خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: وقوع حوادث تروریستی در نقاط مختلف عراق موجب شده است تا بار دیگر موجی از ناامنی در برخی مناطق این کشور حاکم شود. تنها در طول یک هفته گذشته حداقل ۳ عملیات تروریستی در نقاط مختلف عراق اتفاق افتاده است. در همین ارتباط، حدود یک هفته پیش بود که تروریستهای تکفیری داعش به منطقه مخمور واقع در اربیل یورش بردند. به دنبال این حمله تروریستی ۳ نفر کشته و ۱۰ تَن دیگر زخمی شدند.
روز گذشته نیز عراق شاهد وقوع ۲ انفجار تروریستی بود. انفجار اول در استان بصره به وقوع پیوست و طی آن شماری از غیر نظامیان عراقی کشته و زخمی شدند. انفجار دوم در استان کرکوک اتفاق افتاد. به دنبال این انفجار نیز ۲ غیر نظامی عراقی کشته و شماری دیگر به شدت زخمی شدند. وقوع اقدامات تروریستی در نقاط مختلف عراق نگرانی از کشیدن شدن دامنه این اقدامات به سمت و سوی بغداد را افزایش داده است.
گروههای مقاومت عراق معتقدند که آمریکا قصد دارد از اقدامات تروریستی در عراق به عنوان بهانهای برای تداوم حضور نظامی در این کشور بهره برداری کند شخصیتها، احزاب، جریانها و ائتلافهای سیاسی عراق سلسله اقدامات تروریستی اخیر در این کشور را محکوم کردهاند. در همین ارتباط، «شیخ علی الاسدی» رئیس شورای سیاسی جنبش نجباء عراق اعلام کرد: «انفجار بصره وجود شکافهای اطلاعاتی در کشور را نشان داد. همانگونه که پیشتر گفته بودیم، بار دیگر تاکید میکنیم که سرویسهای اطلاعاتی بینالمللی و منطقهای درصدد فعالسازی تروریسم هستند».
رئیس شورای سیاسی جنبش مقاومت اسلامی نجباء در ادامه سخنان خود در این زمینه یادآور شد: «اینگونه اتفاقات همواره در آستانه فرا رسیدن موعد خروج اشغالگران آمریکایی از عراق رخ میدهد». وی با اشاره به اینکه آمریکاییها برای باقیماندن در عراق، مبارزه با داعش را بهانه میکنند؛ افزود: داعش در مقابل دیدگان آمریکاییها جولان میدهد. مبارزه با داعش توسط آمریکا یک دروغ بزرگ است.
واقعیت این است که بازگشت عملیات و اقدامات تروریستی و انفجاری به عراق نمیتواند با مسأله خروج نظامیان ایالات متحده آمریکا از خاک این کشور بی ارتباط باشد. طبق توافقی که طرفهای آمریکایی و عراقی پیشتر با یکدیگر داشتهاند، تا پایان سال جاری میلادی تمامی نیروهای رزمی ایالات متحده باید خاک عراق را ترک کنند. بنابراین، همزمانی وقوع حوادث تروریستی با موعد خروج نیروهای آمریکایی از خاک عراق تصادفی نیست.
آمریکاییها تلاش میکنند تا حتی اگر موفق به تداوم حضور نظامی در نقاط مختلف عراق نشدند حداقل حضور نظامی خود در مناطق کردنشین را تثبیت سازند آمریکاییها به دنبال آن هستند تا از حوادث امنیتی و تروریستی اخیر به عنوان دستاویزی برای تداوم حضور نظامی خود در خاک عراق بهره برداری نمایند. بنابراین، اکنون ما شاهد احیای مجدد داعش در عراق هستیم. هدف اصلی و اساسی از تلاشهای خارجی برای احیای داعش، حاکم ساختن ناامنی در عراق و بهره برداری از آن برای تداوم حضور نظامی در این کشور است.
