خبرگزاری مهر – گروه استانها - شادمهر رکن الدینی قلعه دژ: تخلیه پساب فاضلاب شهری در دریاها موضوعی است که اغلب شهرها و مناطق مستقر در پهنه ساحلی با آن روبرو هستند. استان هرمزگان نیز از این قاعده مستثنی نیست و فاضلاب خود را از طریق دریا دفع میکند.
در شهر بندرعباس از خورها برای تخلیه پساب فاضلاب نقاط مختلف شهر به دریا استفاده میشود. این انتقال پساب طی سالیان گذشته انتقادات زیادی را توسط مردم به همراه داشته است. انتشار بوی نامطبوع در کنار خور و ورود فاضلاب با شاخصهایی دور از شاخصهای استاندارد کیفیت ورود پساب به دریا از جمله این مشکلات است. مسئولان طی سالیان گذشته وعدههای زیادی را برای ساماندهی خورها و تصفیه پساب فاضلاب برای رسیدن به شرایط مطلوب را داده بودند که اغلب آنها بیثمر مانده بود.
طرح ساماندهی پساب فاضلاب بندرعباس که به عنوان یک مشکل و چالش بزرگ مردم شهر بندرعباس تبدیل شده بود، پس از اینکه بیش از سه سال در مدل و فرایندهای مختلف بررسی شد، در سال ۱۳۹۴ برای اجرا توسط آب و فاضلاب استان هرمزگان به پیمانکار واگذار شد. مقرر شده بود که این پروژه در سال ۱۳۹۶ یعنی ۲ سال پس از اجرا به اتمام برسد که پس از عدم انجام تعهدات پیمانکار، این پروژه به سرانجام نرسید.
فریدون همتی استاندار وقت هرمزگان در این خصوص گفت: علیرغم ناکارآمدی پیمانکار ۲ سال دیگر به او برای اتمام پروژه وقت داده شد اما شرکت آب و فاضلاب استان هرمزگان نتوانست پروژه ساماندهی پساب فاضلاب شهر بندرعباس را به اتمام برساند.
وی ادامه داد: پس از همفکری با دستگاه قضائی و سازمان حفاظت محیط زیست استان هرمزگان، موفق به کنار گذاشتن پیمانکار بدون وارد شدن به دعوای حقوقی شدیم و یک شرکت دیگر تحت عنوان شرکت زیرساخت را جایگزین کردیم.
شهروز شجاعی مدیر عامل شرکت توسعه زیرساخت نیز چند ماه پس از اینکه به عنوان متولی ساماندهی پساب فاضلاب بندرعباس انتخاب شد، اعلام کرد که پس از یک دوره ۱۰ ساله، کیفیت پساب ورودی به دریا به حد استاندارد رسید و مدعی شد که سازمان حفاظت محیط زیست این موضوع را تائید کرده است که این ادعا پس از یک روز، از سوی رئیس سازمان حفاظت محیطزیست استان هرمزگان تکذیب شد.
حبیب مسیحی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست استان هرمزگان در یک گفتگوی رسانهای اظهار کرده بود که پایش مداوم پساب خروجی تصفیه خانه بندرعباس ادامه دارد و هنوز میزان آلایندگی آن به حد استاندارد نرسیده است.
وی با ذکر این نکته که به هیچ عنوان نمیتوان گفت که پساب فاضلابی که هم اکنون به دریا در سواحل بندرعباس وارد میشود محیط زیست دریایی را تهدید نکرده و آلاینده خلیج فارس نیست، ابراز داشت: ادعای رسیدن آلایندگی به حد استاندارد و انتساب آن به گواهی اداره کل حفاظت محیط زیست صحت ندارد.
پس از مطرح شدن ادعاهای متناقض از سوی نهادهای متولی، این سوال برای مردم شهر بندرعباس مطرح میشود که آیا پس از گذشت بیش از ۱۰ سال، پساب فاضلاب شهر بندرعباس ساماندهی شده است؟ و دلیل اظهارات متناقض مسئولین امر در چیست؟
شاخص COD تصفیهخانه فاضلاب بندرعباس در حال نوسان است
حبیب مسیحی رئیس سازمان حفاظت و محیط زیست استان هرمزگان در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص کاهش یا افزایش کیفیت پساب ورودی شهر بندرعباس به دریا، اظهار کرد: نتایج نمونهبرداریهای مستمر و مکرر سازمان حفاظت محیط زیست از پساب ورودی به دریا، نشان دهنده نواسانهای زیادی در میزان کیفیت این پساب است و به صورت دقیق نمیتوان در خصوص افزایش یا کاهش کیفیت پساب اظهار نظر کرد.
