به گزارش خبرنگار مهر، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز(دوشنبه) در نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره عدم اختصاص سوخت به هواپیمای وزیر امور خارجه کشورمان در جریان سفر او به لبنان، گفت: در خصوص سوخت درخواستی از طرف ایران انجام نشده بود.
سفر امیر عبداللهیان به سوریه از قبل تنظیم شده بود
وی با بیان اینکه سفر به سوریه نیز از قبل تنظیم شده بود، افزود: برخی دوست ندارند که این سفرها موفقیت خود را داشته باشد و حواشی ایجاد میکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تصریح کرد: ما و لبنان هیچوقت روابطمان را بر اساس خواسته طرف ثالث تنظیم نکردیم و تنظیم روابط ما بر اساس تابآوری نسبت به تحریم های ثانویه کشورهای دیگر در حال تنظیم است.
خطیبزاده گفت: اراده دو پایتخت بر گسترش روابط است و تا به امروز نیز به یک سطح بسیار خوبی از روابط رسیدهایم.
عراق در مسیر درست مردمسالاری حرکت میکند
وی در واکنش به برگزاری انتخابات عراق نیز گفت: آنچه که دیروز در عراق اتفاق افتاد یک ادامه از پروسه مردمسالاری در این کشور بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه ما از برگزاری موفقیتآمیز انتخابات در عراق استقبال میکنیم، اظهار داشت: با توجه به شرایط خاص کرونایی و همچنین فشردگیها، برگزاری این انتخابات در زمان مناسب خودش، بسیار جای تقدیر دارد.
خطیبزاده گفت: فکر میکنیم عراق در مسیر درست مردمسالاری و دموکراسی در حال حرکت است.
وی افزود: در خصوص گروهکهای تروریستی در خاک عراق نیز بنده موضع کشورمان را بارها اعلام کردهام. حضور این گروهکها هیچ همخوانی با حسن همجواری و همسایگی ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: پایگاههایی در عمق چند کیلومتری خاک عراق وجود دارد که محل تعلیم و تربیت گروهکهای تروریستی است و این گروهکها از این پایگاهها برای آزار و اذیت و انتقال سلاح و مهمات استفاده میکنند و کولبران ما را وادار به پرداخت پول میکنند.
خطیبزاده اضافه کرد: هم دولت مرکزی عراق و هم اقلیم کردستان میدانند که این موضوع خط قرمز ما است و این پایگاه ها دیگر نمیتوانند منبع ناامنی برای جمهوری اسلامی ایران باشند.
برداشت دقیقی از سخنان ظریف نشد
وی در پاسخ به سوالی در خصوص واکنش به اظهارات اخیر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه سابق کشورمان در مورد وجود کلمه تعلیق در برجام، گفت: من همه را به عدم انتخاب گزینشی اظهارات دعوت میکنم. وزارت امور خارجه یک وزارتخانه تخصصی است، لذا در مورد تمامی امور به صورت تخصصی و در جای خودش گزارش داده میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ظریف در مقام وزیر امور خارجه، چند بار موضوع را در مجلس توضیح داد.
خطیبزاده با بیان اینکه برداشتی که از سخنان او [ظریف] ارائه میشود، برداشت دقیقی نیست، تاکید کرد: ما در ادامه مسیر، باید از این فضاسازی ها عبور کنیم و اجازه بدهیم دولت جدید در مسیر خودش گفتگوها را پیش ببرد.
روابط ما با آذربایجان طبیعی و برهم زدن آن غیرطبیعی است
وی در پاسخ به سوالی در خصوص آینده روابط کشورمان و جمهوری آذربایجان، گفت: این روابط طبیعی و بر هم زدن آن غیرطبیعی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه با بیان اینکه روابط دو کشور از منطق درستی پیروی کرده است، تصریح کرد: در چارچوب حسن همجواری و روابط خوب ایران و آذربایجان نگرانیهای ایران گفته شده است و دوستان در باکو گفتهاند، این نگرانیها را برطرف میکنند.
خطیبزاده افزود: در برخی نکات و موضوعات انتظاری که از طرف آذربایجان داشتیم برآورده نشده است، ما در قبال آذربایجان رفتار برادرانهای داشتهایم؛ به طرف آذربایجانی گفتیم، در مسیر آرامی، برخی نگرانیهای ایران برطرف شود.
حریم هوایی و مرزهای ایران باز است
وی همچنین در خصوص وضعیت راههای ارتباطی بین دو کشور، گفت: هیچوقت حریم فضایی و هوایی خود را به روی آذربایجان نبستیم و مرز زمینی هم باز است و مراودات انجام میشود و رفت و آمدها صورت میگیرد، دو طرف نباید اجازه دهند طرفهای ثالث بر روابط تاثیر بگذارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص برگزاری نشست همسایگان افغانستان در تهران نیز گفت: نشست همسایگان افغانستان به صورت مجازی برگزار شد و در آنجا توافق شد که نشست بعدی با حضور وزرای امور خارجه در تهران برگزار شود که البته این مسئله منوط به آماده شدن مقدمات است.
