به گزارش خبرگزاری مهر، العربی الجدید در گزارشی درباره روابط اردن و دمشق آورده است: اردن با گامهای شتابان به سمت از سرگیری تدریجی روابط با دولت سوریه در حرکت است؛ امری که بیشتر به عادیسازی اعلام نشده شبیه است. امّان در تلاش است تا دمشق را به خاستگاه عربی و منطقهای و چه بسا بینالمللی بازگرداند، ملک عبدالله دوم پادشاه اردن در ژوئیه گذشته به هنگام سفر به امریکا در دیدار با جو بایدن از ارائه نقشه راهی برای حل بحران سوریه خبر داده بود.
این رسانه می نویسد: ملک عبدالله پس از آن نیز در مصاحبهای تلویزیونی گفت «بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در قدرت باقی است و جامعه جهانی باید با وی به عنوان یک واقعیت تعامل داشته باشد»؛ سخنانی که رسماً به عنوان تغییر شگرف در مواضع اردن در قبال دولت سوریه به شمار میرفت.
العربی الجدید آورده است: در این میان، دادههایی میدانی و تحرکات اردن نشانگر آن است که این کشور چراغ سبز امریکا را برای عادیسازی روابط با دولت سوریه و چه بسا دستکم در سطح اقتصادی به دست آورده است، گشایش گذرگاهها و از سرگیری پروازها میان اردن و سوریه خود دلیلی بر این مدعاست.
این رسانه گزارش داد: اما سفر «علی ایوب»، وزیر دفاع سوریه به امّان و دیدار با همتای اردنی خود بدین معناست که اردن به دنبال عادیسازی روابط فراتر از بُعد اقتصادی است و این کشور درپی شکستن انزوای سوریه و بازگرداندن آن به اتحادیه عرب در نشست آتی سران کشورهای عربی در الجزایر است.
العربی الجدید می نویسد: در این بین، اردن اگر چراغ سبز امریکا را در برقراری رابطه با دولت بشار اسد کسب نمی کرد احتمال رویارویی با تحریمهای قانون قیصر وجود داشت.
در همین رابطه، موسی القلاب، تحلیلگر امور سیاسی اردن به العربی الجدید گفت: اردن به دنبال همراه کردن جامعه بین المللی با نقشه راه اعلامی خود است؛ نقشه راهی که با دیدگاههای بین المللی و منطقهای که نسبت به تسریع در بازگرداندن نظام سوریه به خاستگاه منطقهای و بین المللی ملاحظاتی دارد، در تضاد نیست اردن به دنبال همراه کردن جامعه بین المللی با نقشه راه اعلامی خود است؛ نقشه راهی که با دیدگاههای بین المللی و منطقهای که نسبت به تسریع در بازگرداندن نظام سوریه به خاستگاه منطقهای و بین المللی ملاحظاتی دارد، در تضاد نیست.
وی درباره تلاش اردن برای بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب گفت: علیرغم برخی مخالفتها انتظار می رود که اردن در نشست الجزایر موفق به بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب شود.
از سوی دیگر، «رضوان زیاده»، هم گفت: عادی سازی تدریجی روابط میان اردن و سوریه با چراغ سبز امریکا انجام می شود و این امر پس از سفر ملک عبدالله دوم به واشنگتن آشکار است.بازگشت مناسبات مشروط به بعد اقتصادی اردن نظیر خط لوله گاز عربی و گشودن گذرگاههای مرزی است و هدف واشنگتن کمک اقتصادی به اردن و نه نظام سوریه است.
وی درباره بازگشت سوریه به اتحادیه عرب گفت: همانطور که می دانیم کشورهای عربی نظیر مصر، الجزایر و عراق خواهان بازگشت سوریه به اتحادیه عرب هستند و اضافه شدن اردن به فهرست کشورهای مذکور به این امر کمک خواهد کرد.
نظر شما