به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از کانون هماهنگی دانش و صنعت و بازار افتا، مهمترین اهداف تشکیل این کانون با مجوز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، افزایش همگرایی، هماهنگی و همافزایی بین عناصر تأثیرگذار و یا حوزههای فاقد متولی در شکلدهی و توسعه نظام ملی نوآوری، شناسایی چالشها، تدوین راهکارها و ارائه پیشنهاد برای رفع موانع توسعه صنعت امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات، کمک به ایجاد مزیت رقابتی مبتنی بر فناوری و تقویت و توسعه تعاملات بینالمللی است.
بر همین اساس، کانون هماهنگی افتا از زمان آغاز به کار تاکنون همواره کوشیده است که در این مسیر همه ظرفیتها را به همراهی با یکدیگر بطلبد و نقش تسهیلگری خود را به نیکی ایفا کند. در این راستا به پیشنهاد این کانون، تولید محصول فایروال نسل جدید به رقابت گذاشته شد.
برپایی مسابقه برای طراحی و تولید فایروال بومی نسل جدید
کامبیز قدس معاون صنعت و بومیسازی قرارگاه سایبری سازمان پدافند غیرعامل کشور درباره مسابقه طراحی و تولید فایروال بومی نسل جدید، توضیح داد: ایده اصلی این طرح در کانون هماهنگی صنعت و بازار افتا شکل گرفت. کانون افتا نهادی با وظیفه هماهنگی بین نهادی در راستای توسعه صنعت افتای کشور است. از همین رو و از آنجایی ما در تولید برخی محصولات این حوزه کمبودهایی داریم، بنابراین شیوه برگزاری مسابقه برای تقویت این موضوع و ترغیب فعالان صنعت افتا پیشنهاد شد. سابقه اجرای چنین شیوهای به یک دهه قبل بازمیگردد که مرکز تحقیقات مخابرات چند دوره مسابقاتی از این جنس برگزار کردهبود.
وی درباره دلیل انتخاب محصول فایروال بهعنوان موضوع این رقابت گفت: ما سعی کردیم این شیوه را برای فایروال نسل جدید بهکار بگیریم که امیدواریم این روند به تقویت ظرفیت تولید این محصول کمک کند. فایروال، محصولی است که برای ارتقای امنیت خریداری میشود، ولی در عمل با توجه به کمبودی که از نظر تولید داخلی در این زمینه داریم و به همین دلیل برخی به سراغ محصولات خارجی با کیفیت پایین میروند یا برخی محصولاتی را خریداری میکنند که همه پشتیبانیها را ندارد. در واقع هزینهای که صرف امنیت میکنند باعث کم شدن امنیتشان هم میشود و درنهایت فایروالی که باید به ارتقای امنیت کمک کند تبدیل به تهدید برای آن مجموعه میشود.
قدس با بیان اینکه عدهای هم تمایل به محصولات داخلی ندارند و معتقدند نیازهای آنها را در همه ابعاد، مرتفع نمیکند، خاطرنشان کرد: زمانی بیش از ۱۰ شرکت تولیدکننده فایروال در کشور داشتیم، اما متأسفانه چون بخش تحقیق و توسعه خود را تقویت نکردند پیشرفتشان با کندی مواجه شد. این موضوع کمبودهایی را از نظر این محصول با اهمیت در کشور ایجاد کرد که قاعدتاً بازار افتا را به سمت وارد کردن فایروال بر اساس نیاز بازار هدایت کرد.
هزینه ۱۰۰ میلیاردی برای واردات فایروال در کشور
وی گفت: برآورد اولیه واردات حدود ۵۰۰ تا هزار دستگاه فایروال با قیمت پایه ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان بود، اما بازار افتا بابت آن حدود ۱۰۰ میلیارد تومان در سال هزینه میکرد.
قدس ادامه داد: بنابراین و با نگاهی به ظرفیتها و وضعیت بازار، کانون هماهنگی صنعت و بازار افتا روی طراحی مسابقهای جهت ترغیب صنعتگران افتا در زمینه تولید فایروال نسل جدید متمرکز شد و هماهنگیهای لازم را با نهادهای ذیربط در جهت برنامهریزی و شکلگیری این رقابت آغاز کرد. ایده اولیه این مسابقه در بهمن ماه سال گذشته مطرح شد، اما اولین جلسه رسمی آن با حضور شرکتهای برگزیده در خردادماه امسال تشکیل شد.
وی درباره حمایتگران این ایده و کسانی که به آن پیوستند توضیح داد: خوشبختانه سازمان پدافند غیرعامل چراغ اول را روشن کرد و هزینه آزمایش فایروال را تقبل کرد. این کار هزینه بالایی دارد و سازمان پدافند غیرعامل در تعامل با یکی از آزمایشگاههای کشور، بخش عمده این هزینه را برعهده گرفت و با تقبل حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان از این هزینه، سهم پرداختی توسط خود شرکتها را به حدود یکپنجم رساند.
معاون صنعت و بومیسازی قرارگاه سایبری سازمان پدافند غیرعامل کشور گفت: قرار بود مرکز مدیریت راهبردی افتا هم بخش دیگری را در زمینه شیوهنامه ارزیابی عملکرد کیفی تقبل کند، اما چون با تغییرات مدیریتی همزمان شد، این اتفاق نیفتاد و البته در تعاملی که بین کانون هماهنگی صنعت و بازار افتا و مرکز مدیریت راهبردی افتا وجود دارد امیدواریم این اتفاق رقم بخورد.
