خبرگزاری مهر - گروه استانها- محمد غلامحسینی: خانههای تاریخی قلب هر شهر و دیاری هستند، بناهایی که برگ برگ تاریخ در آن ورق خورده و در و دیوار آن بوی آشنایی دارد.
دیرزمانی است که این بناهای مهر آفرین فراموش شدهاند و در گوشه گوشه ایران عزیزمان خاک میخورند.
بوشهر، با پیشینه تاریخی و عمارتهای فراوانی که در بافت تاریخی آن و دیگر نقاط این بندر کهن جا خوش کردهاند هم از این قاعده مستثنی نیست، بندری که علیرغم اهمیت و نقش مهم آن در اقتصاد و تاریخ کشور مورد بیمهری قرار گرفته است.
حالا خانههایی که میلیاردها نیز نمیتوانند ارزش و قدر آنها را پرداخت کنند هر یک به نوعی ویران شده و در بستر مرگ افتادهاند.
بافت تاریخی بوشهر گنجی ارزشمند است
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر در گفتوگو با خبرنگار مهر از بافت تاریخی بوشهر به عنوان یک گنج ارزشمند و گرانبها نام برد و اظهار داشت: این بافت باید حفظ شود و با کاربریهای مناسب احیا و بازسازی شود.
آیتالله غلامعلی صفایی بوشهری بیان کرد: بافت قدیم شهر بوشهر یک گنج عینی معماری به معنای جامع، منطبق با آخرین استانداردهای پدافند غیرعامل در جهان است.
وی با تاکید بر اینکه باید اقدام اساسی و دقیق و تخصصی برای احیای بافت بوشهر به کار گرفته شود افزود: این بافت دارای بهترین و مناسبترین نقشه بوده و در عرصه معماری یک شاهکار است.
امام جمعه بوشهر با تاکید بر تدوین طرح جامع بر مبنای معماری برای احیای بافت تاریخی بوشهر اضافه کرد: بافت تاریخی بوشهر میراث فرهنگی معماری ایران در جنوب کشور است.
بافتی منحصر به فرد در بوشهر
استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه معماری بومی بوشهر در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بافتهای تاریخی و قدیمی به علت وجود جاذبههای نوستالژیک، معماری، فرهنگی و بناهای ارزشمندی که نمادی از شرایط اقتصادی، اعتقادی و اجتماعی آن دوران میباشد ارزشمند است.
بافت تاریخی بوشهر دارای بناهای منحصربهفردی شامل عمارتهای زیبا مربوط به دو و نیمقرن پیش، بناهای کنسولگری کشورهای مختلف، بناهای مذهبی مانند مساجد، حسینیه و کلیسا و کنیسه، بازار قدیمی، و کوچههای زیبا است که هر بینندهای با ورود به داخل بافت جذب ساختمانها و معماری بافت میشود هژبر دباغ بیان کرد: بافت تاریخی بوشهر از منحصربهفردترین و زیباترین بافتهای مسکونی ایران محسوب میشود که اوج شکوفایی بافت بوشهر مربوط به دوره قاجاریه است، زمانی که بوشهر دروازه ورود ملل مختلف به ایران به شمار میرفت.
وی تصریح کرد: این بافت تاریخی دارای بناهای منحصربهفردی شامل عمارتهای زیبا مربوط به دو و نیمقرن پیش، بناهای کنسولگری کشورهای مختلف، بناهای مذهبی مانند مساجد، حسینیه و کلیسا و کنیسه، بازار قدیمی، و کوچههای زیبا است که هر بینندهای با ورود به داخل بافت جذب ساختمانها و معماری بافت میشود.
دباغ اضافه کرد: با توجه به ناتوانی مالی ساکنین و محدودیتهای مترتب بر سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بهعنوان متولی بافت تاریخی، نجات این بافت در گرو اقدامات همهجانبه و فوری بخشهای مختلف دولتی، عمومی و خصوصی متصدی در امر مدیریت شهری هست تا با انجام این مهم دین خود را به گذشتگان و وظیفه خود نسبت به آیندگان ادا نمایند.
وی با بیان اینکه در قدیم تمامی تبادلات تجاری در استان بوشهر انجام میشده است و معماری بوشهر معماری تلفیقی است گفت: شرایط اقلیمی شهر بوشهر نگهداری از ساختمانها را بسیار سخت میکند و همین امر موجب شده که دوام بناها در شهر بوشهر پایین بیاید.
پژوهشگر حوزه معماری بومی بوشهر افزود: معماری ارزشمندی است با توجه به شرایط اقلیمی در شهر بوشهر شکلگرفته است ولی متأسفانه در سالهای متمادی به دلیل بیتوجهی به مقوله نگهداری بافتهای قدیمی این بناها با تخریب روبرو شده است.
