۳ آذر ۱۴۰۰، ۱۷:۰۲

یادداشت اقتصادی/

راهکارهای کوتاه‌مدت و بلندمدت کاهش مصرف گاز

راهکارهای کوتاه‌مدت و بلندمدت کاهش مصرف گاز

یک کارشناس انرژی با اشاره به اهمیت بهینه‌سازی مصرف گاز به بیان راهکارهای بلندمدت و کوتاه‌مدتی به منظور کاهش مصرف پرداخته است.

به گزارش خبرنگار مهر، شاهین فرهمندیان، کارشناس انرژی در یادداشتی به بررسی راهکارهای کوتاه‌مدت و بلندمدت کاهش مصرف گاز و اهمیت آن می‌پردازد که متن آن از نظرتان می‌گذرد:

همه ساله با رشد تقاضای گاز حدود ۵ تا ۱۰ درصدی در بخش‌های مختلف روبرو هستیم که به گفته کارشناسان به دلیل رشد اقتصادی نبوده بلکه ناشی از مصرف بی‌رویه است. پیش‌بینی می‌شود این روند رو به افزایش مصرف، کمبود گاز و برق را بصورت مقطعی و در درازمدت حتی بصورت دائمی پدید خواهد آورد و ایران را به وارد کننده انرژی تبدیل خواهد نمود یا حداقل بخش زیادی از منابع مالی کشور را برای توسعه میادین گازی جدید، احداث خطوط لوله، تأسیسات گازی و … معطوف خود نموده و فرصت صادرات و درآمدزایی ناشی از صادرات گاز را از ما می‌گیرد. همان منابع مالی می‌تواند صرف توسعه پایدار گردد و مصرف گاز کشور را مدیریت نماید. به همین دلیل موارد زیر به عنوان راهکارهای کوتاه‌مدت و بلندمدت مدیریت مصرف گاز ارائه می‌شود.

راهکارهای کوتاه مدت (یک تا پنج ساله)

۱- افزایش قیمت گاز در همه بخش‌ها شامل نیروگاه‌ها، صنایع فولاد، سیمان و پتروشیمی‌ها، صنایع خرد و مصارف خانگی، اداری و تجاری با هر روش ممکن از جمله پلکانی، تدریجی، اعمال جرایم و حتی آزاد سازی کامل قیمت‌ها.

۲- افزایش قیمت گاز در روزهای خیلی سرد و قیمت برق در روزهای خیلی گرم (بصورت روزانه و اطلاع رسانی به مردم از طریق رسانه‌ها برای روز یا روزهای محدود مورد نظر) به منظور ترغیب آنها به کاهش مصرف انرژی در بازه زمانی اعلام شده.

۳- واردات سریع وسایل گرمایشی و سرمایشی با راندمان بالا و از نوع کم مصرف بدون تعرفه گمرکی و فروش توأم با تسهیلات آنها به مردم.

۴- تعطیلی یا محدودسازی مصرف گاز در صنایع عمده در روزهای اوج مصرف گاز.

۵- توسعه سریع نیروگاه‌های خورشیدی فوتوولتائیک از طریق واردات پنل‌های خورشیدی و احداث آنها در نزدیکی شهرهای پرجمعیت یا دارای سابقه کمبود برق. ظرفیت واردات این پنل‌ها در مقیاس وسیع از کشور چین وجود دارد که به مراتب بهتر از واردات خودروهای چینی است.

۶- نوسازی، بهسازی و تعمیرات اساسی نیروگاه‌های فرسوده با هدف بهبود راندمان آنها.

۷- تعطیلی یا دورکاری ادارات در روزهای خیلی سرد و خیلی گرم سال با هدف کاهش مصرف انرژی.

۸- تخصیص پاداش به کارکنان بخش دولتی درصورت کاهش مصرف انرژی نسبت به گذشته، متناسب با صرفه جویی صورت گرفته.

۹- ممنوعیت باز بودن در و پنجره ادارات دولتی در زمستان و تابستان.

۱۰- تسهیلات ارزان قیمت بانکی برای تعویض در و پنجره‌های فرسوده با انواع دوجداره، نوسازی موتورخانه‌ها، پکیج ها و کولرهای گازی قدیمی و فرسوده.

۱۱- بازدیدهای فنی الزامی ساختمان‌های مسکونی، عمومی و خصوصی توسط سازمان‌های ذیصلاح مانند شهرداری‌ها، شرکت‌های گاز و برق و … و الزام به اعمال تغییرات مورد نیاز به منظور کاهش مصرف انرژی و پیش‌بینی پاداش و جرایم مالی. همانند خودروها که ملزم به دریافت گواهی معاینه فنی معتبر هستند. منوط نمودن امکان خرید و فروش منازل مسکونی به دریافت گواهینامه انرژی ساختمان مثلاً باگرید حداقلD.

