۱۸ شهریور ۱۴۰۰، ۱۲:۱۰

یک کارشناس خانواده در گفتگو با مهر تشریح کرد؛

تاثیر توجه والدین به تربیت دینی کودکان در پیشگیری از انحرافات

تاثیر توجه والدین به تربیت دینی کودکان در پیشگیری از انحرافات

یک کارشناس خانواده گفت: اگر تربیت دینی کودکان با اصول درست انجام شود، عامل بازدارندگی فرزندان از انحرافات اخلاقی و عاطفی خواهد بود و والدین باید به راهکارهای تربیتی توجه کنند.

اللهیار سحرخوان کارشناس خانواده و حوزه در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره موضوع فطرت کودک و مدرنیته گفت: کودکی دوران فطرت و سرشت پاک هر انسانی است. پیشوایان دینی و کسانی که انسان‌ها را به سوی زندگی سالم هدایت می‌کنند، اهمیت تربیت در دوران کودکی را مورد توجه قرار داده‌اند. در این زمینه حضرت علی (علیه السلام) می‌فرمایند: کسی که در کودکی تحصیل علم نکند، در بزرگسالی تقدّم اجتماعی نخواهد داشت.

وی افزود: از سوی دیگر شرایط خانوادگی هر انسانی به لحاظ اخلاقی، رفتاری، انگیزشی، والدین و… در تربیت افراد بسیار مؤثر است و مشاهدات سال‌های ابتدایی کودک زیربناهای رفتاری او را شکل می‌دهد. رشد جسمی، ذهنی، عاطفی، اجتماعی و شخصیتی کودکان چنان اهمیت دارد که سهل انگاری و کم توجهی به آنها، خسارات جبران ناپذیری را برای فرد و جامعه به همراه خواهد داشت.

این کارشناس خانواده با اشاره بر لزوم تربیت دینی کودکان عنوان کرد: بی‌تردید اگر تربیت براساس مفاهیم دینی و سیره نبوی باشد، تأثیری شگرف در کودک بر جای خواهد گذاشت. در گذشته سن پنج یا شش سالگی سن ورود به مکتب‌خانه و آموزش نماز و الفبا و قرآن بود. در اروپا از اواسط قرن هجدهم به بعد این دوره را زمان ورود به باغ کودکان نامیده‌اند. ما امروزه نیازمندیم که کودکان را بر اساس فرهنگ و مذهب خویش در مهدکودک‌ها آموزش دهیم. یکی از وظایف مهم هر پدر و مادری برای فرزندش یاد دادن فرایض و واجبات دینی از قبیل نماز، روزه و… و. است. اگر این کار به صورت اصولی و منطقی انجام شود، عاملی مثبت و مؤثر در ممانعت و بازدارندگی او از انحرافات اخلاقی و عاطفی خواهد بود. لذا با توجه به شرایط جامعه و والدین، این آموزش‌ها توسط مهدکودک‌ها ارائه می‌شود که البته پیداکردن مهدکودک مناسب با این نوع آموزش‌ها وظیفه پدر و مادر است.

سحرخوان افزود: وجود گرایش دینی و میل به سوی امور مذهبی در کودک می‌تواند در آموزش مفاهیم دینی به ما کمک کند. مفاهیم اصلی دین اسلام، از قبیل اعتقاد به خدا و دین اموری هستند که با سرشت اولیه و دست نخورده کودک و به تعبیر قرآنی با فطرت او سازگار است. علاقه مندی کودک به دین و خدا ذاتی است و در درون او وجود دارد و در سنین پس از بلوغ به شکوفایی می‌رسد. کودک فطرتی خدا آشنا دارد که تعلیم و تربیت در اصل، رشد و شکوفایی این فطرت را بر عهده دارد و معلم پرورش دهنده آن است. در این زمینه، پیامبر گرامی اسلام (ص) می‌فرمایند: «هر نوزادی با فطرت خدایی به دنیا می‌آید و این پدر و مادر او هستند که او را از مسیر فطرت سلیم خود منحرف ساخته، یهودی یا نصرانی می‌سازند.»

