به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری مشترک حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان و فواد حسین وزیر امور خارجه عراق ظهر امروز (پنجشنبه) در محل وزارت امور خارجه برگزار شد.
امیرعبداللیهان در این نشست خبری مشترک گفت: با برخی از مقامات امنیتی و مقامات وزارت خارجه عراق که با جناب آقای وزیر همراه هستند، گفتگوهای دقیقی را پیرامون پروندههای قابل پیگیری و روابط دو جانبه داشتیم.
وی ادامه داد: توافق شد که طی هفته آینده وزیر راه و شهرسازی ایران به بغداد سفر کند. ما مصمم هستیم که راهآهن شلمچه به بصره در اسرع وقت عملیاتی شود.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: در آستانه دومین سالگرد شهادت سردار سلیمانی، دو طرف تأکید کردیم که همکاریهای کمیته مشترک قضائی ایران و عراق در پیگیری این پرونده و گامهای بعدی که لازم است برداشته شود، کار را با سرعت بیشتری دنبال کنند.
امیرعبداللهیان اظهار کرد: بسیار خرسندیم که در آستانه دومین سالگرد شهید ابومهدیالمهندس و سردار سلیمانی عزیز، اخبار خوبی را از وزیر محترم امور خارجه عراق شنیدیم که خبر خروج قطعی نیروهای نظامی آمریکا از عراق را تأیید میکند.
وی افزود: جغرافیا و تاریخ عراق همواره نشان داده است که کشوری نیست که دیگران بتوانند استقلال این کشور را خدشهدار کنند.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: در خصوص لغو روادید نیز گفتگوهایی داشتیم. ما در جمهوری اسلامی ایران آمادگی داریم که لغو روادید هوایی بین دو کشور و لغو روادید عام دو کشور ایجاد شود. از طرف ایران همه مقدمات برای لغو روادید میان دو کشور دوست و همسایه عراق وجود دارد.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: همچنین گفتگوهایی در خصوص آخرین وضعیت و تحولات افغانستان به ویژه دیدارهایی که در حاشیه اجلاس اخیر سازمان همکاری اسلامی انجام شد را به عمل آوردیم.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: همچنین در خصوص آخرین وضعیت مبارزه با تروریسم و داعش در عراق و سوریه همچنین آخرین وضعیت مذاکرات هستهای ایران و ۱+۴ گفتگو کردیم.
امیرعبداللهیان در پاسخ به سؤالی در خصوص آخرین وضعیت مذاکرات بین کشورمان و عربستان گفت: در پرونده روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان مجموعهای از نکات مثبت و منفی وجود دارد.
وی ادامه داد: ما همچنان منتظر هستیم که پاسخ قانعکنندهای از عربستان سعودی در خصوص اینکه چرا دستگاههای اجرایی در انتقال به موقع سفیر جمهوری اسلامی ایران در یمن کوتاهی کردند، بشنویم.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: در این حال، ما در هفته گذشته موافقت عربستان سعودی را با صدور ویزا برای سه تن از دیپلماتهایمان که به عنوان دیپلماتهای مستقر نزد سازمان کنفرانس اسلامی در جده قرار است مشغول به کار بشوند را دریافت کردیم.
امیرعبداللهیان افزود: در کشور عراق به کوشش آقای فؤاد حسین و آقای مصطفی الکاظمی ما در دوره آینده مذاکرات تهران و ریاض در بغداد تشکر میکنیم.
وی افزود: در همین جا ضمن تشکر از مساعی جمیله دولت عراق برای کمک به رفع سوءتفاهمات و بازگشت روابط تهران و ریاض به حالت طبیعی، تاکید میکنم که در آخرین دور از مذاکرات، مجموعهای از پیشنهادات عملی و سازنده را به طرف سعودی ارائه دادیم.
