به گزارش خبرگزاری مهر، دفتر مطالعات سیاسی این مرکز ضمن بررسی رویکردها، چالشها و فرصتهای ژئواستراتژیک ناشی از تشکیل اوپک گازی تصریح کرد که اهمیت گاز به عنوان یک منبع انرژی مناسب در سالهای آینده بسیار بیشتر خواهد شد و از این رو کشورهای تولیدکننده ومصرفکننده به دنبال استراتژیهایی برای آن هستند که یکی از این استراتژیها، ایجاد کارتلی مرکب از تولیدکنندگان و صادرکنندگان گاز است.
مرکز پژوهشها با اشاره به برتریهای گاز طبیعی در مقایسه سایر منابع انرژی نظیر نفت یا زغال سنگ خاطرنشان ساخت که گاز از لحاظ زیست محیطی دی اکسید کوگرد، دی اکسید کربن و ذرات جامد کمتری تولید و منتشر میکند ، ضمن این که میزان ذخایر آن نیز زیاد است به گونهای که با روند کنونی مصرف تا 62 سال دیگر گاز برای تولید وجود خواهد داشت.
در بخش دیگری از گزارش مرکز پژوهشها با اشاره به وجود 40 درصد ذخایر گاز جهان در منطقه خاورمیانه آمده است: ایران 9/14 درصد ، قطر 3/14 درصد، عربستان 8/3 درصد و امارات 4/3 درصد از ذخایر گاز جهان را در اختیار دارند و به عبارت دیگر 60 درصد ذخایر گاز خاورمیانه در محدودة ایران و قطر قرار دارد.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی همچنین با تاکید بر نگرانیهای کشورهای غربی از ایجاد اوپک گازی یادآور شد که از منظر کشورهای مصرف کننده گاز در غرب، ظهور احتمالی یک کارتل یا نوعی گروهبندی گازی در سطح جهانی، ثبات بازار انرژی را به هم خواهد زد و به همین دلیل این کشورها کوشیدهاند تا با تشکیل گروهبندیهای مصرف کنندگان گاز از قبیل انجمن بینالمللی انرژی و سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، نظم لیبرالی بازار نفت را بر کل جهان حکمفرما سازند.
مرکز پژوهشها همچنین پیچیدگی ها و چالشهای موجود بر سر راه ایجاد یک سازمان کارآمد برای صدور گاز را خاطرنشان ساخته و افزود: به طور کلی تشکیل و حفظ سازمانهای انحصاری مشکل است به ویژه زمانی که این سازمانها اعضای زیادی داشته باشند.
در پایان این گزارش آمده است : با توجه به ذخایر عظیم نفت و گاز دو کشور ایران و روسیه، این دو کشور که بر روی هم 42 درصد ذخایر گازی جهان را در اختیار دارند، نقش اصلی را در معادلات آینده بازار جهانی انرژی بر عهده خواهند داشت.
نظر شما