وی با اشاره بر راهبردهای تربیت دینی و تاکید بر لزوم مراقبت و الگوسازی برای کودکان ابراز داشت: کودکان، مقلدین و تقلیدکنندگان ماهر و مشهوری هستند. کودک، هر رفتار سالم یا ناسالمی را که از والدین خود ببیند، از آن تقلید و تبعیت می‌کند. زیرا والدین خود را به عنوان الگو قرار می‌دهد و بسیاری از حرکات و رفتارهای آنان را تقلید کرده و یاد می‌گیرد. قرآن کریم در زمینه تأثیر گفتار و رفتار والدین بر فرزندان می‌فرماید: «هنگامی که کار زشتی انجام می‌دهند می‌گویند: پدران خود را بر این عمل یافتیم و… و.»

این کارشناس خانواده با بیان اینکه سبک زندگی اسلامی و ایرانی از عوامل تأثیرگذار بر تربیت کودک است، ابراز داشت: در واقع والدین با شیوه و سبک زندگی اسلامی نوعی فضای معنوی و فرهنگی را برای رشد فطرت خداجو و تمایلات دینی فرزندان در خانواده ایجاد می‌کنند. والدین اگر محیط زندگی و خانواده خود را مذهبی کنند به طوری که همه چیز (مثل رفتار، گفتار، معاشرت، تفریح و…) رنگ مذهب داشته باشد؛ باورها، اندیشه‌ها و ارزش‌های اخلاقی در فرزندان نهادینه می‌شود.

سحرخوان با بیان اینکه از کارکردهای رسانه آموزش و ترویج پیام‌های دینی در راستای ارائه برنامه‌های آموزشی مذهبی است، عنوان کرد: رسانه می‌تواند محیطی در جهت دینداری، بیداری اسلامی، کارکردهای عبادی، سیاسی، آموزشی، تربیتی و نظامی امت اسلامی باشد. مثل نیایش‌های آنلاین، مراسم مذهبی آنلاین، برگزاری شعائر دینی مجازی، زیارت آنلاین و غیره که با پیدایش و ظهور تکنولوژی‌های جدید اگر پیام‌های دینی و مذهبی دارای جذابیت‌های بصری و هنری ویژه ای باشند، می‌توانند توجه کودکان را جلب کرده و سبب تعالی و آگاهی در زمینه‌های اصول و فروع دین و فرهنگ اسلامی شوند.

وی با اشاره بر تأثیر فضا و محیط‌های دینی و مذهبی بر تربیت کودکان تصریح کرد: با اینکه برخی ویژگی‌های شخصیت افراد بستگی به ژنتیک و خانواده دارد اما شرایط محیطی نیز نقش بسزایی در ظهور و بروز آنها ایفا می‌کند. قرار گرفتن کودک در محیط‌های فرهنگی و مذهبی اعم از مراسم جشن، مولودی، هیأت‌ها و غیره نقش مؤثری در رشد باورها و اعتقادات دینی و مذهبی او دارد. در واقع ارتباط و تعاملی که کودک با محیط دارد و تجربه‌ای که از حضور در محیط و مراسم کسب می‌کند، سبب رشد و بالندگی باورها و ارزش‌های دینی وی می‌شود که این حکایت از نقش مهم و مؤثر والدین در این زمینه دارد.

این کارشناس حوزه خاطرنشان کرد: با توجه به بروز شکاف نسلی و تغییرات فرهنگی جامعه، این مهم لازم و ضروری است که والدین به مقوله آموزش‌های دینی توجه و اهتمام ویژه ای داشته باشند. زیرا شکاف نسلی و تغییرات فرهنگی هرچه عمیق‌تر شود تأثیرات خود را به وضوح بر زندگی فردی و اجتماعی آینده افراد می‌گذارد.

کد خبر 5299765

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • ایرج IR ۲۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
      0 0
      من پیش از انقلاب یک کودک بودم . مسجد می رفتم و نماز می خواندم و روزه می گرفتم . مرجع تقلید داشتم . بسیاری از دوستان من نیز چنین بودند . الان بگردید ببینید از هر صد بچه چند تا اینچنین هستند ؟ این ها را چه سیستمی اینطور بار آورده ؟