نکته قابل تأملی که در این زمینه وجود دارد، جغرافیایی است که طی مدت زمان گذشته حوادث تروریستی عمدتاً در آنجا متمرکز بوده است. از میان سه عملیات تروریستی اخیر دو عملیات در مناطق کُردنشین به وقوع پیوسته است. حمله تروریستی به منطقه مخمور در اربیل و وقوع انفجار در استان کرکوک، دو عملیاتی هستند که طی یک هفته گذشته در اقلیم کردستان اتفاق افتادهاند و این مسأله نیز تصادفی نیست.
به نظر میرسد برنامهریزیهایی وجود دارد که آمریکاییها بتوانند حداقل حضور نظامی خود در مناطق کردنشین را حفظ کنند. از آنجایی که اقلیم کردستان عراق با بقای نظامی آمریکاییها در مناطق کردنشین موافق است، وقوع حوادث تروریستی این اجازه را به اربیل میدهد تا رسماً از واشنگتن درخواست بقای طولانی مدت در مناطق کردنشین را مطرح سازد. بنابراین، آمریکاییها در تلاش هستند تا حتی اگر موفق به تداوم حضور نظامی در نقاط مختلف عراق نشدند، حداقل حضور خود در مناطق کردنشین را به بهانه بسط ناامنی در این مناطق، تثبیت سازند.
در همین ارتباط، «سعد المطلبی» عضو ارشد ائتلاف «دولت قانون» عراق تصریح میکند: «با نزدیک شدن به زمان خروج نیروهای آمریکایی از عراق احتمال افزایش موج اقدامات تروریستی وجود دارد». این شخصیت عراقی اظهار داشت: «ایالات متحده آمریکا از حوادث تروریستی اخیر برای طولانیتر کردن حضور نظامی خود در این کشور بهره برداری خواهد کرد. در واقع، آمریکاییها به بهانه وخامت اوضاع امنیتی در عراق تلاش خواهند کرد تا مدت زمان بیشتری را در خاک این کشور باقی بمانند».
هدف دیگری که از ورای بازتولید اقدامات و عملیات تروریستی بقایای داعش در عراق دنبال میشود، ایجاد خلأ سیاسی در این کشور است؛ به گونهای که دولت و پارلمان جدید تشکیل نشوند از سوی دیگر، بازتولید اقدامات و عملیات تروریستی و انفجاری در عراق در سطح سیاسی نیز قابل بررسی است. سرویسهای اطلاعاتی خارجی پیش از برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام با فعالسازی هستههای پنهان داعش تلاش کردند تا مانع از برگزاری انتخابات شوند. با این حال، تلاشهای مذکور با نقش آفرینی محوری نیروهای حشد شعبی ناکام ماند و انتخابات پارلمانی در موعد مقرر برگزار شد.
اکنون نیز که انتخابات برگزار شده است، هستههای پنهان داعش توسط دستگاهها و سرویسهای اطلاعاتی بیگانه و به ویژه ایالات متحده آمریکا فعال شدهاند تا از تشکیل دولت و پارلمان جدید عراق ممانعت به عمل آورند. هدف از این اقدام، ایجاد خلأ سیاسی در عراق است.
نکته قابل تأمل دیگری که در این زمینه وجود دارد، همزمان شدن وقوع حوادث تروریستی با توافقات اولیه میان هیأت هماهنگی شیعیان و مقتدی صدر است. این همزمانی در سطح سیاسی نیز قطعاً تصادفی نیست. اخیراً توافقات اولیه ای میان اعضای هیأت هماهنگی شیعیان و مقتدی صدر پیرامون راه اندازی کمیتههای مشترک و نیز تشکیل دولت توافقی حاصل شد. به نظر میرسد که حوادث تروریستی چند روز گذشته با هدف ممانعت از عملیاتی شدن نهایی توافقات هیأت شیعی و مقتدی صدر صورت پذیرفتهاند.
نظر شما