امیرعبداللهیان گفت: در مذاکراتی که با آقای فؤاد حسین داشتم، مطلع شدم که طرف سعودی با نگاه مثبت پیشنهادات ایران را مورد بررسی قرار داده است و انشاءالله هیئتهای دو کشور در آینده نزدیک در بغداد گرد هم خواهند آمد و در خصوص عملیاتی کردن مرحله بعدی توافقات اقدام خواهند کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: همچنین هیئتهای فنی دو کشور از سفارتخانهها بازدید و مقدمات کار را فراهم کردند که روابط دو کشور به حالت طبیعی خودش برگردد. باید منتظر ماند و ببینیم که این اتفاق در چه زمانی و در نتیجه کدام دور از مذاکرات ایران و عربستان سعودی در بغداد اتفاق خواهد افتاد.
وی ادامه داد: از تلاشهای کشور دوست و برادر عراق برای اعزام پرواز اختصاصی و انتقال سفیر جمهوری اسلامی ایران در یمن برای تکمیل روند درمانی به تهران تشکر میکنم.
امیرعبداللهیان در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص آخرین وضعیت روابط ایران و عراق گفت: ما سالانه رفت و آمد ۴ میلیون نفر توریسم گردشگری و زیارتی بین دو کشور را داریم که این موضوع در روابط دو کشور فوقالعاده است و مشابه این در هیچ کجای دنیا وجود ندارد.
وی ادامه داد: در زمینه صادرات گاز و برق زمینه همکاری بین تهران و بغداد وجود دارد و پروژههای مختلفی در حوزههای متنوع از سوی جمهوری اسلامی ایران به ویژه بخش خصوصی، در عراق در حال اجرا است که یکی از مهمترین این پروژهها توسط یکی از شرکتهای نیروگاهی ایرانی در بصره برای تولید ۳ هزار مگاوات برق در عراق، در حال انجام است.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: هزار مگاوات آن در قالب فاز یک این نیروگاه در بصره در حال بهرهبرداری است و دو هزار مگاوات دیگر آن نیز در آینده نزدیک مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: گفتگوهایی با آقای فؤاد حسین برای بازگشایی مرز بوکمال داشتیم که بازگشایی این مرز به عنوان یک مرز ترانزیتی جهت تأمین و حل برخی از مشکلات غذایی، دارویی و اقلام مورد نیاز برای بازسازی سوریه هر چه زودتر به نتیجه برسد.
وی تأکید کرد: در مجموع روابط اقتصادی، تجاری، فرهنگی و گردشگری در سایر حوزهها به خوبی جریان دارد. باید اعلام کنم که روابط تهران و بغداد، روابطی به معنی واقعی راهبردی در همه سطوح است.
امیرعبداللهیان در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص آخرین وضعیت مذاکرات وین نیز تصریح کرد: در دور اخیر مذاکرات وین، توانستیم بعد از دو مرحله گفتگو به یک سند و دستور کار واحد برسیم که این یک پیشرفت خیلی مهم بود.
وی افزود: ما در مذاکرات در مجموع مواضع سازنده از برخی کشورهای اروپایی، به طور مشخص فرانسه را ندیدیم.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: انتظار ما این است که طرف فرانسوی بر نقش سازنده تمرکز و کمک کند در این مرحله از مذاکرات، به طور واقعبینانه آنچه را که مرتبط با حقوق ملت ایران است، محقق شود.
امیرعبداللهیان افزود: سه کشور اروپایی در عمل هیچ ابتکار جدیدی را در این مذاکرات از خودشان نشان ندادند.
وی تصریح کرد: البته در یک مذاکرات سخت و پر چالش با سه کشور اروپایی و به موازات آن با ۱+۴ موفق شدیم نظر جمهوری اسلامی ایران را در پیشنویسی که از هفته آینده مورد بحث قرار میگیرد را به تأیید شفاهی همه طرفها برسانیم.
وزیر امور خارحه کشورمان تصریح کرد: اتحادیه اروپا و آقایان مو را و بورل تلاش میکنند با حدیت بر نقش خودشان به عنوان هماهنگکننده اتحادیه اروپا متمرکز شوند. نقش اتحادیه اروپا و مسئول سیاست خارجی این اتحادیه را مثبت میبینیم.
