به گزارش خبرگزاری مهر، احمد حاجبی در نشست مشترک با رئیس، مسئولان کارگروهها و محققان رصدخانه اجتماعی کووید ۱۹ با بیان ساختار این دفتر کل که از سه اداره اعتیاد، سلامت اجتماعی و سلامت روانی تشکیل شده و روند رو به رشد آن طی سالهای اخیر، گفت: در بحث تحول نظام سلامت، توانستیم که ساختارهایمان در دانشگاهها را تقویت کنیم و در همه دانشگاهها، بخشی با اهداف این اداره کل زیر نظر معاونت بهداشتی دانشگاهها فعال شد.
وی تصریح کرد: در بخش سلامت اجتماعی، نیاز داریم تا بازوهای وزارت بهداشت در دانشگاهها، تقویت شده و فعالیت بیشتری نشان بدهند، ضمن آنکه تلاش میکنیم تا از پتانسیل مراکز و نهادهای متولی سلامت اجتماعی در وزارت بهداشت، سازمان بهزیستی، سازمان آسیبهای اجتماعی وزارت کشور و معاونت اجتماعی این وزارت، استفاده کنیم.
مدیرکل دفتر سلامت اجتماعی، روان و اعتیاد وزارت بهداشت، با اشاره به طرحهای پژوهشی رصدخانه اجتماعی کووید ۱۹ که در ابتدای این نشست مطرح شد، افزود: خروجی طرحهای
حمیدرضا خانکه رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و رئیس رصدخانه اجتماعی کووید ۱۹ در ابتدای این نشست و طی سخنانی، به چگونگی شکل گیری رصدخانه از اواخر اسفندماه سال گذشته و با ابلاغ وزیر وقت بهداشت اشاره کرد و تشکیل دبیرخانه و کارگروههای مختلف با مسئولیت مدیران دپارتمانهای حوزه سلامت اجتماعی این دانشگاه را توضیح داد.
وی افزود: مشارکت و همکاری رصدخانه اجتماعی کووید ۱۹ با دفتر سلامت اجتماعی، روان و اعتیاد وزارت بهداشت، شهرداری تهران و همچنین مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی که اجرای چند طرح پژوهشی را به رصدخانه واگذار کرده است، در پیشبرد اهداف حوزه سلامت اجتماعی در کشور تأثیرگذار خواهد بود.
وی سپس از محمد ساعتچی عضو دبیرخانه رصدخانه اجتماعی کووید ۱۹، خواست تا گزارش عملکرد رصدخانه اجتماعی کووید ۱۹ طی شش ماه گذشته را ارائه بدهد.
ساعتچی با بیان ساختار رصدخانه، گفت که با فراخوان از گروههای آموزشی حوزه سلامت اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و از ۴۰ پروپوزال رسیده به دبیرخانه رصدخانه، ۱۱ طرح انتخاب شد که تاکنون ۹ طرح اجرا یا در دست اجرا میباشد.
وی با معرفی و توضیح مختصری از محتوای طرحهای اجرا شده و یا در دست اجرای کار گروههای دبیرخانه رصدخانه اجتماعی کووید ۱۹ تحت عناوین" جمعیت عمومی، رفاه اجتماعی، سالمندی و خانوادههای آسیب پذیر، افزود: طی این مدت ۴۳ پیام براساس شواهد بدست آمده از تحقیقات و یا بررسی مقالات علمی نیز توسط دبیرخانه رصدخانه تهیه و در قالب گذاره برگهایی، منتشر شده است.
در ادامه، مسعود فلاحی خشکناب مدیر گروه آموزشی پرستاری دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و مسئول کارگروه مدافعان سلامت رصدخانه، از دو طرح تحقیقاتی اجرا شده و دو طرح در حال اجرا گفت که مربوط به مدافعان سلامت میباشند.
مروئه وامقی رئیس مرکز تحقیقات مدیریت رفاه اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و مسئول کارگروه رفاه اجتماعی رصدخانه نیز در سخنانی گفت که از ابتدای شروع همه گیری کرونا بنظر میآمد که کودکان مبتلا به کرونا نمیشوند و لذا، از آسیب کرونا نیز محفوظ هستند، ولی بعداً مشخص شد که تأثیر کووید بر کودکان، علاوه بر سلامت جسمی آنان، بر سلامت روانی و اجتماعی کودکان، آموزش و ادامه تحصیل آنان بسیار تأثیرگذار بوده است.
وی افزود: دو مطالعه کیفی انجام شد و براساس نتایج آن، کودکان بشدت تحت تأثیر پیامدهای ناشی از همه گیری کرونا قرار دارند و بخش قابل توجهی از کودکان به دلیل عدم دسترسی به اینترنت، وسایل ارتباطی و … از آموزش و ادامه تحصیل بازمانده اند.