وی ابراز داشت: بر اساس استانداردهای تخلیه فاضلاب و پساب به دریا که توسط سازمان حفاظت محیطزیست کشور ابلاغ شده است، هنوز تا رسیدن به شرایط استاندارد زیست محیطی فاصله داریم.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست استان هرمزگان بیان داشت: اگر بخواهیم شاخص COD که بیانگر کیفیت است را با سالهای گذشته و یا سال گذشته مقایسه کنیم، شاهد کاهش COD خواهیم بود که این کاهش به معنی افزایش کیفیت است اما هنوز به شرایط مطلوب نرسیدهایم.
مسیحی با ذکر این نکته که شاخص استاندارد COD ورود آب به دریا بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ باشد، ادامه داد: COD فاضلاب ورودی به دریا در سال گذشته حدود ۳۰۰ بود که در حال حاضر بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ در حال نوسان است. یکی از مهمترین موضوعاتی که باید در مدیریت پساب به آن توجه داشت، ثابت بودن کیفیت است.
وی با ذکر این نکته که راهکاری که در حال حاضر برای کاهش COD استفاده میشود مقطعی است، خاطرنشان کرد: بر اساس ارزیابیهایی که هفته گذشته انجام شده است؛ در شاخص COD، ارقام و اعداد ۱۱۰، ۱۲۰ و ۱۵۰ ثبت شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست استان هرمزگان تصریح کرد: جمعیت شهر بندرعباس در حال افزایش است است و باید به سمتی حرکت کنیم که بتوانیم شاخص COD ورود پساب به دریا را در مقداری ثابت حفظ کنیم. شرکت پیمانکار قبلی نیز توانسته بود به صورت مقطعی، اقدام به کاهش شاخص COD کند اما برای تداوم آن دچار مشکل شد.
مسیحی با ذکر این نکته که مهمترین مساله در فرایند تصفیه فاضلاب «لجنزدایی» است، خاطرنشان کرد: اصل بر این است که لجنها از آب جدا، خشک و سپس تجزیه شود تا در مواقع بارندگی و سیل آلودگی ایجاد نشود. نکته مهم این است که لجنها هضم و تصفیه شود.
ورود فاضلاب غیر استاندارد به دریا موجب ورود مواد آلاینده به زنجیره غذایی مردم و مرگ آبزیها میشود
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست استان هرمزگان در خصوص آسیبهای ورود فاضلاب با شاخص COD فعلی به دریا، بیان داشت: بررسی و دقیق این موضوع نیازمند انجام تحقیقات و مقطعی و بلند مدت است؛ چرا که بسیاری از اثرات زیست دریایی و تأثیر آن بر محیط زیست به خصوص محیط دریایی در حال حاضر نامعلوم است و در دراز مدت مشخص خواهد شد.
مسیحی با اشاره به آسیبهای ورود فاضلاب به دریا به حوزههای گردشگری و صیادی، افزود: ورود مواد آلاینده به زنجیره غذایی مردم، از بین رفتن برخی گونههای نایاب آبزی، افزایش و رشد بیش از حد جلبکها، مهاجرت برخی از آبزیان، مرگ گونههای خرچنگها و پرندگان از جمله آسیبهای ورود فاضلاب غیر استاندارد به دریا است.
وی با ذکر این نکته که حفاظت از محیط زیست، اصلی غیر قابل تردید در توسعه است که باید به آن توجه کرد، خاطرنشان کرد: واحدهای تولید فاضلاب و پساب باید قبل از بهره برداری پروژه خود، تمام اثرات مثبت و منفی زیست محیطی طرح را در نظر بگیرند و از تکنولوژیهای مناسب و کارآمد در حذف آلایندههای موجود در فاضلاب تولیدی استفاده کنند تا دریا و موجوداتی که در آن زندگی میکنند دچار خسارت نشوند.
