خبرگزاری مهر، گروه استانها: با شیوع کرونا، ستاد مبارزه با کرونا از مردم خواست سفر نروند و برای سفرهای اجباری نیز ظرفیتهای هواپیما، اتوبوس و قطار ۵۰ درصد اعلام و قیمت بلیتها بر اساس این بخشنامه افزایش یافت اما کمی بعد، با واکسیناسیون عمومی، انجمن شرکتهای هواپیمایی نرخهای جدید بلیت هواپیما برای پروازهای داخلی را اعلام کرد که کاهش داشت.
محدودیت برای مسافران
مدیرکل دفتر حمل و نقل مسافر سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای چندی پیش در جمع خبرنگاران با بیان اینکه از ابتدای آذرماه محدودیت سفر برای افرادی که واکسن کرونا دریافت نکردهاند اعمال میشود، گفت: ظرفیت مسافر گیری در ناوگان اتوبوس از ۵۰ درصد به ۸۰ درصد افزایش مییابد.
داریوش باقر جوان در خصوص اینکه آیا پس از پایان محدودیتها و استفاده حداکثری از ظرفیت ناوگان جادهای قیمتها کاهش مییابد، گفت: نرخگذاری ناوگان عمومی از طریق شواری عالی ترابری انجام میشود.
از سوی دیگر شهرام آدم نژاد معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی با اشاره به سامانه امید، اظهار داشت: مردم قبل از اقدام به خرید بلیت حمل و نقل عمومی برونشهری، اطلاعات واکسیناسیون خود را در سامانه امید بارگذاری کنند لذا اگر فردی کارت واکسن نداشته باشد باید پیش از خرید بلیت، تست منفی PCR خود را در سامانه امید بارگذاری کند تا اجازه خرید بلیت داشته باشد و در غیر این صورت به وی اجازه خرید داده نخواهد شد.
اما سوال اصلی اینجا است که چه میزان پروتکلهای ابلاغ شده در حمل و نقل جادهای انجام میشود؟ پایانه مسافربری شاید بهترین جایی باشد که بشود میزان رضایت سفر را از مردم جویا شد اما مسافران غالباً درباره پروتکلها نه تنها رضایت نداشتند بلکه گله کردند.
مسافرانی که ناراضی هستند
یکی از مسافران با انتقاد از اینکه رانندگان اتوبوس بدون اینکه کارت واکسن مسافر را ببینند مسافر بین راهی سوار میکنند، اظهار داشت: سامانههای اینترنتی هنگام رزرو کد ملی را ثبت کرده و مشخص میشود که فرد ناقل نیست و یا واکسن خود را تزریق کرده است اما رانندگان مسافران بین راهی را بدون اینکه کارت واکسن را ببینند سوار میکنند.
عباسی مسافر دیگری که تازه از اتوبوس پیاده شده بود، به خبرنگار مهر، گفت: از زمان کرونا با کاهش ظرفیتها قیمتهای اتوبوس افزایش یافت اما اکنون با وجود اینکه مسافر دیگری را بر روی صندلیها مینشانند قیمتها تغییر نکرده است.
وضعیت در قطارها هم مشابه است یکی از شهروندان که با قطار مسافرت میکند در گفتگو با خبرنگار مهر، نارضایتی خود را این گونه اعلام کرد: هزینه ۸۰ درصدی کوپهها را از مسافر دریافت میکنند اما کوپههای قطار را به صورت ۱۰۰ درصدی پر میکنند. چرا در این زمینه نظارتی نمیشود؟
حمل و نقل دچار زیان شده است
در این خصوص غلامرضا طحان، معاون حمل و نقل راهداری و حمل و نقل جادهای استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به افزایش ظرفیتهای اتوبوس و عدم کاهش قیمت بلیتها اظهار کرد: افزایش قیمت بلیت اتوبوس ارتباطی با کرونا ندارد چرا که کانونهای کشوری بر اساس افزایش قیمت سالانه، قیمتها را افزایش دادند اکنون نیز ظرفیتها به صورت ۸۰ درصدی در نظر گرفته شده کانونهای کشوری به علت اینکه بخش حمل و نقل دچار زیان شده است تقاضای افزایش قیمت را دادهاند و بر این اساس کاهش قیمت بلیت مطرح شدنی نیست.
