۲۱ دی ۱۴۰۰، ۱۹:۲۵

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان:

مشکل ۳۰ ساله حوضه زاینده رود ۳ ماهه حل نمی‌شود

مشکل ۳۰ ساله حوضه زاینده رود ۳ ماهه حل نمی‌شود

اصفهان- معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان با بیان اینکه مشکل ۳۰ ساله حوضه زاینده رود سه ماهه حل نمی‌شود، گفت: محیط‌زیست استان از مسائل اصلی است که باید به آن پرداخته شود.

به گزارش خبرنگار مهر، مهران زینلیان در نشست خبری که عصر سه‌شنبه برگزار شد، اظهار داشت: قائل به این هستیم که حل مسئله استان به ویژه آب، بدون بدون همراهی مردم حل شدنی نیست و تک تک ما در این زمان حساس نقش مهمی داریم و لازم است به ویژه رسانه‌ها مسئولانه و عاقلانه به این امر بپردازند تا فضا عالمانه و مطالبه گرانه همراه با شفاف سازی باشد.

او با بیان اینکه آب، مسئله اول استان اصفهان است، افزود: مسئله آب بیش از ۷۰- ۸۰ درصد از وقت ما را به خود اختصاص داده و جلسات متعددی در سطح ملی و استانی با نخبگان و دانشگاهیان، دستگاه‌های اجرایی و هیئت‌های اندیشه ورز برگزار شده است و تلاش کردیم که در این مسیر نظرات همه دی‌نفعان حوضه را داشته باشیم‌.

مسئله آب، حیات و ممات اصفهان است

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان با بیان اینکه موضوع آب دیگر مشکل کشاورزان نیست بلکه مسئله حیات و ممات اصفهان است، ابراز داشت: امروز اصفهان درگیر فرونشست، آلودگی هوا، ریزگردها، آلاینده‌ها و براساس مستندات مراجع رسمی و دانشگاه علوم پزشکی رشد فزآینده بیماری‌ها است از این رو باید مسئله آب را در کنار سایر مسائل را نیز حل کنیم.

زینلیان با بیان اینکه مشکل ۳۰ ساله، سه ماه حل نمی‌شود، تصریح کرد: این مهم را باید بپذیریم و در حل مسائل استان اولویت بندی کنیم؛ موضوع آب شرب استان اصفهان در اولویت است و متأسفانه هم اکنون میزان حجم تجمعی مخزن زاینده رود در مقایسه با ۵۰ سال گذشته به کمترین میزان رسیده و ۷۳ درصد مخزن خالی است.

او خاطرنشان کرد: اگرچه مشکل کشاورزان از اولویت‌های ما است اما مراقب باشیم که در این فضا دچار هیجان نشویم، محیط زیست استان اصفهان از مسائل اصلی است که باید به آن پرداخته شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان با بیان اینکه باید از هرگونه اظهارنظر پوپولیستی (عوام فریبی) پرهیز کرد، گفت: در گذشته از این موارد بوده ولی مسائل حل نشده است، از این رو لازم است با یک فضای منطقی مشکلات را حل کرد.

زینلیان با بیان اینکه مسئله آب حوضه زاینده رود حیاتی است و تلاش می‌کنیم مشکل بخش‌هایی که آسیب دیدند با رویکرد رو به جلو و عالمانه حل و فصل کنیم، اضافه کرد: اگر چه درخصوص حوضه زاینده رود در گذشته نیز اقدامات بسیار خوبی کردند اما زمانی که معاون استاندار شدم درباره مسائل آب هیچ کسی راهکار مدونی به ما نداده است.

مجدانه پای احیای زاینده رود ایستاده‌ایم

او با بیان اینکه برای هر جلسه‌ای که در این مدت تشکیل شده قبل و بد از آن صدها نفر ساعت وقت گذاشته شده است، تصریح کرد: نتیجه این جلسات متعدد تا امروز بسته راهکارهای احیای زاینده رود است که درباره موضوعات فنی و علمی آن با دانشگاهیان، صنف کشاورزان، آب منطقه‌ای، آب و فاضلاب، اداره محیط زیست و سمن‌های محیط‌زیستی در این مدت هم فکری شده است و باور داریم اگر محورهای این مجموعه راهکارها به درستی انجام شود بی تردید هدف ما یعنی احیای زاینده رود محقق می‌شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان اظهار داشت: احیای زاینده رود یک مسئله فرا استانی است و اینگونه نیست که تنها در توان استان اصفهان باشد اما مجدانه پای آن ایستاده‌ایم.

