به گزارش خبرنگار مهر، جمعه شب در نخستین بخش از برنامههای یاد روز حافظ، «نمایشگاه کتاب حافظ و قرآن» آغاز به کار کرد.
پس از آغاز به کار «نمایشگاه کتاب حافظ و قرآن» نوبت به گشایش «سرای اهل قلم» در جوار آرامگاه خواجه شمس الدین محمد رسید. این مراسم با سخنرانی دکتر محمد مرادی، استاد ادبیات دانشگاه شیراز همراه بود.
وی در یک سخنرانی با عنوان «شاعران حافظ و حافظان شاعر» به بررسی شهرت حافظ در میان ادبا، مفسران و عارفان قرون مختلف پس از اسلام پرداخت و گفت: بر اساس تذکرههای موجود نزدیک به یکصد نفر مفسر قرآن، عارف و شاعر در قرون مختلف اسلامی با تخلص یا نام حافظ ظهور کردهاند، اما هیچکدام نتوانستند جایگاه و شأن خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی را پیدا کنند.
وی با تاکید بر اینکه جایگاه این افراد در طول تاریخ قابل بحث و بررسی است، تصریح کرد: واقعیت این است که ما نسبت به این مفسران، عرفا و شاعران دچار نوعی فراموشی زمانی و مکانی شدهایم و شمع وجود هنری آنها تحت نام نورانی حافظ، به خوبی دیده نشده است.
مرادی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه در جوار آرامگاه حافظ شاعران و عارفان بزرگی مانند اهلی شیرازی، فرصت شیرازی و ذهبی شیرازی به خاک خفته اند، اما کمتر دیده شده و مورد توجه قرار گرفتهاند، ابراز داشت: این در حالی است که بر پایه آنچه که در برخی تذکرهها آمده شهرت حافظ عموماً از دهه پنجم زندگی اش بوده و از قرن نهم جایگاه شناخته شده تر و والاتری یافته است، بطوری که برخی بزرگان تلاش کردهاند در اندیشه قرآنی و عرفانی حافظ غوطه ور شوند و برخی تلاش کردند در اندیشه شاعری او مستغرق باشند و از او تقلید کنند؛ اما هیچکدام حافظ نشدند.
نظر شما