به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت بهداشت، بیست و دومین کنگره مجازی سالیانه ملی و هشتمین کنگره بینالمللی پژوهشی دانشجویان علوم پزشکی به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با سخنرانی دکتر فرید نجفی معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت افتتاح شد.
بیست و دومین کنگره سالیانه ملی و هشتمین کنگره بین المللی پژوهشی دانشجویان علوم پزشکی در روزهای ۹ تا ۱۱ شهریور ماه به صورت مجازی و به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی گناباد برگزار میشود. کووید ۱۹، تعیینکنندههای اجتماعی سلامت و Tele Health از محورهای ویژه این دوره از کنگره بهشمار میرود.
دکتر فرید نجفی معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با قدردانی از مدیران دانشگاه علوم پزشکی گناباد در برگزاری کنگره، پیام تشکر وزیر بهداشت که به دلیل مشغله فراوان موفق به شرکت و سخنرانی در کنگره نشد را به اطلاع دستاندرکاران و حاضران در رویداد رساند.
نجفی سپس خطاب به دانشجویانی که در قالب کمیتههای تحقیقات دانشجویی در این کنگره شرکت کردند، گفت: قدردان دوران جوانی و روحیه جویندگی و پرسشگری خود باشید. دانشجویان برای پژوهش به این روحیه بیشتر همدیگر نیازمند هستند و باید در برابر هر پدیدهای علامت سوال بگذارند و به دنبال پاسخی برای آن باشند.
وی فضای مجازی را فرصتی مغتنم برای دانشجویان دانست و گفت: در دوران کرونا یک بحران را میتوان به فرصت تبدیل کرد، امکاناتی که فضای مجازی مهیا ساخته و دنیا را دسترسپذیر کرده است. دانشجویان با روحیه جویندگی میتوانند از این بستر به نفع خود استفاده کنند و در دورههای آموزشی و تحقیقاتی بزرگترین دانشگاههای دنیا شرکت کنند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت تاکید کرد: پژوهش بدون کار تیمی امکانپذیر نیست و باید دانشجویان این عرصه خودشان را به روحیه کار تیمی در کنار تلاش شبانه روزی مجهز کنند.
کم فروشی فقط برای فروشندهها نیست بلکه برای دانشجو و پژوهشگر هم هست
وی با اشاره به لزوم اخلاق حرفهای و اخلاق در پژوهش، گفت: کارگاههای مختلف با عناوینی مانند اخلاق در تحصیل، اخلاق در آموزش، اخلاق در پژوهش، در برخورد با همکاران و غیره برگزار شده است. در دین اسلام هم به اخلاق توجه ویژهای شده است.
نجفی خاطرنشان کرد: کم فروشی فقط برای فروشندهها نیست بلکه برای دانشجو و پژوهشگر هم هست. ریا و تزویر در پژوهش، تزویر در ارائه مقاله، تزویر در تعداد نویسندگان مقاله، تزویر در انجام تحقیق، تزویر در گزارش هزینهها و غیره هم وجود دارد که باید کمیتههای دانشجویی به طور جدی به این مسئله هم بپردازند.
وی گفت: امسال بیست و دومین دوره کنگره در دانشگاه علوم پزشکی گناباد برگزار میشود و فرصتی است که دانشجویان مطالعاتشان را در کنگره ارائه کنند، رقابت اصل پسندیدهای است به شرطی که اخلاق حرفهای رعایت شود.
هدف از برگزاری کنگره، ترغیب دانشجویان به تحقیقات پژوهشی است
دکتر جواد باذلی رئیس دانشگاه علوم پزشکی گناباد در این مراسم گفت: یکی از اهداف اصلی برگزاری کنگره پژوهشی دانشجویان علوم پزشکی در کنار آموزش و تربیت، ترغیب دانشجویان به امر پژوهش و تحقیقات پژوهشی است که منجر به تولید ثروت و کارآفرینی شود.
وی اظهار داشت: از اهداف دیگر برگزاری این کنگره در کنار ایجاد نشاط در بین دانشجویان، مبادله اطلاعات و اطلاع رسانی از تحقیقات انجام شده است.
باذلی ادامه داد: تعداد ۹۱۶ مقاله به دبیرخانه کنگره ارسال شد که از این تعداد، ۲۰۹ مقاله پس از داوری، پذیرفته شد همچنین ۶۴ مقاله پذیرفته شده به صورت سخنرانی و ۱۴۵ مقاله در قالب پوستر ارائه خواهد شد.
رییس بیست و دومین کنگره سالیانه ملی و هشتمین کنگره بینالمللی پژوهشی دانشجویان علوم پزشکی گفت: در کنار کنگره، پنل های اختصاصی از جمله هشت پنل سخنرانی و هفت پنل پوستر در حوزه های علوم پایه بالینی، پرستاری و ... برگزار خواهد شد. سه مقاله به صورت پوستر از مقالات خارجی و چهار سخنران خارجی نیز در همایش خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه بیماری کرونا تمام ابعاد زندگی ما از جمله ابعاد اجتماعی سیاسی اقتصادی و سلامت و آموزش را تحت تأثیر خودش قرار داده است، تصریح کرد: در حوزه بهداشت و سلامت زحمات بسیاری برای ارتقاء سلامت و کاهش آثار و تأثیرات بیماری بر روی مردم کشیده می شود و در حوزه آموزش و پژوهش هم تلاش بر این بود که خدشه ای به این امر وارد نشود .