12- اعطای وام مسکن( ساخت و خرید) کم بهره به خانه‌های مسکونی دارای گرید انرژی بالاتر از D.

راهکارهای بلند مدت( پنج تا ده ساله)

۱- بومی‌سازی و ساخت داخل تجهیزات روشنایی، سرمایشی و گرمایشی کم مصرف در مقیاس وسیع و جایگزینی با تجهیزات پرمصرف و فرسوده.

۲- اجرای کامل مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان در ساختمان‌های جدید الاحداث و بهسازی و نوسازی تمامی ساختمان‌های اداری و عمومی دولتی با هدف مصرف کمتر انرژی.

۳- سرمایه‌گذاری و بهبود راندمان نیروگاه‌های کشور با بهره‌گیری از تجهیزات و تکنولوژی‌های روز و تبدیل نیروگاه‌های حرارتی به سیکل ترکیبی و همچنین نوسازی و بهسازی شبکه انتقال برق.

۴- توسعه و نصب فراگیر کنتورهای هوشمند و قرائت از راه دور با قابلیت قطع و وصل گاز و برق به منظور مدیریت پرمصرف‌ها.

۵- سرمایه‌گذاری وسیع و بسیج همه ظرفیت‌های تحقیقاتی، فنی و تولیدی برای توسعه تأمین برق از انرژی‌های تجدید پذیر بادی، خورشیدی و زمین گرمایی از طریق بومی‌سازی و ساخت داخل تجهیزات مورد نیاز بعنوان راه حل پایدار و کلیدی.

۶- آزادسازی کامل قیمت‌ها برای همه مصرف کنندگان گاز و برق، علی الخصوص صنایع عمده همچون سیمان، فولاد، پتروشیمی و پالایشگاه‌ها با هدف ترغیب به سرمایه‌گذاری جهت کاهش مصرف انرژی.

۷- توسعه تدریجی دولت الکترونیک و دورکاری در کشور شامل بخش خصوصی و دولتی. بعنوان مثال و برای شروع می‌توان یک روز در هفته را در بخش دولتی دورکاری تعریف نمود و بصورت تدریجی و با تجهیز و توسعه زیرساخت‌های لازم بصورت تدریجی دورکاری فراگیر شود.

امید است با همت مسئولین و مردم بتوانیم با بهینه‌سازی مصرف انرژی از این سرمایه بیشترین استفاده را نموده و فردای سختی را پیش رو نداشته باشیم.

کد خبر 5360098

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • علی IR ۱۹:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۷
      2 0
      برق را به تدریج جایگزین مصارف گاز در بخش خانگی و صنعتی کنیم، در بخش تولید لوازم خانگی تولید لوازم برقی به جای گازی به خصوص در وسایل گرمایشی و پخت و پز می تواند راه گشا باشد، همزمان تولید برق از منابع تجدید پذیر و انرژی اتمی را نیز افزایش دهیم تا سهم بیشتری از نفت و گاز به جای مصارف داخلی صادر شود
    • علی IR ۱۹:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۷
      2 0
      نگاه ما به نفت و گاز به عنوان سوخت باید تغییر کند، نفت و گاز نباید سوزانده شوند بلکه نفت و گاز باید در پتروشیمی ها و پالایشگاهها به محصولاتی با ارزش افزوده تبدیل و صادر شوند تا در کنار ارز آوری به ایجاد اشتغال و افزایش درآمدهای مالیاتی دولت و رشد و توسعه اقتصادی و زیربنایی کمک کنند
    • علی IR ۱۹:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۷
      2 0
      افزایش تولید برق از منابع تجدید پذیر و انرژی اتمی و جایگزینی برق به جای مصارف سوخت فسیلی در اقتصاد به خصوص در بخش خانگی در کنار حفظ محیط زیست منجر به صرفه جویی در مصارف داخلی نفت و گاز میشود تا سهم بیشتری از نفت و گاز تولیدی به جای مصارف داخلی با ایجاد ارزش افزوده توسط پالایش و پتروشیمی ها صادر شود
    • علی IR ۱۹:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۷
      2 0
      در منارل برای پخت و پز و گرمایش نیازی به مصرف گاز نیست، امروزه وسایل گرمایشی و پخت و پز برقی پیشرفته و کارآمد در دسترس است، در بخش حمل و نقل نیز تکنولوژی توسعه خوبی داشته، قطارهای برقی سریع السیر و خودروهای برقی کارآمد میتوانند جایگزین شوند، تولید برق از انرژی اتمی و تجدید پذیر هم امکان پذیر است