خطیبزاده گفت: در نشست اول، مسئله دعوت از روسیه برای شرکت در این نشست مطرح شد و این مسئله در دست بررسی است.
روابط ایران و سوریه وارد فاز راهبردی شده است
وی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص جزئیات سفر وزیر امور خارجه کشورمان به سوریه، گفت: روابط ایران و سوریه وارد فاز تازه و راهبردی در سطوح مختلف شده است و ریشه این روابط نیز به سالهای ابتدایی انقلاب اسلامی و سالهای اولیه جنگ تحمیلی برمیگردد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: طی سالهای گذشته برخی میخواستند تروریسم را در جغرافیای «شامات» حاکم کنند. جمهوری اسلامی ایران نیز نقش بسیار موثری در عدم تبدیل این منطقه به بهشت تروریستها داشت.
خطیبزاده تاکید کرد: ما در خصوص روابط با سوریه دارای یک عقبماندگیهایی بودیم که با دستور کار جدی دولتِ جدید این همکاریها افزایش یافت.
وی افزود: لذا بخش عمدهای از سفر امیرعبداللهیان به سوریه و دیدار او با رئیسجمهور سوریه اختصاص به پروژهها و علاقهمندی بخش خصوصی برای فعالیت در این کشور داشت.
مساله «یمن»، بخشی از مذاکرات ایران و عربستان است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص مذاکرات بین ایران و عربستان نیز گفت: مذاکرات ایران با هیئت اعزامی عربستان تاکنون در فضای عمومی نبوده و مذاکرات پشت دربهای بسته در حال انجام است.
خطیبزاده با بیان اینکه ما ۴ دور با عربستان در بغداد مذاکره کردیم، اظهار داشت: تماسها بدون انقطاع بین دو طرف ادامه داشته است. بیشترین تمرکز درباره موضوعات دوجانبه و منطقهای و بخصوص حوزه خلیج فارس بوده و یمن هم بخشی از این گفتگوها بوده است.
وی تاکید کرد: سرنوشت یمن از طریق مردم یمن و اراده آنها تعیین میشود، آنچه عربستان باید انجام دهد توقف جنگ و محاصره ظالمانه و شرایطی است که به این تراژدی انسانی منجر شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: تلاش میکنیم روابط ایران و عربستان به آرامش و صلح و ثبات در منطقه خلیج فارس کمک کند.
خطیبزاده همچنین در خصوص محل احتمالی مذاکرات آتی بین ایران و عربستان، گفت: بغداد تا به امروز میزبان خوبی بوده است و تا جایی که امکان وجود داشته باشد ضرورتی بر تغییر محل گفتگو وجود ندارد.
وی افزود: گفتگوها هم در یک مسیر جدیدتری وارد شده است.
با همه گروههای افغانستانی به شمول طالبان در تماس هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در خصوص سفر استاندار خراسان به افغانستان، گفت: در خصوص سفر استاندار خراسان به افغانستان نیز فکر میکنم اخبار به اندازه کافی منتشر شده است. ما با افغانستان روابط مردمی و تجاری بسیار خوبی داریم و اتفاقاً یکی از ویژگیهای روابط تجاری ایران و افغانستان مردمی بودن و حضور بخش خصوصی است.
خطیبزاده همچنین تصریح کرد: سفر استاندار خراسان نیز برای اطمینان از ادامه مراحل آتی بود که بسیاری از آنها، خواست مردم افغانستان است.
وی افزود: ما با همه طرفها در افغانستان به شمول طالبان در تماس هستیم، اما هنوز زود است که در خصوص دولت این کشور اظهار نظر کنیم و منتظر تشکیل دولت در این کشور هستیم.
آلمان به تعهدات برجامی خود عمل نکرده است
سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اظهارات صدر اعظم آلمان برای بازگشت فوری ایران به مذاکرات وین، گفت: امیدوارم صدر اعظم آلمان و کشورهای اروپا توجه کنند که اگر بی عملی اروپا نبود، جسارت «ترامپ» رخ نمیداد که از تمام توافقات بینالمللی از جمله برجام خارج و قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کند و تمام پایتختهای اروپایی یک تماشاچی منفعل باشند.
خطیبزاده افزود: انتظار ما این است که تمام طرفها با این درک از واقعیت برسند که راهی به جز اجرای تعهدات وجود ندارد و به جمهوری اسلامی ایران اطمینان دهند که هیچ طرفی نمیتواند برجام را به بهانههای واهی از جنس تحریمهای فراسرزمینی کشوری ثالث نقض کند.
