دکتر محمود صفارزاده در گفتگو با خبر نگار مهر ضمن اشاره به پایین بودن کیفیت اتوبوسهای داخلی تأکید کرد: شهرداری حق دارد بهترین محصول را بخرد چرا که شهرداری پول مردم را در این راه صرف می کند و نمی تواند در این زمینه به غیر از حق مردم ملاحظات دیگر را لحاظ کند.
وی افزود: هرچیزی انحصاری باشد در نهایت دچار مشکل می شود زیرا وقتی رقابت وجود نداشته باشد انگیزه ای هم برای افزایش کیفیت و تولید محصولات جدیدتر وجود نخواهد داشت ونتیجه این می شود که امروز حتی 10 دستگاه اتوبوس مناسب برای سالمندان و معلولان در شهر وجود ندارد.
مدیر عامل سازمان حمل ونقل و ترافیک تهران تصریح کرد: از اینکه می بینیم اتوبوسهای دست دوم خارجی که شهرداری در یک مقطع زمانی آنها را از کشورهای بلوک شرق وارد کرده بود بهتر از اتوبوسهای نوی تولید داخل است، غرور ملی ما خدشه دار می شود و باید هر چه زودتر زمینه را برای بهبود کیفیت تولیدات داخلی فراهم کنیم.
وی ضمن اشاره به بحثهای صورت گرفته در خصوص واردات اتوبوسهای خارجی اشاره کرد و یادآور شد: امیدوارم هر اتفاقی که در این زمینه می افتد در نهایت مردم ضرر نکنند و باید توجه داشت که حمایت بی چون وچرا از یک بخش در نهایت باعث تخریب آن بخش می گردد.
وی اضافه کرد : مسئولان باید رقابت را در بین خودروسازان داخلی وارد کنند تا ضمن ایجاد انگیزه برای آنها، این صنایع مجبور باشند کیفیت خودروهای خود را بالا ببرند.
مدیر عامل سازمان حمل ونقل و ترافیک تهران خاطر نشان ساخت: ما فاصله زیادی با استانداردهای جهانی در زمینه کیفیت و نوع خودروهای حمل ونقل عمومی نظیر اتوبوس ها و تاکسی ها داریم و در این زمینه بسیاری از کشورهای نیمه پیشرفته از همه نظر از ما بالاتر هستند.
وی یادآورشد: با وضعیت موجود در کیفیت اتوبوسها و سایر وسائل نقلیه عمومی نمی توان انتظارداشت مردم از خودروهای شخصی استفاده نکرده و به استفاده از وسائل نقلیه عمومی که از حداقل امکانات رفاهی وآسایشی محرومند تمایل داشته باشند.
نظر شما