دباغ اضافه کرد: اگرچه از دهه هشتاد مرمتها با جدیت بیشتری صورت گرفتند ولی نگهداری و مرمت بناهای تاریخی تنها از عهده یک نهاد برنمیآید.
وی با تأکید بر توجه مسئولین به بافت تاریخی شهر و استان بوشهر افزود: بناهایی که در بافتهای قدیمی با اینکه شهرداری و میراث فرهنگی نظارت دارند ساخته میشود ارزش معماری ندارند ولی قدرت کافی را برای کنترل بر این مقوله وجود ندارد.
استفاده از ظرفیت مردم برای احیای بافت
استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه معماری بومی بوشهر اظهار داشت: برای زنده نگهداشتن بافت قدیمی باید از خود مردم استفاده کرد.
وی با اشاره به گردشگری در بافت تاریخی اضافه کرد: صنعت گردشگری باید متحول بشود و در این مسیر شهر بوشهر باید بهعنوان شهر گردشگری تبدیل شود.
استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه میراث فرهنگی و بافت تاریخی بوشهر خاطرنشان کرد: شهرداری، میراث فرهنگی و مسئولین ارشد استان بوشهر باید فرهنگ نگهداری بناهای تاریخی توسط مردم را رونق دهند.
بافت تاریخی با کاربری فرهنگی و تفریحی
رئیس شورای اسلامی شهر بوشهر نیز با اشاره به اهمیت بسیار بالای بافت تاریخی این شهر گفت: بافت تاریخی بوشهر با کاربری فرهنگی و تفریحی احیا و بازسازی میشود.
جعفر پورکبگانی اظهار داشت: بافت فرهنگی تاریخی شهر بوشهر با ۳۸ هکتار با ویژگی خاص و بینظیر معماری بهعنوان هویت تاریخی این شهر شناخته میشود.
وی افزود: در راستای احیای بافت تاریخی شهرداری اعتبارات خاصی بهمنظور بافت تاریخی بوشهر اختصاص داده و اقداماتی در زمینه کفسازی و مبلمان صورت گرفته و دستگاههای خدماترسان نیز اقداماتی برای ایجاد زیرساختها در بافت فرهنگی تاریخی انجام دادهاند که نیاز است زیرساختها تکمیل شود.
رئیس شورای اسلامی شهر بوشهر ادامه داد: شورا و شهرداری قطعاً مشوقهایی برای احیا و زنده سازی این بافت ارزشمند اعمال خواهد کرد و ساختمانهای ارزشمند این بافت باید با کاربریهای فرهنگی، تفریحی و گردشگری دیده شود و قطعاً مدیریت ارشد استان و شورا و شهرداری از این امر حمایت میکند.
پورکبگانی گفت: آماده برگزاری یک نشست با وزیر میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری پیرامون بافت فرهنگی تاریخی شهر بوشهر و توسعه و حمایت از ایجاد زیرساختهای گردشگری در بوشهر هستیم.
بافت تاریخی بهعنوان یک میراث گرانبها و با ارزش در کنار بافت جدید به شمار میآید، این میراث گرانبها میتواند در زمینه توسعه آینده شهر خصوصاً از لحاظ گردشگری و جذب گردشگر دارای اهمیت فراوان باشد.
یادمانهای تاریخی اعم از سبک الگوی ساختوسازها و افکار و ایدههای حاکم بر آنها همچنین مناسبات اجتماعی گذشته و شناخت آنها بهعنوان میراث فرهنگی گذشتگان، میتواند حاصل بار معنوی عظیمی برای به آیندگان باشد.
ظرفیتهای گردشگری یکی از فرصتهای بینظیر است که علاوه بر درآمدزایی به قرابت فرهنگی مردم دیگر نقاط با مردم بوشهر و همچنین صدور فرهنگ این شهر کرد، باید به صنعت گردشگری این شهر توجه بیشتری کرد که یکی از این ظرفیتها احیا بافت قدیم بوشهر است.
دولت نیز باید تسهیلات کمبهرهای برای مرمت، احیا و رونق گردشگری در این بخش تأمین کند تا بافت تاریخی بوشهر با رویکرد حفاظت و احیا به گسترهای توریستی تبدیل شود.
تاکنون اقداماتی در زمینه احیا بافت قدیم شکلگرفته است که تا رسیدن به نقطه مطلوب هنوز فاصله بسیاری دارد و امید است با تلاش مسئولان این مهم هرچه زودتر محقق شود.
نظر شما