به گزارش خبرنگار مهر، پیرو انتشار گفتگوی خبرگزاری مهر با سعید مستغاثی با تیتر «به ۹۰ درصد فیلمها نباید پروانه نمایش بدهیم / شورا تساهل میکند»، این عضو شوراهای صدور پروانه ساخت و پروانه نمایش سازمان سینمایی مدعی تحریف سخنان خود در این گفتگو شد.
مستغاثی ابتدا در گفتگویی با خبرگزاری تسنیم هرچند تیتر خبرگزاری مهر را تکذیب کرد، اما در ادامه توضیحاتی داده است که موید همان تیتر است؛ «اغلب فیلمهای سینمای ایران فاقد استاندارد سینمایی هستند البته این نظر شخصی من است و اگر تنها نظر شخصی بنده ملاک باشد، آثاری که در درجه اول هیچ نسبتی با مقوله سینما ندارند (یعنی به لحاظ استانداردهای سینمایی، زیر خط استاندارد بوده یا اساساً «فیلم» نیستند) و در درجه دوم با ایرانی و فرهنگ و ارزشهای جامعه ایرانی فاصله زیادی دارند را پروانه ساخت یا نمایش نمیدادم. همانطور که قبلاً گفتهام معتقدم که متأسفانه اینگونه آثار، حدود ۹۰ درصد تولیدات هر سال سینمای ما را در بر میگیرند.»
این منتقد سینمایی در واکنشی دیگر در صفحه شخصی خود در اینستاگرام با انتشار تصویری از تیتر خبرگزاری مهر، نوشت: «آنچه در دو تصویر اول مشاهده میکنید بر اساس تیتر و لیدی است که متأسفانه خبرنگار خبرگزاری مهر بر اساس سلیقه شخصی و نوعی ژورنالیسم ماقبل زرد احتمالاً برای خوش آمد برخی مخاطبان و البته سردبیران و مدیران فلان جناح زده است، تیتر و لیدی که کاملاً در مغایرت با متن گفت و گوی بنده با آن خبرنگار بوده است.» او در بخشی از متن پرکنایه خود اتهاماتی را هم متوجه خبرنگار خبرگزاری مهر کرده است که در نوع خود قابلتوجه است.
ضمن یادآوری این نکته که انتخاب تیتر و نگارش مقدمه برای هر گفتگویی، جزو بدیهیترین حقوق یک رسانه در تنظیم محتوای یک گفتگوی رسانهای است، بخش جالب این ماجرا این است که سعید مستغاثی حاضر به تکذیب متن اظهارات خود نیست و تنها اصرار دارد که تیتر انتخابی در مغایرت با متن گفتگو بوده است.
هرچند طبیعی است که عضو رسمی شورای پروانه ساخت و نمایش پس از مشاهده واکنشها به اظهارات خود در پی متهم کردن رسانه به تحریف سخنان خود برآمده است، در پاسخ به این اظهارات، ضمن بازنشر بخشی از گفتگو که تیتر مطلب از آن انتخاب شده است، فایل صوتی مرتبط با آن را هم منتشر میکنیم تا مخاطبان در جریان دیدگاه واقعی جناب مستغاثی نسبت به فیلمهای سینمای ایران قرار بگیرد.
در بخشی از گفتگوی صریح خبرگزاری مهر با سعید مستغاثی که تیتر «به ۹۰ درصد فیلمها نباید پروانه نمایش بدهیم» از آن انتخاب شده میخوانیم؛
* شما عضو مشترک در هر دو شورای پروانه ساخت و نمایش هستید. برخی درباره ترکیب جدید اعضای این ۲ شورا معتقدند که این ترکیب یکدست شده است؛ نظر خودتان درباره ترکیب فعلی این دو شورا چیست؟
واقعیت این است که شخصاً نه برای اصولگرایی هویتی قائلم و نه برای اصلاح طلبی. ما همه سینمایی هستیم یعنی بحث اول ما سینماست. بهعنوان منتقد سینما که نزدیک به ۵۰ سال است فیلم میبینم و در جریان سینمای روز دنیا و جشنوارهها هم قرار دارم، معتقدم بیش از ۹۰ درصد از تولیدات سالانه سینمای ایران زیر خط استاندارد «سینمایی» قرار دارد.
* از نظر ساختار یا محتوا؟
از نظر ساختار سینما. هر فیلمی اول باید «سینما» باشد. با دلیل و برهان معتقدم که بیش از ۹۰ درصد فیلمهای ما فاقد بیان سینمایی و زیر استاندارد هستند. اگر نظر شخصی من باشد، ۹۰ درصد این آثار را رد میکنم.
* یعنی اساساً پروانه ساخت نمیدهید؟
نه پروانه ساخت میدهم و نه نمایش. اینها اساساً فیلم نیستند. فیلمسازی که «ریتم» را نمیشناسد، اساساً فیلمساز نیست. اگر قرار است فقط «حرف بزنید» بروید سخنرانی کنید و مقاله بنویسید. کمخرجتر هم هست. چرا وقت مردم را میگیرید؟ اینکه مرکز آمار در سال ۹۸ اعلام کرد تنها ۵ تا ۶ درصد مردم ایران به سینما میروند و از پرفروشترین فیلم استقبال میکنند، به همین دلیل است که این فیلمها قبل از هر چیز دیگر، اساساً «فیلم» نیستند. در درجه بعدی این آثار نسبتی با «ایران» و «ایرانیت» ندارند.
فایل صوتی این بخش از گفتگو را در زیر میشنوید؛
نظر شما