انتقال آب از زاینده‌رود راهکار تأمین نیاز آبی بن‌-بروجن نیست

زینلیان با اشاره به اینکه در این بسته راهکارها به همه حوضه توجه شده و منافع چند استان همجوار در نظر گرفته شده است، خاطرنشان کرد: مذاکره برای منافع هر چهار استان یکی از معیارهاست و معتقد هستیم همانطور که برداران ما در بن- بروجن به آب نیاز دارند ما نیز در زاینده رود به آب نیاز داریم اما راهکار انتقال آب از حوضه ضعیف زاینده رود نیست بلکه باید از حوضه دیگر باشد.

او تصریح کرد: هم اکنون صحبت‌هایی از انتقال آب از حوضه خلیج فارس در کشور مطرح است در حالی که آب از حوضه کارون به دریا می‌رود؛ چرا از این حوضه به بن - بروجن آب نمی‌برند؟ از این رو معتقد هستیم تصمیم‌گیری در این حوضه بر مبنای عدالت و علم باشد.

کاهش مصارف مجاز براساس استانداردهای بین‌المللی

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان، بسته راهکارهای احیای زاینده رود را شامل چهار محور اصلی عنوان کرد و گفت: کاهش مصارف مجاز نخستین محور این برنامه است؛ متأسفانه وزارت نیرو و آب منطقه‌ای بر اساس منابع بلند مدت حوضه زاینده رود برنامه‌ریزی و مصارفی را تعریف کرده است که به علت همین امر اکنون مصارف بیش از حد در حوضه داریم، از سوی دیگر در حال حاضر ۷۰ درصد از منابع سطحی حوضه کمبود آب دارد و این امر البته در استان و کشور یک پدیده اقلیمی و جهانی نیز هست اما میزان مصارف این حوضه بیش از منابع در دسترس است از این رو یکی از سر فصل‌ها کاهش مصارف مجاز است و لازم است که براساس استاندارهای بین المللی بازنگری شود.

حذف مصارف غیرمجاز حوضه زاینده رود

زینلیان ادامه داد: حذف مصارف غیر مجاز محور دوم راهکارها است زیرا در طول این سه دهه بارگذاری‌های غیر مجازی شده که باید حذف شود و در این راستا مسائلی وجود دارد که باید پای آن بایستیم تا بارگذاری‌های تحمیل شده، کوچک سازی و حذف شود.

او تأمین منابع آبی جدید حوضه زاینده رود را سومین محور عنوان کرد و افزود: این به معنای منابع جدید و زیاده خواهی نیست زیرا طی سالیان گذشته از این حوضه آب‌هایی به خارج از حوضه منتقل شده است و بی شک باید منابع آبی حوضه زاینده رود با ملاحظات زیست محیطی جبران شود.

معاون استاندار اصفهان، مدیریت کیفیت آب حوضه زاینده رود را چهارمین محور بسته راهکارها برشمرد و اضافه کرد: این آب در دسترس باید به نحو مطلوب استفاده شود.

مطالبه گری رسانه‌ها و مردم احیای زاینده رود را تضمین می‌کند

زینلیان با بیان اینکه ضمانت اجرایی بسته راهکارهای احیای زاینده‌رود را مطالبه‌گری رسانه‌ها و مردم دانست، افزود: اگر مسئولی به مردم وعده می‌دهد، پای آن بایستد، رسانه‌ها قول و وعده‌هایی را که درباره زاینده رود داده شد و مطالبات این حوضه را پیگیری کنند.

او درباره زمان بازگشایی زاینده‌رود برای کشت کشاورزان، خاطرنشان کرد: براساس توافقنامه مقرر شد نماینده صنف کشاورزان با سازمان جهادکشاورزی زمانی را مشخص و اعلام کنند تا با رعایت خط قرمز شرب درباره آن تصمیم‌گیری شود با این حال با توجه به وضعیت سد افق مناسبی در پیش نیست و امید است بارش‌های پیش رو به گونه‌ای باشد که شرمنده نشویم.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان درباره حقابه محیط‌زیست، گفت: محیط زیست حوضه زاینده‌رود بی شک یکی از مظلوم ترین بخش‌ها است با وجود این وقتی از احیای حوضه زاینده رود صحبت می‌کنیم یعنی محیط زیست احیا خواهد شد؛ خط قرمز ما شرب است و پس از آن هر گونه منبعی که وجود دارد باید به حقابه بران برسد که محیط‌زیست یکی از آن‌ها است و امیدواریم به آن مقطع برسیم.

مجوزی برای صنایع آب بر که منابع آن تأمین نشده، صادر نمی‌شود

زینلیان با تاکید بر اینکه با هرگونه بارگذاری جدید در حوضه زاینده رود مخالف هستیم، تصریح کرد: به صنایع آب بری که منابع آنها تأمین نشده باشد پروانه نمی‌دهیم و صنایعی که پیشتر شکل گرفتند با پساب منابع مورد نیاز خود را تأمین کنند ضمن اینکه خط لوله انتقال آب خلیج فارس قرار است جایگزین آب مصرفی صنایع شود.

