به گزارش خبرنگار مهر، به مناسبت بیست و نهمین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، صبح امروز شنبه ۲۹ آبان علی محمد اسماعیلی، مدیرعامل مجموعه کتابشهر، نشستی خبری را با اصحاب رسانه برگزار کرد.
مجموعه کتابشهر در دوره جدید فعالیت خود ۱۰ کتابفروشی را افتتاح کرده و تا پایان سال عدد این کتابفروشیها را به ۲۰ خواهد رساند.
ضرورت ایجاد سازوکاری برای توزیع کتاب
اسماعیلی در این نشست گفت: مجموعه کتابشهر سابقهای ۱۵ ساله دارد و پیشتر حدود ۲۰ شعبه را در سراسر کشور راهاندازی کرده بود. در دوره جدید فعالیت این مجموعه که دوسال است آغاز شده، مشغول به بازطراحی و بهروزرسانی فعالیتهای کتابشهر شدیم که این فعالیتها از ظاهر و فیزیک فروشگاهها گرفته تا بحث نیروی انسانی و محصولات و فعالیتهای جانبی را دربر میگیرد.
وی افزود: در دوره جدید معین شد تا فروشگاهها هویتشان نیز مستقل باشد. کتابشهر کارش از جنس مشارکتی است و ویژگی دوره جدید بیشتر شدن اختیارات گردانندگان فروشگاههاست. ماموریت کتابشهر برداشتن باری از دوش جمهوری اسلامی ایران در حوزه کتاب تعریف شده است. این بار نیز هماکنون در قسمت عرضه و توزیع کتاب و محصولات فرهنگی است که نقشی جدی در عرصه صنعت نشر دارد و تا فضای مناسبی برای توزیع نباشد، بقیه فعالیتها نیز دچار اختلال خواهد شد.
اسماعیلی ادامه داد: بنابراین هرچقدر نظام توزیع کتاب تقویت شود، چرخه نشر نیز بهبود خواهد یافت. نقش مجموعه کتابشهر، در اصل نقش حلقه میانی است. کتابشهر مجموعهای متعلق به سازمان تبلیغات اسلامی است و شرکتی است که بازوی تخصصی و کارشناسی حوزه کتاب و کتابفروشی برای خیرین و نهادهایی که میخواهند کمک و نقش آفرینی کنند، به شمار میرود.
کتابشهر قصد ندارد قاعده بازار را بههم بریزد
مدیرعامل مجموعه کتابشهر در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این نکته که کار فرهنگی بدون حضور افراد دغدغهمند محقق نخواهد شد گفت: کتابشهر از یک طرف ظرفیتهای خیرین و نهادهای حاکمیتی را با ضمانت در اختیار میگیرد و از طرف دیگر و با به میدان آوردن فعالان فرهنگی و دغدغهمندان حوزه کتاب این ظرفیتها را در اختیار آنها قرار میدهد. کتابشهر قرار نیست قاعده بازار را بهم بریزد و طبق قاعده بازار به شعباتش خدمات خواهد داد.
اسماعیلی اضافه کرد: کار کتابفروشی اکنون برای کشور یک فعالیت استراتژیک است و این روند نیاز به ورود و کمک نهادهای حاکمیتی دارد. در سایر کشورها نیز حکومتها در عرصه فرهنگ بسیار ورود میکنند. ما به عنوان حلقه میانی سعی میکنیم تا ظرفیتها را در اختیار گرفته و با شرایط خاصی در اختیار دغدغهمندان قرار دهیم.
وی همچنین با اشاره به این نکته که معمولاً ورود نهادهای حاکمیتی به عرصه فرهنگ با مخالفت مواجه میشود، گفت: نخستین مخالفت این است که ورود نهادها باعث تصدیگیری آنها شده و بازار بهم میریزد. ما هم دقت میکنیم که تصدیگری نکرده و قاعده بازار را برهم نزنیم و فضا را به سمتی نبریم که رقابت ناسالم ایجاد شده و بخش خصوصی تضعیف شود.
به ناشران ادبیات و گفتمان انقلاب خدمات بیشتری خواهیم داد
اسماعیلی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه برای محتوای محصولات و فعالیتهای جانبی در فروشگاههای کتابشهر یک شورای کارشناسی تشکیل شده است، گفت: این شورا سیاستهای کتابشهر از نظر محتوایی را تنظیم میکند. ما خدمات ویژهای را برای ناشران ادبیات و گفتمان انقلاب اسلامی انجام خواهیم داد و سعی میکنیم تا این کتابها به دست مخاطبانشان برسد.
