به گزارش خبرگزاری مهر، امروزه دانشگاهها تبدیل به مکان های هندسی تاثیرگذاری شده اند که جدای از به جلو بردن اقتصاد به عنوان رکن اساسی پیشرفت بشریت، همچون ابزار اولیه برای آموزش نخبگان برای حرکت در جریان های رقابتی در نظر گرفته می شوند.
اما در این میان گشایش مرزها به جریان های شدید کالا، خدمات، اطلاعات و به ویژه افراد، دانشگاهها را به ابزار و نیرویی قدرتمند برای تعاملات جهانی، درک متقابل و پایداری جغرافیای سیاسی مبدل کرده است.
هفته نامه نیوزویک در این زمینه نوشت : طی سه دهه گذشته شمار دانشجویانی که سالانه کشور خود را ترک کرده تا برای تحصیل در دانشگاههای خارجی وارد دیگر کشورهای جهان شوند با افزایش نرخ سالانه 9/3 درصد همراه بوده و از رقم 800 هزار نفر در سال 1975 به رقم چشمگیر 5/2 میلیون تن در سال 2004 رسیده است.
اکثر این دانشجویان از کشورهای توسعه یافته به سایر کشورهای جهان رفته اند اما این جریان جهانی از کشورهای در حال توسعه به سرزمین های توسعه یافته نیز با رشد سریعی همراه بوده است.
در این میان جریان معکوسی نیز وجود داشته است به طوری که شمار دانشجویانی که از کشورهای توسعه یافته راهی کشورهای در حال توسعه می شوند نیز رشد خوبی داشته است. امرزوه دانشجویان خارجی 30 درصد از مدارک دکترایی را که در آمریکا ارایه می شود از آن خود می کنند. این رقم برای کشور اروپایی نظیر انگلیس نیز رقم چشمگیر 38 درصد عنوان شده است.
به گزارش مهر، ارقام مربوط به ورود داوطلبان به دوره های کارشناسی دانشگاههای خارجی نیز در حال افزایش است. همچنین بررسی های اخیر گویای آن بوده است که در کشوری نظیر آمریکا 20 درصد از اساتید برجسته تازه به کار گرفته شده در دانشگاههای این کشور در حوزه علوم و مهندسی، در خارج از این کشور به دنیا آمده اند. در چین هم اکثریت قابل توجهی از اعضای هیئت علمی دانشگاهها در دانشگاههای برجسته، مدارک دانشگاهی خود را در خارج از این کشور اخذ کرده اند.
در مجموع به نظر می رسد که با توجه به گسترش روز افزون سطح کیفی و کمی دانشگاهها و برنامه های جهانی نظیر احداث شعب دانشگاههای سرشناس در کشورهای دیگر و از آن مهمتر همکاری دانشگاهها در عرصه های تحقیقاتی، نوید دهنده جهانی تر شدن آنها و بسط تعامل جهانی در سراسر جهان باشد.
نظر شما