امیرعبداللهیان گفت: طرف آمریکایی به صورت نانوشته برخی پیامها را به داخل جلسه فرستاد و پاسخ لازم را در این رابطه دریافت کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: آنچه را که مربوط به جمهوری اسلامی ایران است با صراحت اعلام میکنم که با حُسننیت، جدیت و با نگاه به رسیدن به یک توافق خوب، مذاکرات جدی خودمان را در وین دنبال خواهیم کرد. امیدوار هستیم که طرفهای مقابل با همین رویکرد وارد شوند.
وی افزود: اگر موضع طرفهای مقابل ما تغییر نکند و بخواهند یک امتیاز بدهند و ده امتیاز بگیرند، هرگز زیر بار این روش نخواهیم رفت و سند توافق در این مذاکرات رسیدن به تعهداتی است که همه طرفها در برجام به آن اشاره کردند.
امیرعبداللهیان افزود: به طرفهای مقابل اعلام میکنیم، اگر نگران پیشرفت برنامه هستهای ایران هستید و اگر میخواهید نگرانی شما در خصوص برنامه صلحآمیز هستهای ایران برطرف میشود، همه تحریمهای برجامی باید برطرف شود. جمهوری اسلامی ایران با منطق مذاکراتی خوب و متین مذاکرات را برای رسیدن به توافق ادامه میدهد.
وی ادامه داد: از زمانی که طرفهای مقابل عزم جدی خودشان را نشان دهند، آن روزی است که ما میتوانیم از بازگشت همه طرفها به فرجام سخن بگوییم و طبعاً جمهوری اسلامی ایران نیز قدمهایی را که در مقابل قدمهای منفی طرفهای غربی برداشته است را به حالت قبلی خودش باز خواهد گرداند.
امیرعبداللهیان همچنین اضافه کرد: مایلم در اینجا از مواضع منطقی و جانبدارانه روسیه و چین در مذاکرات تشکر کنم.
به گزارش خبرنگار مهر، فؤاد حسین وزیر امور خارجه عراق نیز در این نشست خبری مشترک گفت: این افتخار را داشتیم که در خدمت جناب آقای رئیسی باشیم. دیروز نیز دیدارهای متعددی با مسئولان ایرانی در همه زمینهها داشتیم. در نشست امروز با وزیر امور خارجه ایران بر گسترش روابط دو کشور از جمله در حوزه اقتصادی و تجاری تأکید کردیم.
وی ادامه داد: درباره پروژههای مرتبط با روابط دوجانبه نیز صحبت کردیم و این فرصت خوبی برای ما بود که درباره مسائل منطقه به خصوص اوضاع امنیتی در عراق و منطقه صحبت کنیم.
حسین گفت: اوضاع امنیتی در ایران هم با اوضاع منطقه مرتبط است. درباره روابط ایران و جمهوری آذربایجان و سفر اخیر وزیر خارجه ایران به اسلام آباد و گفتگوها درباره اوضاع افغانستان و تحولات در این کشور گفتگو کردیم.
وی ادامه داد: علاوه بر این، درباره روابط عراق و آمریکا هم صحبت کردیم و گفتگوی استراتژیکی که بین دولت عراق و طرف آمریکایی وجود دارد و توافقی که بین دو طرف برای خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق است، مباحثی مطرح شد.
وزیر امور خارجه عراق تصریح کرد: همچنین درباره مذاکرات ایران و ۱+۴ در وین نیز گفتگو کردیم و امیدواریم در آینده نزدیک این مذاکرات ادامه یابد. همچنین درباره روابط ایران و آمریکا نیز صحبت کردیم.
حسین اضافه کرد: برای ما مهم است که مسئله روابط ایران با کشورهای همسایه عراق را مورد بحث قرار دهیم. عراق نقش مهمی در حمایت از گفتگوها بین عربستان و ایران داشت و امیدواریم دور پنجم مذاکرات بین ایران و عربستان برگزار شود.
وزیر امور خارجه عراق گفت: ما اینجا هستیم تا بر روابط تاریخی دو کشور و همچنین روابط فرهنگی و دینی و اقتصادی و جغرافیایی بین دو کشور تأکید کنیم.
