خبرگزاری مهر؛ گروه جامعه_ ساناز باقریراد: حدود سه ماه پیش بود همزمان با شروع کارزارهای انتخاباتی و مناظرات میان کاندیداهای سیزدهمین دوره ریاست جمهوری، شاهد شعارها و وعدههای انتخاباتی متعدد از سوی کاندیداها بودیم و در نهایت و آیت الله رئیسی پیروز میدان انتخابات شد تا به عنوان سیزدهمین رئیس جمهور کشور آغاز به کار کند.
یکی از وعدههای جدی رئیسی در دوران انتخابات جوانگرایی و استفاده از کابینه جوان بود. وعدهای که حال با ارائه لیست وزرای پیشنهادی کابینه دولت وی به مجلس، به نظر میرسد این وعده تا حدودی محقق شده است.
با نگاهی به لیست وزیران پیشنهادی رئیسجمهور که چندی پیش تقدیم مجلس شد، شاهد کاهش میانگین سنی کابینه دولت سیزدهم هستیم. به طوری که بر اساس آمارها میانگین سنی وزرای پیشنهادی دولت رئیسی نسبت به دولت روحانی ۶ سال کاهش یافته است.
این در حالی است که میانگین سنی دولتهای یازدهم و دوازدهم به ترتیب ۵۷ و ۵۸ بود که این عدد در کابینه حجتالاسلام رئیسی به ۵۲ سال رسیده است.
میانگین سنی دولتهای یازدهم و دوازدهم به ترتیب ۵۷ و ۵۸ بود که این عدد در کابینه حجتالاسلام رئیسی به ۵۲ سال رسیده است طبق لیست وزرای پیشنهادی به مجلس، خان دوزی وزیر اقتصاد و عبدالملکی، وزیر پیشنهادی کار ۴۰ سال، زارع پور وزیر ارتباطات ۴۲، باغگلی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش ۴۳، اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ۴۶، رضا فاطمی وزیر صمت ۴۷ و ساداتینژاد وزیر کشاورزی ۴۹ سال سن دارند.
توجه رئیس جمهور به موضوع جوانگرایی آن هم نه در حد شعار، در حالیست که طی چند سال اخیر رهبر معظم انقلاب نیز بارها بر همین امر و لزوم استفاده از ظرفیت جوانان تاکید کردهاند. به طوری که صدور بیانیه گام دوم انقلاب با محوریت جوانان مهر تأییدی بر این امر است. بیانیهای که مخاطب اصلی آن جوانان بودند و محتوای آن نیز جهادی بزرگ برای ساختن ایران اسلامی بزرگ به دست جوانان و آیندهسازان کشور بود.
وی همچنین در سخنرانی خود به مناسبت نوروز سال ۹۷، با تاکید بر استفاده از نیروهای جوان فرمودند: در مدیریّت هم هر جا جوانها باشند، مدیریّت، مدیریّت بانشاطتری خواهد بود و توصیه ما این است که در مدیریّت های مختلف، جوانها بیشتر به کار گرفته بشوند و بیشتر مورد استفاده قرار بگیرند.
در همین خصوص محمد فدایی پژوهشگر پژوهشگاه ایتان و مسئول سابق بسیج دانشگاه امیرکبیر در گفت و گو با خبرنگار مهر، با اشاره بر ظرفیت استفاده از نیروهای جوان در بیانیه گام دوم انقلاب گفت: اصلیترین مخاطبان این بیانیه جوانان و نسل دغدغه مند جامعه هستند. این بیانیه سندی رویکردی و محتوایی است و محتوا و ستونهای آن باید تبدیل به گفتمان شود.