وی افزود: به هر حال این مجموعه متعلق به جریان گفتمان انقلاب اسلامی است و سعی میکند خدماتش در جهت آرمانها باشد و این روند همان مسئله تصدیگری نیست. کتابشهر بحث نام خود را به عنوان برندینگ صرفاً حفظ کرده است. ما خلایی را در بازار نشر دیدهایم که ویترین برای کتابهای حوزه انقلاب کم است و چون سازمان تبلیغات اسلامی ماموریتش ترویج گفتمان انقلاب است طبیعتاً محتوا و گفتمانی را که معارض است ترویج نخواهیم کرد.
مدیرعامل مجموعه کتابشهر همچنین به ضعف ممیزیها اشاره کرد و گفت: اگر وزارت ارشاد به وظیفه خود عمل میکرد، اکنون نباید کتابهایی مانند «انسان خردمند» یا «ملت عشق» در بازار وجود میداشت. ناشرانی که قدمت بیشتری دارند، ویترینشان گستردهتر از ناشران گفتمان انقلاب است و به همین دلیل شاهد هستیم که در کتابفروشیهای راستههای انقلاب و کریمخان درصد کتابهای انقلاب اسلامی کمتر است. به عبارتی جبهه انقلاب سهم ناچیزی از بازار نشر را در دست دارد. کتابشهر این خلا را شناسایی کرده است.
اسماعیلی گفت: ما با ناشران معارض انقلاب کار نمیکنیم اما با ناشرانی که با مخالف گفتمان انقلاب هستند در تعامل هستیم. ما البته امکانتمان محدود است و تلاش داریم تا همین امکانات محدود را در جهت ترویج انقلاب به کار ببریم.
وی همچنین با اشاره به افتتاح چند کتابفروشی دیگر تا پایان سال جاری گفت: در رویکرد جدید ما ۱۰ کتابفروشی را افتتاح کردیم و در فاز دوم هم قرار است ۱۰ کتابفروشی دیگر را تا پایان سال راه اندازی کنیم. بنابراین با راه اندازی شعب کتابشهر در شهرهایی مانند رفسنجان، بندر انزلی، زابل، ایلام و… تعداد شعب ما به عدد ۲۰ میرسد.
مدیرعامل کتابشهر ادامه داد: ما در کل کشور پایشی را انجام دادیم و متوجه شدیم که کدام یک از شهرها کتابفروشی ندارند و سعی داریم کتابشهر را به این شهرها نیز ببریم. پس از انتخاب اولویتها برای افتتاح فروشگاه، به دنبال فردی خواهیم گشت که توانایی راه اندازی این کار را داشته باشد. اگر ما در شهری فضا و امکانات را داشته باشیم و کسی پای کار نیاید، به آن شهر وارد نمیشویم. مدل کاری ما مشارکتی است و ما بخشی از سرمایه گذاری را تامین خواهیم کرد.
اسماعیلی همچنین به امکاناتی که کتابشهر میتوانند برای راه اندازی کتابفروشیها در اختیار افراد بگذارد اشاره کرد و گفت: ما فضا را تامین میکنیم و وامی هم برای تامین کتاب میدهیم. در کتابفروشیها اولیه که حتی قفسه بندی و دکور را هم ما تقبل کردیم. بنابراین کتابها و اجناس برای خود کتابفروش است و حقوق نیروها را نیز خودش پرداخت میکند. بازپرداخت وام نیز به صورت پلکانی است و فشاری را به کتابفروش همکار و شریک ما وارد نخواهد کرد.
وی در پایان گفت: چون قصد رقابت با بخش خصوصی را نداریم، خدماتمان را فقط به کتابفروشیهای شعب خودمان اختصاص خواهیم داد و سایت فروش کتاب ما هم که در آیندهای نزدیک راه اندازی خواهد شد فقط به شعبات ما خدمات ارائه میکند. به عبارتی ما فعالیتهای مختلف را صرفاً برون سپاری میکنیم. نقش ما صرفاً نظارتی، راهبردی و گفتمان سازی است.
نظر شما