وزیر خارجه عراق در پاسخ به سؤالی در خصوص پیگیری پرونده شهید سلیمانی گفت: کمیتههای مختلفی در این خصوص برای تحقیق در این زمینه تشکیل شد و برخی از کمیتههای مربوطه، برخی پروندهها را به پایان رساندند و برخی از این پروندهها نیز همچنان باز است و ادامه دارد.
وی ادامه داد: این یک موضوع قضائی و حقوقی است و دستگاه قضائی ایران و عراق درباره پرونده شهید سلیمانی با هم همکاری میکنند و کمیتههای مشترک قضائی بین دو کشور وجود دارد که بتوانند به نتیجه مطلوب برسند و همچنین به جزئیات این حادثه و این مسئله نیز رسیدگی میکنند.
حسین تصریح کرد: این مسئلهای است که برای ملت ایران و عراق مهم است. این مسئله مرتبط با دستگاه قضائی است و تحقیقات اولیه در این زمینه انجام شد و به پایان رسید. ما الآن به دنبال مسائل قانونی آن هستیم.
وزیر امور خارجه عراق در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص خروج نیروهای نظامی آمریکایی از عراق نیز گفت: درباره خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق ما بر توافقی که طی گفتگوی استراتژیکی که در دور چهارم با آمریکا داشتیم و به آن رسیدیم، تأکید داریم.
وی ادامه داد: در این دور از مذاکرات به توافق دوجانبه رسیدیم که آمریکا و عراق، اصل خروج نیروهای نظامی آمریکایی از عراق را تا پایان امسال اجرایی کنند.
حسین اضافه کرد: براساس اطلاعاتی که ما در این زمینه داریم با همکاری با گروههای کارشناسی دو کشور، نیروهای نظامی آمریکایی از عراق خارج شدند و در گفتگوهای استراتژیک، در رابطه با نیروهای مستشاری آمریکا در عراق صحبت کردیم و این هم در راستای توافق بین دو کشور است که مستشاران آمریکایی در عراق حضور داشته باشند.
وزیر امور خارجه عراق ادامه داد: لذا نیروهای نظامی آمریکایی در عراق حضور نخواهند داشت و صرفاً مستشاران و مربیان آمریکایی در عراق حضور خواهند داشت.
وزیر امور خارجه عراق همچنین در خصوص چگونگی فرآیند انتقال شهید ایرلو سفیر کشورمان در یمن نیز گفت: درباره انتقال سفیر ایران در یمن که متأسفانه فوت کردند، این را بگویم که دولت عراق تلاش فراوانی کرد و به شکل خاص آقای نخستوزیر الکاظمی سعی کرد که با طرف سعودی برای انجام این کار ارتباط بگیرد و از اینجا در تهران میخواهم از عربستان سعودی به خاطر همکاری با عراق برای انتقال سفیر ایران از یمن به ایران تشکر کنم.
حسین گفت: آمریکاییها نیز با عربستان در این خصوص همکاری داشتند و میخواهم از کسانی که این تلاش جدی را انجام دادند که از طریق ارتباط با عربستان سعودی، زمینه انتقال سفیر ایران را که بیمار بود به تهران فراهم کنند، تشکر کنم.
وزیر امور خارجه عراق همچنین در خصوص روابط بین ایران و آمریکا گفت: روابط آمریکا و ایران برای عراق یک مسئله خارجی محسوب نمیشود، بلکه یک موضوع داخلی است.
حسین ادامه داد: تنشها بین تهران و واشنگتن مستقیماً بر وضعیت سیاسی و امنیتی در عراق تأثیر میگذارد و این دلایل مختلفی دارد. هر گشایشی در روابط ایران و آمریکا، بر وضعیت داخل عراق از حیث سیاسی و اقتصادی و امنیتی تأثیر مثبت دارد.
وزیر امور خارجه عراق تصریح کرد: براساس منافع عراق، ما با برادرانمان در تهران درباره روابط آمریکا و ایران صحبت و براساس منافع عراق، با دوستانمان در واشنگتن درباره روابط آمریکا و ایران صحبت میکنیم.
حسین ادامه داد: ما فقط پیامرسان نیستیم، بلکه دیدگاهها را مورد بحث و گفتگو قرار میدهیم. گاهی دیدگاهها را با صراحت با برادران در ایران مورد بحث قرار میدهیم و گاهی اوقات بعضی از سیاستها را نقد میکنیم.
وی افزود: همچنان که با صراحت با دوستانمان در واشنگتن مسائل را مورد بحث و گفتگو قرار میدهیم و برخی از سیاستهای آمریکا درباره منطقه و ایران را مورد انتقاد قرار میدهیم.
وزیر امور خارجه عراق ادامه داد: منفعت و مصالح عراق نیازمند این است که اگر بتوانیم، کمک کنیم دو طرف در میز گفتگو بنشینند، ما خواستار مذاکرات مستقیم بین دو طرف هستیم.
حسین تصریح کرد: این مسئله را به آمریکا گفتیم و امروز و پیش از این هم، این موضوع را با طرف ایرانی در میان گذاشتیم. در نیویورک به آقای امیرعبداللهیان گفتم بهتر این است که گفتگوی مستقیمی بین ایران و آمریکا باشد.
وی همچنین گفت: مشکل در سازوکار مذاکره است. مذاکرات ۱+۴ به خصوص مذاکرات با طرف آمریکایی، غیرمستقیم و از طریق نماینده اروپا انجام میشود.
وزیر امور خارجه عراق افزود: فکر میکنم وقت آن رسیده که گفتگوهای مستقیمی بین ایران و آمریکا انجام شود تا به تفاهمات مشترک، نه فقط درباره برنامه هستهای، بلکه درباره تحریمهای تحمیل شده بر ایران برسند. نیازمند ارتباط مستقیم بین دو طرف هستیم و تلاش میکنیم این اتفاق رخ دهد.
وی افزود: عراق ایفاگر نقشی اساسی در این زمینه است، چرا که ایرانیها به عراقیها اعتماد دارند، همچنان که آمریکاییها به عراقیها اعتماد دارند. لذا این اعتماد وجود دارد ولی آنچه نیست، سازوکار ارتباط بین تهران و واشنگتن است.
وزیر امور خارجه عراق در خصوص آخرین وضعیت خسارت به اماکن دیپلماتیک ایران در عراق تصریح کرد: دنبال این هستیم که میزان خسارتها چقدر است و براساس نتایجی که مشخص خواهد شد خسارت مربوطه را به طرف ایرانی خواهیم داد.
حسین همچنین در خصوص وضعیت آبی بین دو کشور نیز گفت: مشکل آب از مشکلات بزرگ منطقه است و سال به سال بزرگ و بزرگتر میشود. خشکسالی از مشکلاتی است که امسال گریبانگیر منطقه است و تا یک و دو هفته پیش، باران نیامده بود و در ایران و عراق این مشکل را داشتیم.
وی ادامه داد: تغییرات اقلیمی در جهان یک مشکل اساسی است. یکی از ترسهای ما این است که در آینده نه چندان دور به سمت خشکسالی در ایران و عراق برویم. لازم است با ایران و ترکیه به توافق برسیم و همکاری کنیم.
وزیر امور خارجه عراق اضافه کرد: میدانیم در ایران مشکل آب وجود دارد، ولی خیلی از رودخانههایی که از ایران سرچشمه میگیرند و وارد عراق میشوند، مسیرشان عوض شده و باعث مشکلاتی در عراق شده است و برای مردم منطقه به خصوص اقلیم کردستان عراق خطرناک است.
حسین افزود: در مورد دجله و فرات که از ترکیه سرچشمه میگیرند، برخی کشورها فکر میکنند این آب حق آنها است.
وزیر امور خارجه عراق تصریح کرد: اما این آبهایی که در مرز هستند جزو حقآبههای بینالمللی محسوب میشوند و سهم آب یک کشور به حساب نمیآیند. با ایران و ترکیه همکاریهای خوبی داریم. نمیخواهیم این مسائل به مشکلات بینالمللی تبدیل شود.
نظر شما