به گزارش خبرنگار مهر، جلیل سالاری مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در یک نشست خبری که صبح امروز برگزار شد گفت: همانطور که استحضار دارید شرکت پالایش و پخش وظیفه تحویل ۵ فرآورده اصلی نفت خام و شفافیت ساز و کار مالی آن با دولت را مشخص می کند.
معاون وزیر نفت اظهار داشت: بخشی از مشکلات شرکت پخش به ایرادات ساختاری و حقوقی شرکت که از سال ۶۶ تصویب شده و اصلاحی در آن انجام نگرفته، بر می گردد. البته در سال ۹۵ عده ای از نمایندگان مجلس طرحی را به مجلس ارائه کردند که آن هم به سرانجام نرسید. بنابراین از نظر ما این بحث حقوقی شرکت باید اصلاح شود تا روند توسعه شکل بگیرد. در اساسنامه جدید که نتیجه ۱۱ جلسه با حضور کارشناسان و مسئولین شرکت های پالایش و پخش بوده است، به تدوین چشم اندازهای این صنعت در کشور مبتنی بر سیاستهای ابلاغی از جمله جلوگیری از خامفروشی و پتروپالایشگاهها و همچنین تکالیفی که مقام معظم رهبری مشخص کرده بودند پرداختیم تا سیاست شرکت را مبنی بر اقدامات توسعهای و مشارکت و همچنین گسترش روابط بینالمللی تنظیم کنیم.
وی در توضیح اقدامات انجام شده در این سه ماه تصریح کرد: یکی از بحث هایی که در قانون بودجه ۱۴۰۰ آمده و اجرا نشده بود، تحویل ۱۵۰ هزار تن وکیوم باتوم به دستگاه های اجرایی برای ساخت منازل بود که در شش ماهه اول هیچ اقدامی برای این بحث انجام نشده بود و ما عرضه اختصاصی در بورس را انجام دادیم تا افزایش قیمت مسکن صورت نگیرد. در این راستا حواله ها صادر شده و در حال حاضر ۱۹ هزار تن تحویل داده شده و هزار و چهارصد تن برداشت شده است.
سالاری ادامه داد: به موازات این بحث در نیمه دوم سال بحث سوخت زمستانی نیز از اولویت های ما بود زیرا به نسبت سال گذشته ۱۵ الی ۲۰ درصد نیروگاه ها، سوخت مایع کمتری داشتند و با اقداماتی که انجام شد، نفتکش های زیادی را وارد ناوگان کردیم و ذخیره نفت و گاز را به حد قابل قبولی رساندیم و در حال حاضر ذخیره سوخت نیروگاه ها تا ۷۰ درصد پر شده است.
وی افزود: در ۵ ماهه پایانی سال ۹۹، ۱۳ میلیارد تن در شمال کشور، ۰.۸ میلیارد تن در خراسان و ۲.۹ میلیارد تن در ناحیه جنوب و مرکز و غرب سوخت مایع مصرف شد. به طور کلی سال گذشته ۱۶ میلیارد لیتر سوخت مایع تحویل داده شد که این بار سنگینی بر دوش شرکت پالایش و پخش است.
معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه مشکلات را باید به صورت ساختاری حل کرد، خاطرنشان کرد: یک برنامه دیگر این است که بخشی از منابع را از دولت خارج کنیم و با شیوه های BOT و BOO خصوصی منتقل کنیم. در واقع می توانیم زیرساخت ها را به گونه ای تنظیم کنیم که مشکل همیشگی مصرف سوخت در منطقه شمال و شمال شرق پوشش داده شود.
سالاری گفت: احکام بسیار خوبی را در قانون بودجه، پیشنهاد داده ایم تا بتوانیم تا ۱۰ درصد ظرفیت انتقال و ذخیره سازی سوخت را افزایش دهیم و برای این کار باید الگوی حمل زمینی و خطوط لوله توسعه پیدا کند. همچنین اقداماتی در خصوص انتقال سوخت از مسیر ریلی مخصوصا در شرق کشور در حال انجام است.
وی با اشاره به اینکه یکی از اصلی ترین شعارهای این دولت فساد ستیزی بوده است، تصریح کرد: نگاه ما در بحث خصوصی سازی این است که درآمد حاصل از واگذاری باید صرف توسعه همان محل شود. واگذاری های نادرستی در دولت گذشته انجام شده است که در حال پیگیری آنها هستیم تا سهامی دولت برگشت داده شود. همچنین در بحث مجاری عرضه دو هزار جایگاهی که واگذار شده بود و از طریق آن نزدیک به ۶۵۰ نفر بیکار شده بودند را پیگیری و اصلاح کردیم.
معاون وزیر نفت با تأکید بر اینکه یکی از تخلفات صورت گرفته در دولت گذشته، پیش فروش نزدیک به دو میلیارد لیتر بنزین با قیمت سال ماقبل از آن بود، اظهار داشت: این بنزین به قیمت ۳۵۰ دلار پیش فروش شده است. در حالی که قیمت بنزین امسال به ۸۰۰ دلار رسیده است و بنده از دستگاه های نظارتی تعجب می کنم چرا به این مسئله ورود نکردند و این یک تخلف بسیار بزرگ است که بار آن بر دوش دولت سیزدهم گذاشته شده است.
وی با اشاره به اینکه تخلفات متعددی در زمینه شفاف نبودن واگذاری ها در دولت گذشته انجام گرفت، گفت: در عرضه سوخت در بورس تخلفاتی صورت گرفت که یک نمونه آن همین عرضه دو میلیارد لیتری سوخت در دولت گذشته است.