هیچ نقطهای از ساحل شهر بندرعباس برای شنا کردن مناسب نیست
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست استان هرمزگان بیان داشت: با توجه به اینکه از آبهای ساحلی و شناگاههای طبیعی به منظور تفریحات آبی و شنا استفاده میشود، کنترل و پایش کیفیت آب سواحل به صورت مستمر انجام میشود.
مسیحی با ذکر این نکته که آنالیز آزمایشگاهی آب سواحل و شناگاه ها به تنهایی برای تعیین میزان خطرات، آلودگی و گستردگی آن کافی نیست، تصریح کرد: با توجه به دستورالعمل بازرسی و «طرحهای سالمسازی» که توسط دفتر بررسی آلودگیهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست کشور و مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه شده است، برای بهرهبرداری شنا در سواحل علاوه بر سلامت آب دریا چندین شاخص مهم دیگر باید مورد توجه قرار گیرد تا سلامت استفاده کنندگان تأمین شود.
وی با بیان اینکه این شاخصها زیرساختهای موجود در سواحل را بررسی میکند، ادامه داد: پایش و نظارت بر سواحل و طرحهای سالم سازی دریا بر مبنای چک لیستی که در دستورالعمل ابلاغی اعلام شده است انجام میشود و وضعیت سلامت ساحل جهت شنا برای عموم اعلام میشود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست استان هرمزگان با ذکر این نکته که هیچ نقطهای از ساحل شهر بندرعباس برای شنا کردن مناسب نیست، افزود: با عنایت به پایش ها و بررسیهای انجام شده و ارزیابی ریسک هر منطقه در شهر بندرعباس هیچیک از هشت ایستگاه شناگاهی شرایط استاندارد را برای شنا کردن ندارند.
بوی فاضلاب درون خورها کمتر شده است / با چالشهای بهداشتی روبرو هستیم
رهبر امامدادی یکی از ساکنین کنار خور سطح شهر بندرعباس نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: در حال حاضر بوی فاضلاب موجود در خورها نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرده است.
وی عنوان کرد: در سالهای گذشته بوی نامطبوع فاضلاب، بسیاری از مردم را ناراحت میکرد اما در حال حاضر با کاهش نسبی دما، این بوی نامطبوع بسیار کاهش پیدا کرده است.
این شهروند بندرعباس بیان داشت: قبلاً اگر با ماشین از کنار خور عبور میکردیم حتماً باید شیشه را بالا میکشیدیم اما اکنون شرایط بهتر شده است.
امامدادی در پایان گفت: هنوز تا رسیدن به وضعیت استاندارد بهداشتی فاصله داریم و ما که در کنار خور زندگی میکینم با چالشهای بهداشتی در این زمینه روبرو هستیم که امیدوارم بر اساس وعده مسئولین هر چه زودتر این موضوع حل شود.
نیاز به احداث تصفیهخانه جدید فاضلاب
شهروز شجاعی مدیرعامل شرکت توسعه زیرساخت بندرعباس اظهار کرد: کاهش شاخص COD فاضلاب ورودی به دریا مشهود است و دادستان مرکز استان هرمزگان نیز از این موضوع آگاه است.
وی با ذکر این نکته که سازمان محیط زیست، یک آزمایشگاه را برای بررسی کیفیت پساب به عنوان مرجع معرفی کرده بود، عنوان کرد: بر اساس گزارش این آزمایشگاه کیفیت پساب ورودی به دریا بهبود پیدا کرده است.
مدیرعامل شرکت توسعه زیرساخت بندرعباس بیان داشت: سازمان محیط زیست طی نامهای کتبی در سال گذشته شاخص COD را ۳۵۶ معرفی کرده بود اما در حال حاضر این شاخص بین ۱۰۰ تا ۱۴۰ در حال نوسان است.
شجاعی خاطرنشان کرد: تصفیهخانه فاضلاب بندرعباس مانند یک انسان مسن است و دارای ظرفیتی محدود است. اگر بخواهیم روند بهبود کیفیت فاضلاب ورودی به دریا جهش داشته باشد باید تصفیهخانه جدیدی احداث شود.
وی ابراز داشت: طی جلسهای که چند روز گذشته با حضور دادستان بندرعباس برگزار شد، سازمان حفاظت محیطزیست اعلام کرد پساب ورودی به دریا به شاخصهای استاندارد نزدیک شده است و در برخی مواقع از شاخصهای استاندارد هم بهتر میشود اما در حال نوسان است.
نظر شما