خبرگزاری مهر – گروه استانها: آلودگیهای زیست محیطی، توسعه صنایع آلاینده، مهاجرپذیری کارگران ساده، بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی و مهاجرت آنها از یزد از جمله آسیبهایی است که این صنعتی شدن برای یزدیها به ارمغان آورده است.
مهاجرپذیری از نوع کارگران ساده برای استان سودی ندارد اما مهاجرپذیری از نوع نخبگان، بهترین حالت مهاجرپذیری است و این نوع از مهاجرت، نخبگان را به سمت یزد سرازیر کرده و از مهاجرت نخبگان یزدی می کاهد و مردم را از صنعت راضی نگه میدارد چرا که هم اشتغال فرزندان خود را میبینند، هم صنایع آلاینده کمرنگ و صنایع پاک پررنگتر میشوند و هوای سالمتری وارد ریه شهروندان یزدی میشود.
برنامههای جدید دولت برای پدیده مهاجرت در یزد
آرزویی که یزدیها سالهاست از توسعه صنعتی استان انتظار دارند اما محقق نشده است اما ظاهراً دولت جدید برنامههایی برای تحقق این آرزو دارد.
نماینده دولت در یزد در گفتگو با خبرنگار مهر در این زمینه از بازنگاهی به روند توسعه استان خبر داد و افزود: در این بازنگری باید آسیبهای ۴۰ ساله را بررسی کرده و محور توسعه را روی ریل جدیدی پایه گذاری کنیم.
فاطمی: ریلگذاری جدید باید از مرحله گفتمان به عمل تبدیل شود
مهران فاطمی ادامه داد: ریل گذاری جدید باید از مرحله گفتمان به عمل تبدیل شود و استان را به سمت اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد فناورانه، سوق دهد تا مشکلات زیست محیطی به حداقل برسد.
وی گفت: توجه ویژه دولت به مقوله گردشگری آن هم با نگاه خاص است و پیشنهاد منطقه ویژه گردشگری به هیأت دولت داده شده است که امیدواریم در سفر محقق شود.
استاندار یزد اظهار داشت: این مسئله در احیای فرهنگ دارالعباده و ایجاد شدن پایلوت مهندسی فرهنگی، تثبیت جایگاه یزد به عنوان قطب نوآوری و بهره وری کشوربسیار حائز اهمیت است.
تلاش برای توسعه استان مبتنی بر سرمایه انسانی به عنوان بزرگترین ثروت یزد
وی ادامه داد: در این سفر قرار است توسعه استان دقیقه و عمیقاً مبتنی بر سرمایه انسانی به عنوان بزرگترین ثروت استان در جهت پیشرفت یزد، تدوین شود.
فاطمی گفت: ریل گذاری جدید قرار است استان یزد را از استانی مهاجرپذیر به استانی مهاجرپذیر اما این بار از بین نخبگان تبدیل کند. ما امروز توسعهای را میپذیریم که نیروهای انسانی و سرمایههای استان احساس کنند که یزد بهترین جا برای ماندن و رشد و شکوفایی است.
استاندار یزد لازمه اطمینان بخشی در این زمینه و تحقق این مهم را حرکت استان در مسیر اقتصاد دانش بنیان و های تک اعلام کرد.
اینها همان دغدغههایی است که بسیاری از یزدیها دارند. فراهم کردن فرصتهای شغلی در صنایع استان در قالب کارگران ساده که از استانهای همجوار ارزان قیمت تر و به راحتی تأمین میشوند، فرصت رشد صنایع به سمت صنایع پاک سلب کرده است.
فارغ التحصیلان دانشگاهی به عنوان سرمایههای ارزشمند استان یزد، استان دارالعلم و استانی که هر ساله بیشترین سهمیه را در قبولی در کنکور سراسری دارد و نخبگانی را پرورش میدهد که در کشور سرآمد هستند، باید فرصت اشتغال را در استان خود داشته باشند. فارغ التحصیلان دانشگاهی به عنوان سرمایههای ارزشمند استان یزد، استان دارالعلم و استانی که هر ساله بیشترین سهمیه را در قبولی در کنکور سراسری دارد و نخبگانی را پرورش میدهد که در کشور سرآمد هستند، باید فرصت اشتغال را در استان خود داشته باشند
اما عمده فرصتهای شغلی که در استان ایجاد شده است برای کارگران ساده ای است که نیاز به تحصیلات ندارند از این رو یزد به استان مهاجرپذیری تبدیل شده است که سودی از صنعت نمیبرد و درآمد ناشی از فعالیت این کارگران هم برای تأمین هزینههای زندگی در شهر خودشان هزینه میشود پس عملاً صنعت فرصتهای شغلی بسیاری را از استان سلب میکند.
رضایت از توسعه صنعتی زمانی حاصل میشود که نخبگان ما در صنایع پاک، های تک و فناورانه مشغول فعالیت شوندو فارغ التحصیلان دانشگاهی کمترین نقش را در تعداد بیکاران استان داشته باشند و دغدغههای آنها برای اشتغال پس از تحصیل در شهر خودشان به حداقل برسد و فکر مهاجرت را از سر خود بیرون کنند.
ظرفیتهای علمی و نخبگان بسیاری در استان وجود دارد که در حوزه اقتصاد دانش بنیان و فناورانه حرفها برای گفتن دارند و نمونهای از آنها در پارک علم و فناوری یزد مستقر هستند و میتواند گویای کل باشد.
این فرصتها باید در بخشهای مختلف صنایع جدید به کار گرفته شوند و از دانش آنها برای تسهیل در روند توسعه صنایع جدید استفاده شود تا بلکه از تبعات توسعه صنایع سنگین و آلاینده که تأثیری در کاهش نرخ بیکاری و ایجاد اشتغال در استان ندارند، بکاهد.
باز سنگین اجتماعی مهاجرت از استانهای همجوار
اینها تنها پیامد مهاجرتها نیستند، مهاجرت از استانهای همجوار بار اجتماعی بسیاری را برای استان به همراه دارد. تضاد فرهنگی، اصالت و هویت یزدیها را دست خوش تغییر قرار داده است و این دغدغه در مردم ایجاد شده که فرهنگ آنها بر فرهنگ یزدیها غلبه کند و این اصالت فراموش شده و از بین برود.
پس باید قبل از این کار از کار بگذرد، به نخبگان اعتماد کنیم، از مهاجرت آنها جلوگیری کنیم، فرصت اشتغال در صنایع پاک را برای آنها فراهم کنیم و در نهایت به استانی مهاجرپذیر آن هم از نوع نخبگان تبدیل شویم.
نظر شما