خبرگزاری مهر، گروه استانها- غلامحسین دباغ یزدی: آموزش و پرورش هر انسانی از روزهای اول زندگی با فراز و فرودهای مختلفی همراه است تا به بالندگی و پختگی مورد نیاز برسد، عواملی همچون خانواده، محیط و اطرافیان در این بالندگی و موفقیت تأثیرگذار هستند.
یکی از عوامل این بالندگی و پختگی افراد که تأثیر زیادی در آینده یک انسان خواهد داشت، کتاب و کتابخوانی است که پرورش و تربیت را میتوان با خواندن کتاب از روزهای اول زندگی و کودکی در محیط خانه و خانواده مرتبط دانست که تا آخرین مراحل و عالیترین تحصیلات دانشگاهی نیز ادامه مییابد.
توجه به کتاب و کتابخوانی در کشور ما سالهاست وضع خوبی ندارد و با هشدار کارشناسان و صاحبنظران درباره سرانه مطالعه پایین روبرو است؛ متأسفانه فضای مجازی و تلفنهای هوشمند و دیگر وسیلههای دیجیتال، کتاب را در سبد خانوار ایرانی کمرنگ کرده است بهگونهای که کتاب در سبد فرهنگی خانوادهها در حال حذف شدن است درصورتیکه نباید فراموش کنیم جهان صنعتی امروز مدیون دانشمندانی است که با مطالعه و کتابخوانی، اختراعات و اکتشافات فراوانی به وجود آوردهاند و با کتابخوانی پیشرفتهایی حاصل شده که جان انسانها را نجات داده است.
کتابهای فعلی ذائقه مردم را تأمین نمیکند
یک دبیر بازنشسته آموزشوپرورش در گفتوگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه کتابها بر اساس ذائقه مردم نیست، اظهار کرد: در مدارس ما برای کتاب و کتابخوانی موارد انگیزشی خوبی وجود ندارد در حالی که دوران خردسالی و دانشآموزی بهترین زمان برای تربیت فرزندانمان و ایجاد انگیزه برای خواندن کتاب است.
حسن قربانی با بیان اینکه همیشه علاقه داشتم در برنامه هفتگی دانشآموزان، زنگ کتابخوانی و ساعت کتابخوانی در کل کشور در مدارس رواج پیدا کند، تصریح کرد: در دوران تدریس با تنظیم برنامههای خود، یک ساعت را برای دانشآموزان به کتاب و خلاصهخوانی اختصاص میدادم که همه دانش آموزان از همان دوران به کتاب علاقه پیدا کردهاند.
این عضو انجمن کتابخانههای کاشمر عنوان کرد: در کشور ما یک کتاب قبل از چاپ ممیزی و گزینش میشود و کتابها پس از ارائه به بازار در کتابخانهها نیز گزینشهای چندباره صورت میگیرد.
تلاش همه ارکان فرهنگی برای توسعه کتابخوانی
وی با بیان اینکه کتابهای اسلامی و مذهبی خوب و قابل استفاده فراوانی داریم، گفت: توجه به همه ذائقهها تأثیر بهتری در افزایش فرهنگ کتابخوانی و کاهش آسیبهای اجتماعی را بهدنبال خواهد داشت.
قربانی اضافه کرد: کتابهای علوم انسانی، رمان، داستان و شعر که عامل انگیزش بزرگی برای مطالعه به شمار میروند در کتابخانهها بسیار کمرنگ است.
وی با بیان اینکه اولویت باید طبع و ذائقه کودکان و بزرگسالان باشد و توسط مسئولین پیگیری شود تا از کتاب بیزار نشوند، عنوان کرد: باید توجه داشته باشیم عادت کردن به کتابخوانی کافی نیست و باید برای تداوم آن تلاش کنیم تا هدف و مقصود مطالعه محقق شود که نیاز است علاوه بر نظام آموزشی، دیگر ارگانهای فرهنگی نیز با ابزارهای مختلف، ارتباط مردم را با کتاب افزایش دهند.
استقبال دانش آموزان روستایی از کتابخانه سیار
رئیس اداره کتابخانههای عمومی شهرستان کاشمر نیز به خبرنگار مهر گفت: این شهرستان دارای هفت کتابخانه نهادی و پنج کتابخانه مشارکتی است که این پنج مورد توسط سایر نهادها و فعالین فرهنگی اداره میشوند.
محمد فیض عارفی با تأکید بر اینکه طی دو سال اخیر و مشکلاتی که کرونا برای جامعه داشته، در استفاده از کتابخانهها نیز تأثیرگذار بوده است، ادامه داد: کتابخانههای شهرستان در دوران پیک قرمز کرونایی تعطیل بود و در دورههای دیگر بهصورت یک شیفت فعالیت داشتند ولی از ۲۷ شهریورماه امسال از ساعت ۷ صبح تا ۱۹ فعال هستند.
وی با بیان اینکه طبق آمار دریافت شده، از ابتدای امسال تنها سه هزار و ۴۲ عضو فعال در کتابخانههای نهادی شهرستان عضو هستند، افزود: ۱۵ هزار و ۱۴۳ عضو کتابخانهها غیرفعال هستند که جهت تمدید کارت خود مراجعه نکردهاند.
رئیس اداره کتابخانههای عمومی شهرستان کاشمر با بیان اینکه در هفت کتابخانه نهادی کاشمر ۱۱۴ هزار و ۳۴۴ جلد کتاب وجود دارد، افزود: از ابتدای امسال حدود ۱۹ هزار جلد کتاب به امانت داده شده است.
تجهیز کتابخانه زندان کاشمر
وی با بیان اینکه یکی از کتابخانههای مشارکتی شهرستان مربوط به اداره زندان است که ۲۰ درصد از ۵۰۰ نفر زندانی در این کتابخانه عضو هستند، خاطرنشان کرد: با توجه به سطح سواد این افراد، بیشتر رمان، داستان و مجلات مورد توجه آنان قرار گرفته که با همکاری نهاد کتابخانههای استان، تعداد قابلتوجهی کتاب جدید به این کتابخانه ارسالشده است.
فیض عارفی همچنین از فعالیت کتابخانه سیار در این شهرستان که توسط انجمن خیرین کتابخانهساز راهاندازی شده است خبر داد و گفت: این کتابخانه سیار تاکنون پنج روستای بخش مرکزی شهرستان را پوشش داده است.
وی ابراز کرد: تعداد نسخ کتابهای موجود در این کتابخانه سیار، سه هزار و ۱۷۳ جلد کتاب است که بیشترین استقبال توسط دانشآموزان و کودکان روستاها صورت گرفته و بیش از سه هزار و ۴۰۰ کتاب به امانت داده شده است.
رئیس اداره کتابخانههای عمومی شهرستان کاشمر یادآور شد: کتابخانهها علاوه بر محل ارائه و مطالعه کتاب، توانستهاند برنامههای فرهنگی نیز برگزار کنند که از ابتدای امسال، ۹۰ برنامه فرهنگی در هفت کتابخانه نهادی شهرستان برگزار شد.
نظر شما