خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- سمیه خمارباقی: پس از استعفای «سعد الحریری» از پست خود بود که «نجیب میقاتی» سیاستمدار لبنانی با رأی نمایندگان پارلمان این کشور به عنوان نخست وزیر مأمور تشکیل کابینه جدید انتخاب شد.
نجیب میقاتی در روند تشکیل کابینه با چالش های متعددی مواجه خواهد شد که در صورت عدم حل و فصل آنها، تشکیل دولت لبنان حداقل در آینده نزدیک محقق نخواهد شد. این همان مسئله ای است که نجیق میقاتی نیز خود کاملا به آن واقف است.
علاوه بر چالش های فرا روی تشکیل کابینه لبنان، برخی طرفها قصد دارند سناریوی ایجاد ناامنی در این کشور را دنبال کنند. در همین راستا چند روز گذشته افراد مسلح ناشناس «علی شبلی» از اعضای حزب الله لبنان را در منطقه «خلده» واقع در جنوب بیروت پایتخت این کشور به شهادت رساندند. پس از آن نیز در مراسم تشییع پیکر شبلی افراد مسلح به سمت شرکت کنندگان در مراسم آتش گشوده و شماری را شهید و زخمی کردند. این تحولات با واکنش حزب الله مواجه شد.
در بیانیه حزب الله لبنان بر مخالفت با هر گونه قتل و زیرپا گذاشتن محرمات و پایمال کردن کرامت انسانی تاکید شده است. حزب الله لبنان در بیانیه خود از دستگاههای امنیتی و قضایی این کشور خواست که برخورد قاطع با عاملان جنایت داشته باشد و کسانی که در شیپور فتنه می دمند و راهها را میبندند و شهروندان را مورد اهانت قرار میدهند را تحت پیگرد قرار دهند.
در همین ارتباط گفتگویی را با طلال عتریسی تحلیلگر سیاسی و رئیس مرکز مطالعات سیاسی دانشگاه لبنان ترتیب داده ایم که از نظر می گذرد:
*اوضاع لبنان را پس از استعفای سعد الحریری و روی کار آمدن نجیب میقاتی به عنوان مامور جدید تشکیل دولت چگونه ارزیابی می کنید؟
اوضاع در لبنان پس از استعفای سعد الحریری بی ثبات است در ابتدا برای اینکه ماموریت نخست وزیر جدید لبنان و موفقیت آن در تشکیل کابینه تضمین شده نیست. دوم اینکه اوضاع اقتصادی لبنان در حال حاضر وخیم است و این نگرانی وجود دارد که توافقات و وعده های میان مامور به تشکیل کابینه و رئیس جمهور لبنان محقق نشود و دولت جدید شکل نگیرد. این موضوع طبعا امور را با دشواری بیشتر مواجه خواهد کرد. وضعیت ارزش پول ملی لبنان و افزایش قیمت دلار نیز از دیگر مشکلات کنونی است. اوضاع امنیتی نیز مرتبط با وضعیت سیاسی و بی ثبات و نامعلوم است در نتیجه ما در مرحله شکننده و حساسی قرار داریم که نتیجه سالها فساد و عدم شفافیت در طرح های اقتصادی و سوء مدیریت در مسائل مالی است. این وضعیت نابسامان وجود دارد و ما نمی دانیم در صورتی که نخست وزیر جدید لبنان موفق به تشکیل کابینه شود اوضاع در آینده بهتر خواهد شد یا خیر.
*چالش های فرا روی نجیب میقاتی در تشکیل کابینه جدید چه چیزهایی خواهد بود؟
در واقع چالش های فرا روی نجیب میقاتی مامور به تشکیل کابینه لبنان بسیار است. اوضاع لبنان همانطور که اشاره شد متشنج است، چالش نخست این است که این اوضاع نابسامان چگونه تمام خواهد شد و نیازهای اساسی و ضروری مردم همچون نیازهای غذایی و دارویی و کالاهای اصلی و سوخت چگونه تامین خواهد شد. چالش دوم موضوع یارانه دولت در بخش نیازهای اساسی مردم است که قبلا فراهم می شد اما اکنون شرایط به سمت و سویی در حال سوق است که این یارانه لغو شود و در نتیجه کالاهای اساسی به دلیل افزایش قیمت دلار و کاهش ارزش پول ملی و لغو یارانه ها از سوی دولت با افزایش قیمت مواجه خواهند شد.
چالش سوم فشار نهادهای بین المللی علیه لبنان است که نجیب میقاتی درگیر آن خواهد بود و وی امیدوار است بتواند از آنها عبور کند. چالش چهارم که از اهمیت شایانی برخوردار است، طرح های آینده دولت است، اینکه کابینه جدید چه طرح های اقتصادی خواهد داشت و چگونه اقتصاد کشور را بنا خواهد کرد، سیاست های دولت جدید در قبال کشورهای عربی و محیط پیرامونی خود چه خواهد بود. در رابطه با قانون جدید انتخابات چه سیاستهایی در پیش گرفته خواهد شد. برنامه دولت برای اصلاحات و مبارزه با فساد چه خواهد بود. اینها همگی پرونده های مهم و چالشهای فرا روی نخست وزیر جدید لبنان است. همچنین انتخابات پارلمانی نزدیک است و کشور به لحاظ اوضاع اجتماعی و اقتصادی در وضعیت دشواری بسر می برد، بنابراین نجیب میقاتی شرایط آسانی نخواهد داشت.
*عاملان تیراندازی اخیر در منطقه خلده چه اهدافی را دنبال می کنند؟
تیراندازی که چند روز پیش در بیروت و نواحی آن صورت گرفت، در حقیقت اقدامی مشکوک است زیرا عمدا صورت گرفت و اتفاقی نبود. هدف از این امر، کشاندن حزب الله به درگیری در این منطقه بود که در نهایت به فتنه مذهبی میان شیعیان و اهل تسنن منجر شود و برخی کشورهای خارجی همچون آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس از آن بهره برداری کنند چرا که همواره این توطئه وجود دارد که حزب الله درگیر مسائل و مشکلات داخلی شود تا از خط مقدم مقابله با اسرائیل به تمرکز بر موضوعات داخلی لبنان سوق داده شود. در چنین شرایطی مقاومت، مشروعیت خود را از دست می دهد و در حمایت و دفاع از لبنان ناتوان می ماند. لذا این مسائلی که ذکر شد همگی جز اهداف تیراندازی اخیر در منطقه خلده بود، تیراندازی که در آن یکی از اعضای حزب الله و ۴ تن از افراد حاضر مراسم تشییع «علی شبلی» به شهادت رسیدند. در جریان این حادثه کسی از طرف مقابل کشته نشد چون درگیری نبود و هدف از آن صرفا تلاش برای کشاندن حزب الله به فتنه داخلی بود اما حزب الله حکیمانه رفتار کرد و ضمن خویشتنداری، بررسی این رویداد را به طرفهای امنیتی و قضایی لبنان سپرد و با این اقدام خود مانع از شکل گیری یک فتنه داخلی شد، فتنه ای که تنها به نفع رژیم صهیونیستی و آمریکا است.
نظر شما