خبرگزاری مهر، گروه استانها – آناهیتا رحیمی: از قدیم گفتهاند کسی که در راه راست قدم بردارد خسته نمیشود و حلال و حرام جای خود را بهتر میشناسد؛ اصناف و بازاریان قدیمی بر این باور بودند که کسب روزی حلال و ممانعت از کم فروشی، ابلیس را از خانه دل دور میکند و این بهترین راه برای رواج عدالت و انصاف در جامعه است.
این روزها که تورم و احتکار، عدالت و انصاف را در پستوی حجرهها به یادگار گذاشته است، ترازوی برخی از اصناف قدیمی بر پایه عدالت و انصاف سنجیده میشود و همین بهانهای شد تا به کارگاه دوشاب پزی حاج صالح ثقفی در خسروشاه بروم که شیرینی شهد انگور را با عدالت ترازوی قدیمی خود، دو چندان کرده است.
همه او را در شهر کوچک شأن میشناسند و گویا طعم دوشابهای خوشمزه حاج صالح را مزه مزه کردهاند و میگویند اگر به دنبال دوشاب اصل هستید باید به سراغ حاج صالح دوشاب پز بروید. حجره و کاشأنه حاج صالح ثقفی یکی است و زمانی که از دل کوچه پس کوچههای خسرو شاه عبور کنی به منزل با صفایی میرسی که بالای درب خانه، بیرق ماتم ابا عبدالله الحسین آویزان است تا بدانیم این خانه عزادار سرور و سالار شهیدان است.
سادگی حجره حاج صالح حرف ندارد؛ حجرهای که حیاطی با صفا را در دل خود جای داده و خوشههای طلایی انگور و سرخی زالزالکها هوش از سرت میبرد.
اینجا حجره حاج صالح دوشاب پز است؛ حجرهای محقر که خبری از ترازوهای دیجیتالی نیست اما در و دیوار حجرهاش پر از اشعار دست نوشتهای است که حین کار، زمزمه میکند و جلب رضایت مشتری را مقدم بر هر چیزی میداند.
از ۱۸ سالگی در این شغل فعالیت دارم
حاج صالح حرفهای بسیاری برای گفتن دارد اما صحبت خود را این گونه آغاز کرد: من متولد ۱۳۲۵ هستم و این شغل اجدادی ماست و من نیز تقریباً از ۱۸ سالگی در این شغل، فعالیت دارم.
وی ادامه داد: سر و کارم با سنگ ترازوهای گرمی است و خیلی به کارم اهمیت میدهم تا در حین وزن کردن، دقیق باشد چرا که من میخواهم کارم درست باشد حتی تاکنون بدون وضو نیز به کشمشها دست نزدهام و محال است که کارم را بدون وضو آغاز کنم.
این دوشاب پز با انصاف افزود: برای مدتی ترازوی دیجیتالی خریده بودم اما به هیچ وجه نتوانستم از نحوه کار با این ترازو سر در بیاورم البته بسیاری از اصناف نیز مثل من هستند و از ترازوهای دیجیتالی سر در نمیآورند.
حاج صالح ثقفی گفت: من نمیخواهم شک و شبههای به هنگام وزن کردن دوشاب برای مشتری به وجود آید و برای همین به جای ترازوی دیجیتالی از ترازوی قدیمی و دقیق خودم استفاده میکنم تا خیالم همواره آسوده باشد.
ظرف دوشاب را جداگانه وزن میکنم
وی ادامه داد: من ظرف خالی دوشاب را وزن کرده و به اندازه آن، دوشاب به مشتری اضافه میکنم و اگر مشتری به هنگام خرید، ظرف به همراه داشته باشد آنرا وزن کرده و به دلخواه مشتری، دوشاب میریزم.
من ظرف خالی دوشاب را وزن کرده و به اندازه آن، دوشاب به مشتری اضافه میکنم و اگر مشتری به هنگام خرید، ظرف دوشاب را به همراه داشته باشد آنرا وزن کرده و به دلخواه مشتری دوشاب میریزم
این دوشاب پز با انصاف افزود: من قیمت دوشاب را با افزایش قیمت کشمش در بازار، تغییر نمیدهم مگر اینکه کشمشهایی که به قیمت قبلی خریدهام تمام شود و برای خرید کشمش با نرخ جدید به بازار بروم و تنها در این صورت است که میتوانم قیمت دوشاب را افزایش دهم.