طحان بر رسیدگی شکایت مسافران درباره سوار کردن مسافران بیش از حد ظرفیت و مسافران بین راهی، تاکید کرد و گفت: رانندگان در پایانههای مسافربری مسافران را بر اساس ظرفیت ۸۰ درصدی سوار میکنند اما برخی در بین راه مسافرانی که منتظر هستند را سوار میکنند.
کاهش اتوبوس برای مسافرت
معاون حمل و نقل راهداری و حمل و نقل جادهای استان سمنان در مورد اینکه در برخی از ساعات مسافران با کمبود مسافر مواجه میشوند، ابراز کرد: در مسیر سمنان به شاهرود و بالعکس چهار سرویس خدمت رسانی میکنند که این چهار سرویس نیز در ساعات شش بامداد تا شش بعدازظهر پر نمیشوند.
طحان اعلام کرد: بر اساس درخواست مردم در برخی از ساعات اتوبوس را اضافه کردیم. اما به سبب اینکه این اتوبوسها پر نشد و یا اتوبوس با دو سه نفر مسافر حرکت میکرد حرکت آنها لغو شد، بنابراین مسافرانی که میخواهند در ساعتهای دیگر سفر کنند میتوانند از سواریهای کرایهای در تمام ساعات شبانه روز فعالیت کرده استفاده کنند.
وی درباره کمبود اتوبوسها در شهرهایی مانند سمنان و شاهرود که به سایر شهرهای دیگر میروند، اظهار داشت: سرویس دهی مسیرها با توجه به عرضه و تقاضا تعیین میشود.
فرشاد زادخور مدیرکل راه آهن شمال شرق (۱) در گفتگو با خبرنگار مهر، موضوع بلیت را مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا دانست و راه آهن را مجری مصوبات عنوان کرد، در پی این اظهارات باید این موضوعات را از طرق ملی پیگیری کرد اما باید پرسید که آیا در این زمان اجرای ۸۰ درصد تکمیل ظرفیت اتوبوسها و قطارها به سلامت مردم ضربه نمیزند؟
سفرهایی که ضرر دارند
یک پزشک در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه محدودیت در اتوبوسها به هیچ وجه نمیتواند رعایت شود چرا که حضور ۸۰ درصد از مسافران و حتی ۵۰ درصدی آنها هم برای مدت طولانی مثل شش ساعت برای سلامتی مضر است زیرا در توصیههای مقابله با کرونا اعلام شده که باید هوا در جریان باشد، همه ماسک داشته باشند، تجمع در یک مکان وجود نداشته باشد و حتی در فضای باز هم برای هر فرد دو متر مربع از هر سمت فضا نیاز است لذا سوال ما این است که کدام اتوبوس و قطار ما چنین شرایطی دارد؟
اسماعیلی با بیان اینکه اعمال محدودیتها با واکسیناسیون به نظر معقول تر میآید اما در سویه های مختلف کرونا مشخص نیست که به درستی جواب بدهد، ابراز کرد: هر قدر سازمان حمل و نقل برای صدور بلیت اتوبوس خود را موظف به اجرای مصوبه عدم فروش بلیت به افراد کرونایی کند ممکن است در میان راه رانندگان مسافران سوار کنند در نتیجه نمیتوان نظارتی بر حمل و نقل عمومی داشت البته این موضوع برای قطارها تفاوت دارد چرا که کنترل بیشتری بر روی آنها است اما باز ایراد اصلی قطار کوچکی کوپهها و سالنها است.
وی با بیان اینکه سفر در دوران کرونایی مخاطرات خود را دارد که حداقل با واکسیناسیون میتوان آن را کاهش داد، افزود: اگر راه آهن و حمل و نقل جادهای و تاکسیهای بین شهری حتی اتوبوسهای درون شهری و تاکسیها و… خیلی به رعایت پروتکلها اعتماد و اعتقاد دارند چرا سفرهای مردم را تضمین نمیکنند و مثلاً اعلام نمیشود که اگر فردی در فاصله چهار روز پس از سفر با اتوبوس اگر کرونا گرفت سازمان حمل و نقل و راهداری یا شرکت مسافربری باید برای وی غرامت بدهد؟ این سوالی است که اگر مسئولان ما بتوانند جواب بدهند ما هم میگوئیم همه با اتوبوس و قطار سفر بروند.
سفر در کرونا به خودی خود دارای اضطراب است، اگر در این خصوص نظارتی هم اعمال نشود این اضطراب را چند برابر میکند لذا از مسئولان انتظار میرود نظارت بیشتری را در این خصوص اعمال کنند.
نظر شما