در ادامه، مرضیه شیرازی خواه عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات SDH (عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت) دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و عضو کارگروه رفاه اجتماعی طی سخنان کوتاهی به نیازهای ویژه افراد ناتوان و معلولان اشاره کرد که از ابتدای همه گیری کرونا در کشور، دستورالعملی برای این گروه از افراد آسیب پذیر تهیه شد.
وی افزود: با همکاری همه گروههای مرتبط با این حوزه، مرکز SDH دانشگاه و محققان دانشگاه تهران، نیازسنجی و خلاصههای سیاستی تدوین، و اجرای طرح مربوط به آن آغاز شد.
همچنین، غنچه راهب مدیر گروه مددکاری اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و مسئول کارگروه مددکاری اجتماعی و خانوادههای آسیب پذیر، با اشاره به طرحهای در دست اجرای این کارگروه، به واکسیناسیون بیماران خاص، معلولان و سالمندان بستری در منزل اشاره کرد.
وی نیاز این افراد به تسهیلاتی خاص جهت دریافت واکسن کرونا را مورد توجه قرار داد و افزود: طرحی که در این خصوص، از جانب کارگروه مددکاری اجتماعی رصدخانه اجتماعی کووید ۱۹ به وزارت بهداشت ارائه شده است، تحت بررسی میباشد.
حسن رفیعی مدیر گروه رفاه اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و مسئول کارگروه جمعیت عمومی رصدخانه نیز درباره طرح پژوهشی در دست اجرای این کارگروه که تمرکز بر آسیبهای اجتماعی دارد، توضیحاتی ارائه داد.
مهرداد فرخی مسئول دبیرخانه رصدخانه اجتماعی کووید ۱۹ نیز در سخنانی، هدف از تشکیل رصدخانه و کارگروههای مختلف درقالب دبیرخانه رصدخانه را داشتن پشتوانه علمی و تخصصی برای اقدامات و برنامههای وزارت بهداشت ذکر کرد.
وی تصریح کرد که همه طرحهای پژوهشی در رصدخانه اجتماعی کووید ۱۹، اهداف کاربردی دارند و برای پاسخ دهی به دو سوال اساسی پاندمی کرونا چه تأثیری بر شاخصهای سلامت اجتماعی گذاشته است؟ و سلامت اجتماعی، چه تأثیری بر روند شیوع بیماری در کشور خواهد داشت؟، طراحی و اجرا میشوند.
فرخی افزود: با دستیابی بر نتایج تحقیقاتی که در این ارتباط طراحی و اجرا میشوند، میتوانیم به صورت مستند، پیرامون وضعیت کرونا در کشور صحبت کنیم و برنامهها براساس مطالعات انجام شده، در جهت کاهش هر چه بیشتر آسیبهای ناشی از پاندمی، تدوین و اجرا شوند.
خانکه رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و رئیس رصدخانه اجتماعی کووید ۱۹ در پایان این نشست، با جمع بندی مطالب ارائه شده، تاکید کرد که همه سعی میکنیم که جنبههای مغفول مانده از پاندمی مشخص شوند.
وی با اشاره به اینکه پیش از راه اندازی رصدخانه اجتماعی کووید ۱۹، هیچیک از جنبههای اجتماعی پاندمی مورد بررسی قرار نگرفته بود، افزود: پاسخگویی به نیاز بیماران خاص، بیماران روان، معلولان، خانوادههای آسیب پذیر، چگونگی بازگشایی مدارس و دانشگاهها، و هزاران مساله دیگر که در ارتباط با کووید، باید مورد بررسی و برنامه ریزی قرار میگرفت، نیازمند مطالعات تخصصی و تولید شواهد علمی است.
خانکه افزود: رصدخانه اجتماعی کووید ۱۹ با تیمی از متخصصان و محققان حوزه سلامت اجتماعی در کنار مجریان و دولتمردان کشور مانند دفتر سلامت اجتماعی وزارت بهداشت، مرکز پژوهشهای مجلس و شهرداری تهران است تا با اجرای مطالعات، به سیاستگذاران، برنامه ریزان و مجریان کشور برای کاهش آسیبها و تأمین سلامت اجتماعی و روانی هموطنان کمک کند.
وی ابراز امیدواری کرد با برگزاری جلسات منظم ماهانه با حضور متخصصان و مسئولان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، شهرداری تهران و سازمان آسیبهای اجتماعی وزارت کشور، بتوانیم هماهنگ و یکپارچه در تأمین سلامت اجتماعی و روانی جامعه پیش برویم.
نظر شما