به گزارش خبرنگار مهر، هفدهمین و هجدهمین قسمت فصل سوم برنامه چراغ یکشنبه ۱۴ شهریور و سه شنبه ۱۶ شهریور ماه بروی آنتن شبکه ۵ سیما میرود. طبق روال فصل سوم برنامه که هر هفته یکی از چالشهای جدی شبکه مسائل عفاف و حجاب مورد بررسی قرار میگیرد، این هفته نیز برنامه چراغ چالش جدیدی را مورد بررسی قرار داده عبارت است از احترام به ارزشهای درونی در مورد کدام زنان بیشتر است؟
چالش این هفته با حضور میهمانان ارجمند «صدیقه امیری» یکی از اساتید دانشگاه، مشاور، روانشناس، دارای بیش از ده سال سابقهی تجربهی مشاوره در حوزهی خانواده و زنان و همچنین کارشناس ارشد روانشناسی شخصیت و میهمان دیگر این هفته «فاطمه منتظری» پژوهشگر، محقق و مترجم تعداد زیادی از مقالات و کتب علمی اسلامی از زبان آلمانی به فارسی، مشاور و مبلّغ خانواده، دکترای تکنولوژی آموزشی و مدرک BBA مدیریت اجرایی به بررسی میزان پوشش و رفتارهای عفیفانه و نقش آن در ارزش و احترام نسبت به زنان پرداخته شد.
«امیری» با اشاره به امیال طبیعی و فطری موجود در ذات انسان گفت: دو میل خیلی شاخص و بارز در وجود انسان هست، که در بین زنان بیشتر است. آن هم میل به دیده شدن، محبوب بودن یا همان مورد توجه بودن است که خب قطعاً حکمتی وجود داشته که خداوند در وجود انسان، در ذات و سرشت او، این میل را قرار داده است. اما مسئله دقیقاً از آنجا ایجاد میشود که ما میخواهیم این میل را بروز بدهیم. یک زن وقتی میخواهد که این میلش دیده بشود، دو گزینه غالباً برای انتخاب وجود دارد؛ تن نمایی و بدن نمایی و یا توجه و تمرکز بر میل باطنی که همان حیا و عفاف است تا از این طریق ویژگیها و توانمندیهایش را بروز دهد. اما نحوه مدیریت این میل به یک مهارت نیاز دارد که این مهارت، اکتسابی و قابل آموزش و یادگیری است و آن عبارت است از: خویشتن داری؛ مسئلهای که در غرب هم مطرح شده است. ثمره و نتیجه خویشتن داری که در وهله ی اول متوجه خود فرد و به تبع آن خانواده و جامعه میشود، عبارت است از ایجاد اعتماد به نفس و کسب آرامش روانی ناشی از خویشتن داری و به تبع آن بروز استعدادهای دیگر انسان. اولین سطح شناخت نسبت به افراد در سطح شناخت ظاهری شکل میگیرد اما اگر در این سطح، یک مقدار شرایطی رعایت بشود ما به سطح دوم شناخت میرویم. یعنی این سطح اولیه سبب نمیشود که ظاهر و ویژگیهای تحریککننده اش ما را فقط در این سطح نگه دارد. میرویم به سطح درونی تر، جلوتر، اما وقتی که یک خانمی در این سطح خودش را مطرح میکند ممکن است نوع شناخت و برداشت اعضای خانواده و جامعه، در همین سطح بماند و حتی یک قدم به سمت جلوتر نرود و به خاطر همین مسئله هست که نوع انتخاب و نوع آن پوشش میتواند کمک کننده باشد که ما توانمندیهای خودمان را در سطحهای بالاتر نشان بدهیم. این مسئولیت برای هر دو جنس است. هم آقا و هم خانم.
«منتظری» نیز با اشاره به پژوهشهای متعددی که در حوزه خانواده و زنان داشته است گفت یکی از نتایج مطالعات و بررسیهایی که در این حوزه داشته ام، درباره شخصیت زن این است که بر اساس تحقیقات علمی و پزشکی جدید هم نشان داده است که زنان ذاتاً دنبال کشف شدن هستند و دوست دارند کسی باشد که آنها را کشف کند. کشف با درونیات انسان کار دارد نه با ظاهر انسان، پس طبیعتاً یک حقایقی، یک استعدادهایی، یک قابلیتهایی در درون خانمها هست که دوست دارند دیده بشوند و باز هم همین تحقیقات نشان میدهد که اگر زنان با ظاهرشان سنجیده شوند، مسلماً آن استعدادها و قابلیتها دفن شده و قربانی میشود. زنان صاحب دو استعداد به نام دل فریبی و دل ربایی هستند که در آنها جنبه ذاتی دارد. استعداد را هم خدا داده است برای بهره بردن، اما مدیریت بهره بردن، مهمترین نکته است. اگر زنان تلاش کنند با ظاهرشان و با جسم شأن به این جلب توجه برسند، مسلماً استعدادهای باطنیشان دفن میماند و جایی برای کشف باقی نمیماند چون در این صورت اصولاً دنبال هدف سهل الوصول تر و زود بازده تری هستند. اگر زنان تنشان را هدف قرار دهند برای دیگران، طبیعتاً دیگران هم تلاش نمیکنند به باطنیات آن زن راه پیدا کنند. وقتی جذابیت جنسی خانم مطرح میشود، ظاهر پررنگتری پیدا میکند، یک اختلالی در تفکر مخاطبش ایجاد میکند، که منحصراً به ظاهر او توجه خواهد کرد و گفتیم آنجا استعدادهای باطنی او قربانی میشود، دیده نمیشود. این همان چیزی است که قرآن نیز میفرماید. وقتی برخی زنان رعایت نمیکنند اولین ظلم را به همجنس خودشان میکنند، چون باعث میشوند که شخصیت او هم قربانی بشود. وقتی زن حجاب داشته باشد، دیده میشود، بدون اینکه استثمار بشود. فعالیت میکند، استعدادهایش رشد میکند، شکوفا میشود، میتواند آن شاخهی رشد خودش را پیدا بکنند، بدون اینکه کسی بتواند به او آسیبی برساند. اینجا حتی میتوان گفت یک منفعت طلبی شخصی وجود دارد. آن وقت حجاب، دیگر یک دستور و یک تکلیف نیست. زن لذت میبرد از اینکه انتخاب میکند، میاندیشد، میتواند فعالیت داشته باشد و هرکسی بخواهد به حریم او نزدیک شود، باید خوب فکر کند که از چه راهی باید نزدیک شود.
لازم بذکر است برنامه چراغ، به تهیه کنندگی مصطفی هیودی و سردبیری محمدحسن زمان وزیری و نویسندگی نعیمه اسلاملو کاری از گروه اجتماعی شبکه ۵ سیما است و فصل سوم آن در ۵۲ قسمت تهیه و یکشنبه و سه شنبه هر هفته حوالی ساعت ۹ شب بروی آنتن میرود.
نظر شما