قدس افزود: ستاد توسعه اقتصاد دیجیتال در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم یک پاداش ۲ میلیارد تومانی در نظر گرفت که در چارچوب فرآیند مسابقه به شرکتهای برگزیده پرداخت شود. این موضوع هم در قالب تفاهمنامهای که میان مرکز ملی فضای مجازی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری منعقد شد، صورت گرفت و جا دارد از حمایتهای مرکز ملی فضای مجازی نیز قدردانی کنیم که در این راستا با پیگیری برگزاری جلسات مشترک و ایجاد فضای مناسب برای همکاری و تکمیل فرآیند این رویداد در کنار کانون افتا بود.
به گفته وی درنهایت ۵ شرکت در این مسابقه انتخاب شدند. قرار شد بعد از جلسه معارفه که خردادماه امسال تشکیل شد، شرکتها طی ۱۵ روز اعلام آمادگی کنند که این اتفاق هم افتاد. کارگروه و کمیته داوران شامل چهار نهاد حاکمیتی پدافند غیرعامل، مرکز مدیریت راهبردی افتا، مرکز ملی فضای مجازی و معاونت علمی ریاست جمهوری با انتخاب نمایندگان خود مرحله بازدید اولیه از شرکتها را آغاز کردند. در گام بعدی برگزاری جلسات متناوب هفتگی برای پیگیری و راهبریهای لازم در مردادماه صورت گرفت.
وی با بیان اینکه تلاش همه افراد و ارکان درگیر در این رویداد بر این است که کارها در مسیری درست و منظم، پیگیری و انجام شود و چگونگی پیشرفت پروژهها بهصورت مستمر در حال پایش است، درباره نحوه فراخوان و انتخاب شرکتها گفت: شرط حضور شرکتها در این مسابقه این بود که از شرکتهای مطرح امنیتی باشند و نمونه فایروال نسل قبلی را تولید کرده و در سبد خود داشته باشند و از بازار مناسب برای این محصول و بخش تحقیق و توسعه فعال مورد تأیید نیز برخوردار باشند.
قدس درباره چگونگی رسیدن به این ۵ شرکت، اظهار کرد: ما برای یافتن شرکتهای واجد شرایط از سندیکای شرکتهای تولیدکننده افتا (انجمن افتا) استعلام کردیم. همچنین مرکز مدیریت راهبردی افتا و سازمان پدافند غیرعامل، هر کدام نهادهایی هستند که بخش عمدهای از فعالان صنعت افتا به نوعی با آنها در ارتباط بوده و اشراف کاملی بر فعالان صنعت افتای کشور در این نهادها وجود دارد که کوشیدیم از این ظرفیتها برای پیشبرد این رویداد بهره بگیریم.
برگزاری مسابقه برای سامانه تشخیص نفوذ صنعتی
وی تاکید کرد: شاید این موضوع به ذهنها خطور کند که احتمال نادیده ماندن شرکت یا مجموعهای پویا و دارای ظرفیتهای خوب در این فرآیند زیاد است، اما محصولی که رقابت برای تولید آن صورت میگیرد مشخصههای ویژه خود را میطلبد. شرطهایی که در مورد محصول فایروال نسل جدید گذاشتیم برای تولید چنین محصولی ضروری است و اختصاصاً در مورد این محصول جایی برای این نیست که به سراغ استارت آپها و شرکتهای تازه تاسیسی برویم که تاکنون محصول مشابهی در این حوزه نداشتهاند.
معاون صنعت و بومیسازی قرارگاه سایبری سازمان پدافند غیرعامل کشور ادامه داد: به هر حال برگزاری این نوع مسابقات بهصورت جمعسپاری کار آسانی نیست و هرگونه تغییر در مدیریت نهادهایی که دستی در برگزاری این مسابقه دارند ممکن است تعاملات و توافقات را تغییر دهد. اما با همدلی و هماهنگی که وجود دارد و با فرایندهایی که کانون هماهنگی صنعت و بازار افتا برای نظم و تداوم این همکاری شکل دادهاست امیدواریم که این رقابت بهخوبی پیش برود و شاهد نمونه موفقی از همراستایی عناصر زیستبوم افتای کشور و فعالان این صنعت در مسیر یک رشد همهجانبه باشیم.
وی گفت: با توجه به نیازهایی که در بازار و صنعت افتا وجود دارد و علاقهمندی که در معاونت علمی ریاست جمهوری و بقیه نهادها برای انجام کار مشابه وجود دارد و با وجود نقش تسهیلگرانه کانون هماهنگی بازار و صنعت افتا میتوان برآورد کرد که در آینده مسابقات دیگری نیز طراحی و پیاده شوند. تلاشمان بر این است که این مسابقه، آخرین مسابقه در این حوزه نباشد و برای مثال، محصول IDS (سامانه تشخیص نفوذ صنعتی) یکی از محصولاتی است که قصد داریم رقابتی مشابه برای آن برگزار شود.
قدس اظهار امیدواری کرد که رویدادهایی از این دست مستمر باشند و بتوانیم به تناسب مشخصههای محصولاتی که قرار است مورد رقابت قرار گیرند، طی فراخوانهایی عمومیتر، پتانسیل بخش گستردهتری از فعالان نوپا و دارای سابقه در صنعت افتا را در تمام گستره کشور در این نوع مسابقات و رقابتهای انگیزهبخش پوشش دهیم و کانون هماهنگی صنعت و افتا بتواند برای نقشی که بهخاطر آن شکل گرفته است، یعنی در توانافزایی فعالان افتای کشور جهت تحقق بازار مطلوب محصولاتشان، نقشی درخور ایفا کند.
نظر شما