امیر لاهوتیان در گفتگو خبرنگار مهر، در خصوص مرمت، نگهداری و بازسازی قنوات در سطح استان همدان، مطرح کرد: در این راستا، یک دوره آموزشی از دوم تا پنجم آذرماه به مدت سه روز برگزار شد، در این دوره مطالبی چون، مباحث فنی قنوات و ابزار و تجهیزات و روشهای انجام عملیات قنات و راههای افزایش آبدهی قنوات بدون کفکشی و نوکنی و عملیات حفظ و نگهداری قنات، روشهای اجرایی کار در قنوات به شکل کشاورز-کارفرمایی و انجام مناقصات، حقوق آب و قوانین مرتبط با قنات، چالشهای حمایت کیفری از قنوات و حقابه و انواع حریم در قنوات و پرسشنامه سامانه ملی ثبت قنوات و غیره ارائه شد.
وی ادامه داد: استان همدان دارای دو هزار و ۴۷۷ رشته قنات ثبت شده در سامانه ملی قنوات کشور و دارای رتبه پنجم ثبت قنوات در سامانه ملی است.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه شهرستانهای استان همدان از نظر تعداد قنوات درصدهای متفاوتی را به خود اختصاص دادهاند، عنوان کرد: شهرستان ملایر با ۶۲۱ رشته قنات، ۲۵ درصد قناتهای استان را در خود جای داده است، شهرستانهای درگزین و رزن و اسدآباد و نهاوند با تعداد رشته قنوات کمتر در مجموع حدود ۵ درصد قنوات استان را در خود جای دادهاند.
وی خاطرنشان کرد: شهرستان همدان با حدود ۲۶۰ رشته قنات، ۱۰ درصد قناتهای استان و شهرستانهای تویسرکان، کبودرآهنگ و بهار نیز حدود ۱۲ تا ۱۵ درصد قناتهای استان را به خود اختصاص دادهاند.
لاهوتیان با بیان اینکه در سالهای گذشته عملیات مرمت و نوسازی و بهسازی قنوات استان با استفاده از اعتبارات مختلفی انجام شد، اظهار کرد: عمدهترین اعتباراتی که در سال ۱۳۹۹ عملیات اجرایی آن در استان انجام شد، استفاده از اعتبارات سیل سال ۱۳۹۸ بود که در سال ۱۳۹۹ تخصیص یافت و عملیات اجرایی برای بازسازی و احیای قنوات با اعتباری بالغ بر ۱۰ میلیارد تومان در سطح ۱۰ شهرستان استان همدان اتفاق افتاد که در کنار اعتبارات ملی به بازسازی و نوسازی قنوات کمک کرد.
این مسئول با تصریح بر اینکه حدود ۱۰ میلیارد نیز اعتبارات ملی داشتیم، مطرح کرد: در مجموع با استفاده از اعتبارات استانی و سایر منابع بالغ بر ۲۴ میلیارد تومان در سال گذشته برای عملیات بازسازی و نوسازی قنوات در سطح استان هزینه شد.
وی با اشاره به اینکه در سال جاری نیز با پیگیریهای به عمل آمده، در حال تأمین اعتبار از ردیفهای متفاوت هستیم، اظهار کرد: دو هزار و ۴۷۷ رشته قنات در استان موجود است که در این بین انجام کار برای ۱۵۰ رشته قنات در سال جاری پیشبینی شده است.
لاهوتیان تصریح کرد: با استفاده از حدود ۳ میلیارد تومان از اعتبارات بنیاد برکت، تسهیلات بخش خشکسالی و اعتبارات بلاعوض خشکسالی در قالب ۳ میلیارد تومان تسهیلات و ۲۴ میلیارد تومان اعتبار بلاعوض خشکسالی که در حال تخصیص و واریز نقدی اعتبارات هستیم که انشاالله اگر به دست ما برسد، میتوانیم عملیات احیا و مرمت را در تعداد دیگری از قنوات استان داشته باشیم.
مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان همدان با بیان این موضوع گفت: علاوه بر این موارد نزدیک به ۳ میلیارد تومان اعتبارات استانی داریم که با کمک فرمانداران و نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی توانستیم نزدیک به ۳ میلیارد تومان از مصوبات کمیته برنامهریزی استان به بحث قنوات اختصاص دهیم.
لاهوتیان با بیان اینکه اعتبار ۱۸ میلیارد تومان هم از ردیفهای ملی در حال پیگیری است که اعتبارات مصوب جمعاً بالغ بر ۵۱ میلیارد تومان است و تا این لحظه حدود ۲۲ و نیم میلیارد تومان از آن تخصیص یافته است. اما تا این لحظه تخصیص نقدی ما بیش از ۴ میلیارد تومان نبوده است، مطرح کرد: در تلاشیم تا با پیگیری انجام شده و مساعدت رئیس سازمان جهادکشاورزی و معاونت برنامهریزی معاونت آب و خاک وزارتخانه و کمک نمایندگان محترم در مجلس شورای اسلامی نسبت به افزایش تخصیص سهم اعتبارات استان، عملیات را ادامه دهیم.
وی ادامه داد: اگر این تخصیصهای اعتباری اتفاق بیفتد به طور میانگین بالغ بر ۵ برابر اعتبارات چند سال گذشته استان به بخش قنوات اختصاص پیدا خواهد کرد که از نظر جهش وضعیت بسیار مطلوبی خواهد بود و انشاالله عملیات بازسازی و نوسازی در سطح قنوات استان ادامه پیدا کند.
لاهوتیان با تصریح بر اینکه پنجمین استان قناتخیز کشور هستیم، مطرح کرد: تمامی اعتبارات یاد شده هم که اختصاص یابد برای احیا، مرمت و بازسازی بیش از ۱۵۰ تا ۲۰۰ رشته قنات در سال جاری جوابگو نیست.
وی با تاکید بر این موضوع گفت: در طی ۱۰ سال گذشته بالغ بر ۲۰۰ تا ۳۰۰ رشته قنات احیا و مرمت شدهاست، از این رو اگر اعتبار تأمین شود؛ میزان بازسازی در سال جاری با چند سال گذشته برابری خواهد کرد.
لاهوتیان یادآور شد: با توجه به کاهش نزولات جوی سال گذشته و افت منابع آب زیرزمینی، هر آنچه که در بحث بازسازی و نوسازی قنوات انجام شود، به رسیدن به منابع آبی پایدار در روستاها کمک میکند. با این اتفاق از آسیب به کشت و زراعت بهرهبرداران جلوگیری میکند و هم اینکه در کنار توسعه سامانههای نوین آبیاری (که در این زمینه نیز در سطح کشور رتبه سوم را داریم)، از قناتها هم بهره برده میشود.
وی با بیان اینکه مشکل ما در استفاده بهینه از آبهای سطحی و زیرزمینی در باغات سطح استان است، مطرح کرد: اگر بتوانیم یارانههای سامانههای نوین آبیاری و یارانههای احیا و مرمت بخش قنوات به سمت و سوی افزایش بهرهوری و کارایی مصرف آب در باغات استان در سالهای آینده ببریم، میتوانیم در بخش باغات نیز حرفی برای گفتن داشته باشیم.
نظر شما