حاج صالح ثقفی گفت: ارزش کار درست قیمتی ندارد و به همین دلیل به افرادی که با ترازو سر و کار دارند توصیه میکنم که همواره در کار خود دقیق باشند.
وی افزود: انصاف و عدالت با مشکلات بسیاری روبروست و رواج آن توان زیادی را میطلبد اما اگر نان حلال نباشد در مغزها اثرات منفی بر جای میگذارد.
حاج صالح ثقفی معتقد است: از یاد بردن خداوند قادر و متعال و خود مختار شدن، از سر تا پا اشتباه است و باید در تمامی لحظات، ارتباط خود را با خداوند حفظ و تقویت کنیم.
تولید روزانه ۳۰۰ کیلو دوشاب مرغوب
وی ادامه داد: سلیقه بسیاری در تهیه دوشاب به خرج میدهم به این دلیل که مواد غذایی است و مردم آنرا بر سر سفره میگذارند و به همین دلیل همواره سعی میکنم تا بهترین کشمش را بخرم.
این دوشاب پز با انصاف گفت: تمامی قدرتها به غیر از قدرت خداوند، فانی است و تنها قدرتی که همواره برقرار است، قدرت خداوند قادر و متعال است.
وی ادامه داد: اگر خواهان انصاف و عدالت هستیم باید در وهله اول، این عمل خداپسندانه را از خودمان شروع کنیم چرا که اگر در درون خانواده، خبری از عدالت و انصاف نباشد حرف و عملها نیز یکی نخواهد بود؛ به همین دلیل، در صورت نبود عدالت در درون خانواده، نباید انتظار داشته باشیم که این عمل خدا پسندانه در جامعه نیز رواج خواهد یافت.
به همسرم در کار خانه کمک میکنم
حاج صالح ثقفی در پایان گفت: من با وجود تمام کارهایی که در مغازه دارم در کار خانه به همسرم کمک میکنم و معتقدم که همواره کارهای منزل باید تقسیم شود.
اگر خواهان انصاف و عدالت هستیم باید در وهله اول، این عمل خداپسندانه را از خودمان شروع کنیم چرا که اگر در درون خانواده، خبری از عدالت و انصاف نباشد حرف و عملها نیز یکی نخواهد بود
داماد حاج صالح ثقفی نیز با اینکه پس از آموختن فوت و فن دوشاب پزی برای خود حجره جداگانهای دست و پا کرده اما همچنان یار و یاور حاج صالح در این حجره است که چند کلمهای هم با او هم صحبت شدیم.
ناصر نعمتی گفت: حاج صالح در کار خود بسیار دقیق است و جالب اینجاست زمانی که سنگ ترازوهای گرمی را خریده بود برای اینکه از درستی وزن آنها مطمئن شود، تمامی سنگ ترازوهای گرمی را به مغازه زرگری برده بود تا از درستی آنها اطمینان حاصل کند.
وی ادامه داد: خوب به یاد دارم سالهای گذشته بود که حاج صالح ،۶ هزار آجر برای کار بنایی سفارش داده بود اما پس از اتمام شمارش آجرها، ۱۸ آجر اضافی بود که خودش سوار آژانس شد و آنها را به کوره پزی پس داد.
نعمتی گفت: من از پدر همسرم، درسهای زیادی آموختهام چرا که ایمان قوی، سلیقه و اهمیت زیاد به حلال و حرام او تحسین برانگیز است.
نعمتی ادامه داد: حاج صالح بعد از صرف شام، زمانی که سر خود را بر بالش میگذارد زود خوابش میبرد و با خیال راحت میخوابد چرا که یک ریال بدهی به کسی ندارد و همیشه نیم ساعت مانده به اذان صبح، از خواب بیدار میشود و در حیاط خانه و یا پشت بام خانه، اذان صبح را میگوید.
وی در پایان افزود: نزدیک ۷۰ سالی میشود که حاج صالح، در حیاط خانه و یا در پشت بام خانه، اذان صبح میگوید و بعد از اقامه نماز صبح، کار خود را آغاز میکند.
حالا در روزگاری که تورم و احتکار، انصاف و عدالت را از یاد برده است افرادی هستند تا عدالتی که مولایم در نامههای خود به مالک اشتر تأکید میکرد را بار دیگر برقرار کنند؛ حاج صالح ثقفی نیز در زمره اصناف با تقوا و پرهیزکاری است که کسب روزی حلال برایش اهمیت دو چندان دارد.
نظر شما