او در ادامه به تشکل کارگروه قرارگاه آب اشاره کرد و گفت: این کارگروه فنی و اجتماعی و سیاسی شروع به کار کرده است و باور داریم اصحاب رسانه یکی از پایه‌های اصلی این قرارگاه آب هستند که در این زمینه مطالبه گری کنند زیرا
اکنون زمانی نیست که درباره آب با رودربایستی صحبت کنیم زیرا حیات و ممات اصفهان به زاینده‌رود وابسته است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان با تاکید بر اینکه مطالبه‌گری باید از سمت بدنه اجتماعی مردم نیز شکل بگیرد، تصریح کرد: خود را نباید اسیر فضاها و حرف‌های پوپولیستی برخی افراد کرد و تفکر ما قومیت‌گرایی نیست بلکه حل مسئله زاینده‌رود با نگاه عالمانه است.

امیدواریم فاز اضطرار سامانه دوم آبرسانی اصفهان در سال جاری افتتاح شود

زینلیان با بیان اینکه اگر روزی احساس کنم که نمی‌توانم کمک کنم قطعاً در این جایگاه نخواهم بود، درباره سد و تونل سوم کوهرنگ افزود: مسئله‌ای که درباره سد کوهرنگ سه بیان می‌شود این است که "لازم بوده مسیرهایی آزادسازی شود و توسط کارفرما (وزارت نیرو) پول داده می‌شد و اگر سد به مدار بیاید زمین‌ها زیر آب می‌روند. اهالی می‌گویند آب منطقه‌ای سال‌هاست روی زمین‌ها دست گذاشته و حق فروش این‌ها را ندارید"؛ این‌ها کوتاهی‌های وزارت نیرو بوده است و اینکه تونل سوم کوهرنگ آماده است اما تنش‌ها نمی‌گذارد و نمی‌توان آب را به حوضه تشنه آورد، تاسف بار است.

او ادامه داد: با وجود این از وزرای نیرو و کشور این مسئله را پیگیر هستیم و امیدواریم بهره‌برداری از این سامانه اتفاق بیافتد. گلاب دو نیز یکی از پروژه‌های استان به لحاظ پدافند غیر عامل باید افتتاح شود و امیدواریم بنا به قول‌هایی که دادند فاز اضطرار آن در سال ۱۴۰۰ به بهره‌برداری برسد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان با بیان اینکه این معاونت به جد پیگیر معیشت کشاورزان است، تصریح کرد: طرح‌هایی نظیر گلخانه‌ها و مزارع خورشیدی را در شرق استان اصفهان در دستور کار داریم.

زینلیان با بیان اینکه کشاورزان شرق و غرب همه دچار خسارت کم آبی شدند، خاطرنشان کرد: صندوق سازگاری با کم آبی از محل صنایع آب‌بر در هفته گذشته ۲۶۵ میلیارد تومان دریافت کرد و این پول در اختیار جهاد کشاورزی استان قرار گرفت تا به کشاورزان پرداخت شود اما واقعاً این مبلغ ناچیز است و به جایی نمی‌رسد.

تسهیلات ویژه برای توسعه گردشگری در شرق اصفهان

او اضافه کرد: دغدغه این است که از طریق گلخانه‌ها و مزارع خورشیدی و احداث صنایع کم آب بر بتوان شرق اصفهان را رونق داد ضمن اینکه تسهیلات ویژه ای در زمینه گردشگری در شرق اصفهان از جمله ورزنه، خوروبیابانک و … پیش بینی شده و با ظرفیتی که داریم از سرمایه گذاری در گردشگری شرق اصفهان حمایت خواهیم کرد.

معاون استاندار اصفهان با تاکید بر اینکه پیگیر اجرای مصوبات ۹ ماده‌ای شورای عالی آب هستیم، خاطرنشان کرد: مصوبات شورای عالی آب را به عنوان سند بالادستی مد نظر قرار دادیم زیرا اجرای آن تامین منافع همه استان‌ها خواهد بود.

زینلیان درباره استفاده از پساب به عنوان یکی از راهکارها برای تامین آب صنایع و کشاورزی، ابراز داشت: تصفیه تکمیلی پساب باید انجام شود و برای کشت‌های غیرمثمر باشد اگر برای کشت مثمر استفاده شد باید با آن برخورد شود زیرا سلامت مردم خط قرمز ما است.

او افزود: یکی از مباحثی که در جلسات مطرح می‌شود این است که از کنار خط لوله یزد، برای برداشت آب کشاورزی لوله‌گذاری کنند؛ ما به هیچ وجه زیر بار نمی‌رویم زیرا عبور لوله آب در این مسیر به محیط زیست آسیب می‌رساند، مشکل شرب حل می‌شود اما اگر به محیط زیست رسیدگی شود بیماری‌ها، آلودگی هوا، فرونشست زمین حل خواهد شد و این‌ها البته سنگین و زمانبر است.

کد خبر 5397555

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha