به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «مکیال الیقین فی بیان اصول الدین» اثر آیت الله محمدرضا کلباسی اشتری و تصحیح و تحقیق آیت الله احمد کلباسی اشتری و به همت مؤسسه بوستان کتاب در ۱۴۴ صفحه منتشر شد.
از آنجا که علوم اسلامی شامل کلام و عقاید، اخلاق و عرفان و فقه و احکام میباشد، برخی از بزرگان علما دغدغه رشد و تکامل و اصلاح جامعه دینی را در این سه شاخه از معارف داشتند.
علم کلام و عقاید در طول تاریخ حیات دین مورد توجه بزرگانی چون خواجه نصیرالدین طوسی، علامه حلی، ملاعبدالرزاق لاهیجی و… بوده است و میتوان گفت زیربنای تفکر دینی، باور استدلالی و عقایدِ اسلامی است.
این اثر دورهای از اصول دین استدلالی در شش باب است که در زمان حیات مؤلف در حاشیه چاپ سنگی کتاب «انیس اللیل» چاپ شده و اکنون با تصحیح و تحقیق محقق فرهیخته آیت الله احمد کلباسی اشتری منتشر میشود.
در تصحیح و تحقیق این رساله تمام آیات و روایات و شواهد مختلف، اعرابگذاری، مأخذشناسی و ترجمه شده است.
از مواردی که نیاز به توضیح کلمه و مؤلف بوده، برای همان مطلب شرح کوتاهی تدوین شده است. همچنین جهت استفاده بهتر از کتاب، جزئیترین مطالب کتاب عنوان گذاری شده و در فهرست آمده است.
این اثر در شش باب تهیه و تدوین شده است؛ در مقدمه این اثر، پس از بیان اصول دین و اصول مذهب، به تقلیدی نبودن اصول دین پرداخته شده است. «راه حصول معرفه الله» عنوان اولین باب از این اثر است که مباحثی در بیان «اثبات واجب الوجود و مبدأ هر فیض وجود»، «صفات صانع» و «عدل خداوند؛ از اصول دین یا اصول مذهب» تبیین شده است؛ در این باب صفات کمالیه یا صفات ثبوتیه و همچنین صفات سلبیه تشریح شده است.
در باب دوم این اثر به «وجوب بعثت انبیا» پرداخته شده و عدل خدا به فرستادن انبیا و اوصیا و دلیل عصمت انبیا بیان گردیده است.
نویسنده در باب سوم این کتاب معرفت پیامبر و امام مورد بحث و بررسی قرار گرفته و مباحثی از جمله تقدیرات خداوند نسبت به امور عادیه و فرق معجزه با سِحر و شعبده بیان شده است.
در باب چهارم، به «اثبات نبوت رسول اکرم (ص)» اشاره شده و ادله اعجاز قرآن نزد خواص و عوام و معجزات مختلف پیامبر اعظم از ادله نبوت وی، امی بودن پیامبر، تکامل پیروان واقعی پیامبر اکرم، اخبار در تورات و انجیل در آمدن پیامبر خاتم (ص) مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
باب پنجم از این اثر «در بیان امامت» آمده است و پس از بیان مقدمهای در خصوص ادله عقلی بر وجود امام، چهار دلیل بر لزوم وجود امام تبیین شده و در ادامه، ادله عقلی انتصاب امام از طرف خدا و پیامبر، معنای ولی و تفسیر آیه ولایت، ادله قرآنی نصب خلیفه از جانب خدا و پیامبر، ادله خلافت بلافصل امیرالمومنین، ارزش نقل فضائل امیرالمومنین، برادری امیرالمومنین با رسول خدا، و اثبات امامت امیرالمومنین و معجزات ایشان تشریح شده است.
«در بیان معاد» عنوان ششمین و آخرین باب از این اثر است که پس از بیان حقیقت معاد و ادله آن، به درجات ایمان به قیامت پرداخته شده است و در خاتمه این اثر، «سوال، عذاب قبر و حالات برزخ» تأمین شده و «حقیقت مرگ در کلام بزرگان دین» مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
نظر شما