خبرگزاری مهر _ گروه استانها: بهار و تابستان مراتع خشک بود و پاییز به دلیل کمبود نهادههای دامی، ایستگاه پایانی پرواربندی گاو و گوسفند است و دامداران، سرمایههایشان را یا به حاشیه جادهها آوردند و به حراج گذاشتهاند و یا روانه سلاخ خانهها کردهاند. دردشان از بی سر وسامانی بازار نهادههای دامی، کمبود و گرانی آن است.
امسال سال خوبی برای دامداری مازندران نبود، گاو و گوسفندها لاغر شدند و هر روز وزن کم میکنند و دامداران برای جلوگیری از ضرر و زیان، دامهایشان را برای کشتار در قصابی وکشتارگاه ها به صف کشاندند.
از این سو به سمت دریا و انبارهای گمرکات درحاشیه خزر میرویم، حکایت انبار و دپوی نهادههای دامی و فاسد شدن آن، تیشه به ریشه صنعت دامی استان زده است، نهادههایی که در روزگار گرسنگی و قحطی آذوقه دامی، پوسیده شدند و باید از چرخه خارج شوند.
الهیار ولی زاده، رئیس اتحادیه دامپروری مازندران با اشاره به اینکه کمبود و توزیع نامناسب نهادهها از مهمترین چالشهای فراروی به شمار میرود، به شرایط ویژه استان مازندران اشاره کرد و گفت: توزیع نامناسب نهادهها سبب شده تا دامداران برای تأمین علوفه و نهاده با مشکل روبرو شوند.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه خشک شدن مراتع سبب شد تا دامداران برای تأمین علوفه دچار مشکل شوند، گفت: در استانهای دیگر نظیر گلستان، گاوداران و دامداران برای دریافت نهادهها از طریق سامانه بازارگاه ساماندهی شدند.
وی افزود: این درحالی که در مازندران بیش از ۹۰ درصد دامداران گوسفنددار هستند و مراتع به دلیل خشکی، تبدیل اراضی به باغات، تأمین علوفه را سخت کرده است.
این درحالی که در مازندران بیش از ۹۰ درصد دامداران گوسفنددار هستند و مراتع به دلیل خشکی، تبدیل اراضی به باغات، تأمین علوفه را سخت کرده است
ولی زاده با اشاره به اینکه نیاز دامداران به علوفههای دانهای دوچندان است، یادآور شد: همچنین در استان مسئولان تمایل دارند تمامی دامداران را راضی نگه دارند ولی در حوزه دام، کسی که ۱۰ دام دارد برای تأمین علوفه دولتی معرفی میشود که این مسئله نقیصه محسوب میشود.
وی با تاکید براینکه باید نهادهها به دامدارانی داده شود که دامهای زیادی دارند، تصریح کرد: باید نسبت به خرید مستقیم نهادهها از بازارها برای دامداران سنتی و کوچک برنامه ریزی شود وگرنه صنعت دامپروری استان با خطر مواجه میشود.
ولی زاده با عنوان دامداران از سر ناچاری و با قیمت مفت و ناچیز دامهایشان را در حال کشتار هستند، افزود: تداوم این روند سبب میشود تا فاجعه ملی در انتظار صنعت دامی کشور باشد.
اوضاع و احوال دامداری مازندران به گونهای است که قصابان نیز به حال دامداران گریه میکنند و اعتقاد دارند کاهش و ثبات قیمت گوشت به دلیل کشتار از سر ناچاری دام، همانند آتش زیرخاکستر بوده که دامن صنعت دامپروری را خواهد گرفت.
خطری در راه است
سید اصغر اصغری نژاد، رئیس اتحادیه فروش گوشت قرمز در ساری در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به روند باثبات قیمت گوشت در مرکز استان گفت: با توجه به اینکه دامداران در حال کشتار دام به دلیل کمبود علوفه هستند، این روند در آینده سبب میشود تا قیمت گوشت چند برابر شود.
وی ادامه داد: متأسفانه دامهای آبستن و مولد در حال کشتار است و این مسئله زنگ خطری برای صنعت دامی محسوب میشود و باید جلوی آن را گرفت.
وی ادامه داد: از ثبات قیمت گوشت در حال حاضر نباید چندان راضی بود زیرا در آیندهای نه چندان دور شاهد جهش بی سابقه قیمت گوشت خواهیم بود.
در حالی دامداران به دلیل کمبود و گرانی نهادهها و نابسامانی دامهای مولد و آبستن را به تیغ کشتارگاه سپردهاند که در انبارهای گمرکات استان بیش از ۳۰۰ هزار تن نهاده در حال خاک خوردن و پوسیدن است.
نهادهها در انبارها فاسد شدند
حجت الاسلام اکبری محمدصادق اکبری رئیس کل دادگستری مازندران در بازدید سرزده از سیلوها و مخازن نهادههای دامی بندر امیرآباد بهشهر گفت: مقدار زیادی نهاده دامی از قبیل جو و ذرت در انبارهای بنادر مازندران دپو شده و خاک میخورد درحالیکه دامداران و فعالان حوزه دام برای غذای دام دچار مشکلات فراوانی شدهاند و اینجا میبینیم بخشی از آنها فاسد شده و قابل استفاده برای دامها نیز نیست.
رئیس کل دادگستری استان مازندران افزود: متأسفانه مقدار بسیار زیادی نهاده دامی جو که از ۲ سال قبل در انبار بندر امیرآباد دپو شده بود ترخیص و تعیین تکلیف نشده و فاسد شده است و باید برای مصارف دیگری مورد بهره برداری قرار گیرد یا معدوم شود.
حجتالاسلام اکبری ادامه داد: دستگاههای مربوطه باید هر چه سریعتر به ترخیص کالاهای دپو شده در انبار بنادر و گمرکات استان مازندران اقدام کنند.
وی با بیان اینکه دادستانی مرکز استان مازندران و بهشهر با هر گونه تعلل در ترخیص کالاهای دپو شده اقدام قانونی خواهند کرد، گفت: نهادههای دامی دپو شده در انبارهای بنادر و گمرکات استان باید در مدت یک ماه تعیین تکلیف و ترخیص شود.
نهادههای دامی دپو شده در انبارهای بنادر و گمرکات استان باید در مدت یک ماه تعیین تکلیف و ترخیص شود
رئیس کل دادگستری مازندران افزود: نهادههای دامی که تازه وارد انبار بنادر و گمرکات استان شده است، نیز با هماهنگی دستگاههای مرتبط و مذاکره با واردکنندگان هر چه سریعتر تعیین تکلیف و ترخیص شود.
وی تصریح کرد: ۱۷ آذرماه در بازدید دیگری، پیگیر وعدهها و تعهدات امروز خواهیم شد و باید جوی دپو شده که در معرض فساد است هرچه سریعتر تعیین تکلیف شود.
به گزارش مهر، نابسامانی در بازار توزیع نهادهها، اختلال در سامانه بازارگاه، گرانی و کمبود علوفه و نهادهها و از سوی دیگر دپو و فاسد شدن آن در انبارهای بنادر، حال و روز صنعت دامداری را در مناطق مختلف از جمله مازندران بد کرده است.
نظر شما