وی تصریح کرد: آلمان بسیاری از تعهدات برجامی خود را انجام نداده است.
مذاکرات وین در داخل وزارت خارجه پیگیری میشود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره مذاکرات وین و ترکیب تیم مذاکره کننده نیز گفت: مذاکرات وین انجام میشود و روند آن در داخل وزارت خارجه پیگیری میشود. قرارنیست هیچ متن و توافقنامه جدیدی مذاکره شود، اینکه در وزارت خارجه ترکیب تیم چطور باشد، قبلا از بانک مرکزی و وزارت نفت افرادی بودهاند و این بار نیز همین ترکیب خواهدبود، مهم این است که تداوم از حیث گفتگوها انجام خواهد شد.
خطیبزاده با بیان اینکه شبانه روز دوستان ما در حال مُرور مباحث هستند، اظهار داشت ما یک ساعت را بعد از اینکه فرآیند بررسی داخلی درباره مذاکرات به جمعبندی برسد از دست نخواهیم داد. روزهای آتی روزهایی خواهد بود که تعاملات بیشتری را در حوزه «برجام» و گفتگوهای وین شاهد خواهید بود.
جزئیات سفر «علی باقری» به پاکستان
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار مهر، در خصوص جزئیات سفر «علی باقری» به پاکستان نیز گفت: سفر او به پاکستان در راستای یازدهمین چارچوب کمیسیون مشترک بین ایران و پاکستان بود که به دعوت قائم مقام وزارت خارجه پاکستان انجام شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در خصوص موضوعات مختلفی و به طور خاص در مورد مسائل افغانستان گفتگو شد و توافقات اولیه در خصوص ادامه رایزنیها صورت گرفت.
خطیبزاده در واکنش به برگزاری رزمایش جمهوری آذربایجان در دریای خزر نیز گفت: منطقه ما بسیار حساس است. برخی تحولات هم این فضا را حساستر کرده است. با تمامی طرفهای این رزمایش روابط کاملاً نزدیکی داریم و جای نگرانی نیست، بلکه مهم درک شرایط منطقه ای و همچنین رعایت اصول و توافقات قبلی در خصوص خزر است.
وی ادامه داد: در یک ماه اخیر هفت، هشت رزمایش در خزر برگزار شده که برخی نمایشی بوده است و این درست نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تصریح کرد: ما در زمان برگزاری رزمایش خود در مرزهای شمال غربی آن را به همسایگان خود از جمله باکو خبر داده بودیم. رعایت این مسائل از بدیهیات همسایگی و نشانه رفتار مبتنی بر بلوغ است.
لزوم تشکیل دولت فراگیر در افغانستان
خطیبزاده همچنین در محکومیت عملیات تروریستی «قندوز» افغانستان نیز گفت: آنچه در قندوز رخ داد اقدام تروریستی بیسابقه بود و به اشد وجه محکوم میکنیم و معتقدیم طالبان مسئولیت حفظ امنیت را دارد. ایران بارها گفته است باید افغانستانی داشته باشیم که عاری از خشونت و تروریسم باشد.
وی با بیان اینکه مردم نجیب افغانستان از تروریسم و کشتار خسته هستند، تاکید کرد: آنچه افغانستان نیاز دارد، تحقق اراده مردم برای تشکیل دولتی فراگیر است که بازتاب دهنده ترکیب قومیتی و جمعیتی افغانستان باشد و تنها از این مسیر است که افغانستان را کشوری آرام در همسایگی و کنشگری سازنده در روابط بینالملل میدانیم.
رئیسجمهور در اجلاس آب و هوایی شرکت نمیکند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره احتمال حضور رئیسجمهور در نشست اقلیمی در اسکاتلند، گفت: رئیسجمهور در اجلاس آب و هوایی اسکاتلند شرکت نمیکند. از ابتدا نیز برنامهای برای حضور در این نشست نبود، ایران عضو کامل این معاهده نیست و مراحل تصویب آن در کشور در دست پیگیری است، اما هیئتی از ایران در آن شرکت میکند.
خطیبزاده همچنین در خصوص نحوه فعالیت رایزنان بازرگانی در سفارتخانههای کشورمان، گفت: وزارت خارجه از مجرای خود کارش را انجام میدهد و اگر چند ده میلیارد با همسایگان و سایر کشورها روابط اقتصادی داریم، ازاین مجراست.
وی با بیان اینکه رایزنان بازرگانی الان دو نفر هستند که بنا به تصمیم وزارت صمت بوده است، گفت: وزارت خارجه در این باره، کارهای اداری را انجام میدهد، البته اصل کار در وزارتخانههای دیگر است.
نظر شما