به گزارش خبرنگار مهر، محمدحسن رجبی عصر چهارشنبه در آئین بزرگداشت ۱۹ ژانویه روز آذریهای مسلمان جهان در تالار خطایی اردبیل اظهار کرد: با ظهور صفویه در اردبیل و تأسیس دولت در تبریز ۳ دستاورد عظیم در این دوره مهم برای ایران به دست آمد.
وی اولین دستاورد را اعلام رسمی مذهب شیعه در ایران اعلام کرد و گفت: در کنار تلاش عدهای برای شکلگیری دولتهای مستقل محلی، در آن مقطع دولت صفویه مذهب تشیع را رسمی کرد و به عنوان حاکمیت ایران به رسمیت شناخته شد.
پژوهشگر تاریخ کشورمان دستاورد دیگر را تثبیت مرزهای تاریخی، جغرافیایی و سیاسی ایران بعد از گذشت دوره طولانی از دولت ساسانی تا صفوی اعلام کرد و افزود: بعد از ظهور اسلام تا دوره صفویه چنین تثبیتی در مرزهای ایران رخ نداده بود که صفویه زمینه یکپارچگی حاکمیت را در ایران به وجود آورد.
رجبی رسمیت یافتن زبان فارسی را از دیگر دستاوردهای حکومت صفویان در ایران اعلام کرد و ادامه داد: تمام مکاتبات، فعالیت نویسندگان، معاهدات و قراردادها به زبان فارسی انجام شد تا شاهد اعتلای این زبان در دوره پادشاهان صفویه باشیم.
وی به برخی چالشها نیز در این دوره اشاره کرد و گفت: در این مقطع قدرتهای بزرگ اروپایی سعی کردند تا مانعی در مسیر قدرتنمایی شاهان صفوی ایجاد کنند که در خروج از این بنبست تلاشها و فعالیتها به صورت گسترده به انجام رسید.
رجبی با بیان اینکه کشورهای استعمارگر اروپایی سعی کردند تا زمینه فروپاشی حکومتهای مستقل در ایران، ترکیه، هند و سایر ملل را فراهم کنند، خاطر نشان کرد: این حرکتها نه تنها مانع از ترویج اندیشه اسلامی و شیعی نشد بلکه زمینه انجام اقدامات و فعالیتهای گسترده و پیوند دینی و مذهبی را به وجود آورد.
این پژوهشگر تاریخ کشورمان در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: در طول تاریخ به رغم تهدیدهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و تبلیغاتی که استکبار جهانی به راه انداختند، امت اسلامی تنها با عنصر وحدت، ایمان دینی و مذهبی توانستند از حریم این کشور دفاع کنند که قطعاً آذری زبانها نیز در این حوزه پیشقدم بودند.
روز ۱۹ ژانویه در سال ۱۹۹۰ میلادی روز آذریهای مسلمان جهان به یادماندنی و در تاریخ آذربایجان یوم سرنوشتسازی است که همه ساله آئینهای گرامیداشت این روز در اردبیل برگزار میشود.
نظر شما