سالاری تاکید کرد: البته ظاهرا در آن زمان تذکراتی داده شده ولی جلوگیری نشده است. سوال اینجاست چرا باید در تابلوی بورس یک عددی عرضه شود و در ماه بعد مجددا عرضه صورت بگیرد بدون آنکه عرضه قبلی تسویه شود.
وی افزود: در زمینه شفافیت واگذاری ها مشکلات بسیاری به وجود آمده که این موارد تنها مصادیقی از آن بود و ما در این زمینه ورود کردیم تا ساختار شفافی ایجاد شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش گفت: در ماجرای اختلال در سامانه سوخت کشور، با تلاش همکاران بنده در شرکت ملی پالایش و پخش توانستیم ظرف یک هفته نقشه دشمن را خنثی کنیم. مدیریت و هماهنگی و اطلاعرسانی مناسب در رسانهها باعث شد که در آبان 1400 ماجرای آبان ماه 98 تکرار نشود و بدین صورت اعتماد مردم به دولت سیزدهم تقویت شد.
وی با بیان اینکه بحث آلودگی هوا مرتبط با ذرات معلق است و مربوط به کیفیت سوخت مصرفی خودروها نیست افزود: تلاش وزارت نفت اعطای سوخت باکیفیت به نیروگاهها است و سوخت با کیفیت موردنظر به نیروگاهها داده میشودولی وزارت نیرو نیز میتواند با افزایش راندمان سیستمهای CHP به کاهش آلودگی زیستمحیطی کمک کنند.
سالاری گفت: در حال حاضر راندمان نیروگاههای کشور 30 درصد است، درحالی که راندمان پالایشگاههای ایران 58 درصد میباشد که نشان میدهد وزارت نیرو باید برای افزایش راندمان نیروگاهها برنامهریزی کند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش گفت: صادرات فرآوردههای نفتی نیز در صورت تامین نیاز داخلی انجام میشود که این صادرات نیز با در نظر گرفتن شرایط بازار و نیاز بازار صورت خواهد گرفت. در دولت قبلی شاهد بودیم که برخی عرضههای بیش از حد باعث افت قیمت فرآوردههای ایران شده بود.
وی تاکید کرد: تکلیف قانونی بر توسعه گاز فشرده طبیعی CNG تا 22 درصد از سبد سوخت تاکید میکند که این امر هماکنون محقق شده است. تولید کارخانهای CNG باید انجام شود. همچنین در کیتهای CNG نیز باید از فناوریهای نسل 4 استفاده شود. همکاران ما در واحد پژوهش و فناوری به دنبال توسعه فناوری نسل 4 و 5 سوخت CNG در کشور هستند.
سالاری گفت: اگر احداث پتروپالایشگاهها طبق برنامهریزی صورت گرفته محقق شود، ظرفیت پالایشی 1.5 برابر خواهد شد. ما در پالایشگاه اراک به دنبال این هستیم که یک پتروپالایشگاه ایجاد کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش ادامه داد: مصرف بنزین در ماه جاری 90 میلیون لیتر در روز بوده است که این رقم در سال گذشته 75 میلیون لیتر در روز بوده است که البته این کاهش مصرف تحت تاثیر محدودیتهای کرونایی رقم خورده بود. مصرف گازوئیل نیز از 80 میلیون لیتر در سال گذشته به 83 میلیون لیتر رسیده است. میزان تولید بنزین کشور نیز 103 میلیون لیتر در روز است.
وی اظهار داشت: شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از طرح حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت یا همان قانون پتروپالایشگاهها حمایت میکند. اما در کنار این موضوع ما یک تجربه تاریخی داریم، مبنی بر اینکه تا وقتی دولت مستقیما وارد کار نشود پالایشگاهی نیز احداث نخواهد شد.
سالاری در ادامه توضیح داد: در احداث پالایشگاه ستاره خلیج فارس بار تامین مالی بر دوش دولت بوده است و حدود 75 درصد از تامین مالی این پالایشگاه از منابع دولتی انجام شده است. همچنین پالایشگاه امام خمینی شازند نیز توسط دولت تامین مالی شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش گفت: در نتیجه به موازات اجرای تنفس خوراک پتروپالایشگاهها ما نیز تلاش کردیم یک طرح پتروپالایشی به ظرفیت 300 هزار بشکه تدوین کنیم. برای تامین مالی این طرح نیز پیشبینیهایی در قانون بودجه 1401 شده است.
وی همچین ادامه داد: برای پیشبرد قانون پتروپالایشگاهها نیز جلساتی با کمیسیون انرژی داشتهایم تا در سناریوهای مختلف فروش نفت، سهم تنفس خوراک طرحهای پتروپالایشی از صندوق توسعه ملی مشخص شود و صندوق توسعه ملی باید زودتر این موضوع را روشن کند. ما نیز به همراه کمیسیون انرژی جلسات ماهانهای برای پیشبرد طرحها برگزار کردهایم.
سالاری تاکید کرد: احداث پتروپالایشگاهها در کشور نیازمند یک طرح جامع است. در حال حاضر 20-30 طرح پتروپالایشی روی میز شرکت پالایش و پخش است که ما باید از بین آنها 2-3 طرح را انتخاب کرده و حمایتهایمان را روی آنها متمرکز کنیم.
نظر شما