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گناباد خاطرنشان کرد: در حوزه آموزش با ارتقاء زیرساخت های آموزشی آنلاین و الکترونیک سعی بر این بود که برای دانشجویان هیچ مشکلی نداشته باشیم و بسترهای بسیار مناسبی فراهم شد و این زمینه ساز موفقیت های خوبی در حوزه آموزش و پژوهش شد.
دلتنگ بازگشت دانشجویان به دانشگاهها هستیم
دکتر مهناز خانوی دبیر کمیته دانشجویی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، با قدردانی از انتخاب دانشگاههای جوانتر و ایجاد فرصت برای این دانشگاهها، گفت: دومین کنگره آنلاین پژوهشی دانشجویان علوم پزشکی است و تهدیدی است که به فرصت تبدیل شده تا با برگزاری مجازی رویداد امکان حضور حداکثری دانشجویان را مهیا سازد.
وی گفت: تا به امروز ۲۲ دانشگاه علوم پزشکی با تمام توان و قوا مسئولیت برگزاری کنگره را بر عهده گرفتهاند.
دبیر کمیته دانشجویی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت خطاب به دانشجویان گفت: بی صبرانه منتظر و دلتنگ بازگشت دانشجویان به دانشگاهها هستیم، حضور تک تک دانشجویان ارزشمند است و انرژی، لبخند و صدای دانشجویان در فضای دانشگاه به اساتید انگیزه میدهد.
وی با بیان اینکه برنامههای درسی به نحوی هستند تا بیشترین تعداد واحد درسی امکانپذیر برای دانشجویان تعریف شود و برای توسعه دروسی که دانشجو به آن علاقهمند است فضایی دیده نشده، افزود: کمیتهها این خلا را پر کردند. آموختن اصول پژوهش، کارگروهی، انجام پژوهشهای همه در کمیتهها مهیا شده است ولی مسیر آن بر عهده دانشجو و متکی به پویایی اوست.
خانوی امضای تفاهمنامه مشترک میان سه معاونت تحقیقات و فناوری، آموزش و دانشجویی وزارت بهداشت را اتفاق ارزشمندی دانست تا دانشجویان فرصت استفاده از امکانات مشترک این سه بخش استفاده کنند. باید در کمیتههای دانشجویی همگرایی ایجاد شود تا دانشجویان به این سمت هدایت شده و توانشان رابه کار بگیرند.
وی گفت: دانشجوها مسئله منتورشیپ را جدی بگیرند. در این روزهایی که دانشگاهها بسته است و امکان تعاملات فیزیکی کمتر شده، فعالیت منتورهایی که جمعی از دانشجویان را به دور هم جمع میکنند ارزشمند و قابل تقدیر است. هرچند امیدواریم به زودی دانشجویان و اساتید را در فضای دانشگاه ببینیم.
توجه به اخلاق در پژوهش ضرورت دارد
در ادامه آیین افتتاحیه، دکتر احسان شمسی کوشگی دبیر کمیته اخلاق در پژوهشهای زیست پزشکی با بیان اینکه اخلاق یکی از موضوعات محوری در امر پژوهش است، افزود: در گزارشهای بینالمللی یکی از جنبههای مهم وضعیت پژوهشی کشورها مسئله اخلاق است. این مسئله باید توسط کشور ما و کشورهایی مانند چین، کره جنوبی، مالزی، ترکیه جدی گرفته شود.
وی افزود: در سالهای گذشته موارد متعددی از مسئله سوءرفتارهای پژوهشی را شاهد بودیم که متاسفانه در عرصه بینالمللی هم مطرح شد و وجه خوبی برای ما نداشت. به همین دلیل باید به رغم همه زیرساختها و سرمایههای انسانی و اجتماعی کشور جهت جبران اشتباهات گذشته انرژی و وقت بگذاریم تا چهره مخدوش شده را تصحیح کنیم و اعتمادها را بار دیگر جلب کنیم.
شمسی کوشگی با بیان اینکه در بیست و دومین کنگره پژوهشی دانشجویان هستیم و مخاطب ما دانشجویان هستند، گفت: ریشه این سوءرفتارهای پژوهشی عدم رعایت مسیر استاندارد پژوهشی است. یک پروپوزال باید مسیر peer review را طی کند تا محقق پس از تایید شروع به کار کند و فرآیند تحقیق را ادامه بدهد.
وی تاکید کرد: باید پژوهشهای دانشجویی هم جدی گرفته شود. اینکه برخی پژوهش دانشجویی را تمرین میدانند و جدی نمیگیرند اشتباه است و باید بازنگری شود. درست است که زمان، بودجه و برخی مولفهها متفاوت است ولی ماهیت پژوهش که تغییر نمیکند.
دبیر کمیته اخلاق در پژوهشهای زیست پزشکی به پژوهشهای مستقل دانشجویی اشاره کرد و گفت: پژوهش مستقل دانشجویی بدون راهنما خلاف اصول و ماهیت یک کار تحقیقاتی است. وقت گذاشتن اساتید در این عرصه اهمیت بسیاری دارد تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کند.
نظر شما