ندارد و جذابیتهایی دارد که موجب بیداری و جذب دلهای پاک وفطرتهای خداجویی میشود، که در منجلاب دنیازدگیِ فرهنگ غربی به دنبال مفری میگردند، تا خود را به ساحل امن و سلام برسانند. با توجه به اینکه شیعه در طول تاریخ همواره مورد خفقان واقع شده و فرصتی برای نشر عقاید خویش نداشته، اربعین فرصت بینظیری در تمام تاریخ شیعه است، برای اظهار و گسترش اسلام ناب، ومتفاوت ومخالف آنچه دشمنان اسلام سعی در ترویج و نشان دادن آن به مردم جهانند.
پینوشت:
۱. تاریخ تمدن ویل دورانت ج ۱ ص ۳
۲. دنیای اقتصاد https://b2n.ir/u50176
3. مجمع البحرین: «وَ فِی الْحَدِیثِ: مُوَاسَاةُ الْإِخْوَانِ. و هی مشارکتهم و مساهمتهم فی الرزق و المعاش. قیل: و لا یکون إلا عن کفاف لا عن فضلة، و أصلها الهمزة فقلبت واوا تخفیفامجمع البحرین، ج ۱، ص: ۲۸
۴. رهبرانقلاب؛ دیدار با کارگزاران نظام ۱۳۸۶/۰۶/۳۱
۵. الإمام الباقر (ع): یا ابن أرطاة! کیف تواسیکم؟ قلت: صالح یا أبا جعفر! قال: «یدخل أحدکم یده فی کیس أخیه فیأخذ حاجته إذا احتاج إلیه؟» قلت: أمّا هذا فلا، فقال: «لو فعلتم ما احتجت.» کشف الغمة ج ۲ ص ۳۳۳
نظر شما