این پژوهشگر با اشاره بر مفهوم جوان گرایی در این بیانیه نیز اظهار داشت: طی سالهای اخیر یکی از تأکیدات مقام معظم رهبری و بیانیه ایشان لزوم جوان شدن نظام سیاسی-اداری کشور بوده است؛ با بررسی میزان اجرایی شدن بیانیه گام دوم باید دید که قبل و بعد از صدور آنچه میزان در انتصاب مدیران جوان رشد داشتهایم اما فرض برخی از واژه جوان گرایی تنها سن بوده ولی مفهوم جوان گرایی در گام دوم تنها به عدد سنی معطوف نمیشود.
فرض برخی از واژه جوان گرایی تنها سن بوده ولی مفهوم جوان گرایی در گام دوم تنها به عدد سنی معطوف نمیشود
فدایی افزود: مفهوم اصلی از جوانگرایی تنها نباید سن باشد بلکه منظور افرادی فعال، پویا و دارای تفکر خلاق است. در حقیقت جوان گرایی مدنظر مقام معظم رهبری روی کار آمدن جوانان متعهد، دغدغه مند، با انگیزه و انقلابی است. در حال حاضر ممکن است برخی دستگاهها جوان شده باشند اما سبک مدیریت جوان نشده و در برخی موارد تنها رنج سنی تغییر کرده است.
همچنین محمدمهدی تندگویان معاون ساماندهی امور جوانان کشور نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر، درباره لزوم شناسایی استعدادهای جوان جامعه، گفت: در حال حاضر تمامی نهادها و مدیران از توانایی جوانان آگاهی دارند و میدانند که تنها راه نجات در عرصههای مختلف استفاده از ظرفیت جوانان است. اما متأسفانه در بسیاری از عرصه به دلیل سیاستهای برای مدیران، شاهد عدم میدان دادن به جوانان و بهره نبردن از پتانسیلهای بالای آنها هستیم چراکه هنوز بسیاری از مدیران کشور با ورود جوانان به عرصه مدیریتی و اجرایی مخالفت دارند اجازه ایجاد تحول در کشور را نمیدهند.
وی با بیان اینکه مشکل اصلی ما علاوه بر شناسایی ظرفیتها، عدم بهکارگیری مناسب آنها است، ابراز داشت: علیرغم تأکیدات رهبر معظم انقلاب، بیانیه گام دوم و دیگر مسئولین در بهکارگیری جوانان در بدنه مدیریتی کشور، آنطور که شایسته بود این امر عملی نشد و اعتماد کامل برای سپردن مسئولیت به این نسل به ویژه در عرصههای تولیدی محقق نشد.
معاون امور جوانان وزارت ورزش تأکید کرد: متأسفانه در ظرفیتهای تولیدی و نهادهای مختلف، هنوز هماهنگی لازم برای استفاده از جوانان وجود ندارد و در سازمانهای متعدد، سرسختیهای زیادی برای بهکارگیری جوانان دیده میشود.
تا زمانی که به صورت عملیاتی و اجرایی از ظرفیت جوانان استفاده نکنیم، علیرغم تمامی شعارهایی که در این زمینه داده میشود، تنها در حد همان شعار دادن خواهیم ماند و فرصت استفاده از نسل جوان را از دست میدهیم وی تصریح کرد: تا زمانی که به صورت عملیاتی و اجرایی از ظرفیت جوانان استفاده نکنیم، علیرغم تمامی شعارهایی که در این زمینه داده میشود، تنها در حد همان شعار دادن خواهیم ماند و فرصت استفاده از نسل جوان را از دست میدهیم.
حال با توجه به تحقق بخشی از وعده جوانگرایی رئیس جمهور آن هم در ابتدای شروع به کار دولت وی، میتوان در دولت سیزدهم به استفاده از ظرفیت جوانان و توجه به آنها امیدوار بود.
امید است دیگر مدیران دولت سیزدهم نیز به تبعیت از این اقدام رئیسجمهور و کاهش ۶ ساله میانگین سنی کابینه دولت، در نهادها و سازمانهای ذیربط خود از نیروهای جوان استفاده کرده و از این ظرفیت غافل نشوند.
نظر شما