به گزارش خبرنگار مهر، طی هفته جاری اتفاقات گوناگونی در حوزه صنعت، معدن و تجارت رقم خورد که شاید مهمترین آنها سفر وزیر صمت عمان و امارات، احیای ۲ هزار واحد راکد تا پایان سال، کاهش قیمت ۳ تا ۱۵ میلیونی در بازار خودرو، انتشار اخبار مثبت از مذاکرات هستهای، آغاز عملیات اجرایی ۴۸ پروژه بزرگ صنعتی، تصمیم جدید دولت برای رفع تعهد ارزی صادرکنندگان، ۱۲ تشکل خواستار توقف موقتی درج قیمت تولید روی کالا شدند، تحول محتواها در اکسپوی ژاپن و کاهش تولید مواد اولیه صنایع در آذر ماه باشد.
سفر وزیر صمت به عمان و امارات
در راستای برنامههای دولت سیزدهم با هدف توسعه روابط تجاری با کشورهای منطقه، طی هفته جاری وزیر صمت به همراه رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران و برخی از نمایندگان دستگاههای دولتی در رأس هیئت بزرگ تجاری از بخش خصوصی به منظور شرکت در نوزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان، به عمان سفر کردند.
همچنین وزیر صمت سفری نیز به امارات داشت که ۱۲۰ شرکت ایرانی و اماراتی در جریان برنامههای سفر فاطمی امین به امارات حضور داشتند.
احیای ۲ هزار واحد راکد تا پایان سال
علی رسولیان مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران به مهر گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۱۷۱۷ واحد راکد، احیا شدهاند که طبق برآوردها این عدد تا پایان سال به ۲ هزار مورد میرسد.
به گفته وی، بیشتر واحدهای تولیدی و صنعتی که راکد و یا نیمه راکد شدهاند مربوط به گذشته هستند که اعداد مختلفی هم در مورد آنها اعلام میشد اما با بررسیهای دقیقی که صورت گرفت مشخص شد ۱۲ هزار و ۶۷ مورد به عنوان واحدهای راکد شناسایی شدند که طبق اعلام کارشناسان، ۶۲ درصد این واحدها قابل احیا هستند.
کاهش قیمت ۳ تا ۱۵ میلیونی در بازار خودرو
سید رضا فاطمی امین وزیر صمت اول آبان ماه سال جاری و پیش از اعمال افزایش قیمت خودرو در کارخانه، وعده داد که «با طراحی برنامه دقیقی مبتنی بر ۹ طرح در صنعت خودرو، به تدریج به سمتی خواهیم رفت تا قیمتها کاهش یابد و این مهم تا پایان سال ملموس خواهد شد.»
این در حالیست که بررسی بازار خودرو نشان میدهد وزارت صمت نتوانسته کنترل خاصی بر بازار داشته باشد و یک ماه مانده تا پایان وعده وزیر، کاهش نرخ دلار و انتظار برای شنیدن اخبار مثبت از مذاکرات قیمتها را به سمت کاهشی شدن سوق داده است.
در این رابطه سعید موتمنی رئیس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو تهران به مهر گفت: در حال حاضر قیمتها در بازار خودرو میانگین بین ۳ تا ۱۵ میلیون تومان کاهش یافته است؛ اما هنوز عرضه خودرو زیاد نشده است و به دلیل بحث کیفیت و کنترلهای بیشتر، عرضه کمتر هم شده است. این در حالیست که اگر عرضه زیاد بود و مثلاً اگر امروز هزار خودرو به بازار تزریق میشد قیمت در بازار ۳۰ درصد کاهش مییافت و چنانچه روزانه شاهد عرضه هزار دستگاه در بازار بودیم، قطعاً قیمتها فوراً به قیمت کارخانه نزدیک میشد.
خبرهای خوبی از مذاکرات میرسد
مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران روز سه شنبه اعلام کرد: خبرهای خوبی میرسد که به زودی توافق صورت میگیرد و اگر این اتفاق بیفتد قطعاً در اقتصاد کشور تأثیر خواهد گذاشت؛ هم فروش نفت بهتر و صادرات بیشتر و هم هزینههای مبادله کم میشود.
وی همچنین گفت: تورم سالانه در دی ماه به ۴۲.۲ درصد رسیده که بر این اساس یک درصد کاهش یافته اما کماکان این رقم بالا است ولی روند کاهشی آن امیدوارکننده است که اگر به همین صورت ادامه یابد، خوب است.
آغاز عملیات اجرایی ۴۸ پروژه بزرگ صنعتی
طی هفته جاری مراسم آغاز همزمان عملیات اجرایی ۴۸ پروژه بزرگ صنعتی با حضور رئیس جمهوری برگزار شد که وزیر صمت در مورد این پروژهها گفت: این سرمایه گذاری ها ۲ تا ۳ سال آینده به بهره برداری خواهد رسید؛ دولت برای رشد اقتصادی ۸ درصد هدف گذاری کرده است که این نرخ ۸ درصد در سال ۱۴۰۲ عمدتاً از تکمیل ظرفیتهای موجود و خالی تأمین میشوند اما اگر ما از امروز سرمایه گذاری نکنیم از سال ۱۴۰۳ به بعد دچار افول خواهیم شد.
به گفته فاطمی امین، این پروژهها در دوران راه اندازی، اشتغال و رشد اقتصادی به همراه خواهند داشت اما اصل کار زمانی است که به بهره برداری میرسد و وقتی راه اندازی شوند، جهش جدی را در رشد اقتصادی شاهد خواهیم بود.
تصمیم جدید دولت برای رفع تعهد ارزی صادرکنندگان
محمود اسکندری ٬ سرپرست دفتر توسعه خدمات بازرگانی سازمان توسعه تجارت ایران با ارسال ابلاغیهای به سازمانهای صمت استانهای سراسر کشور٬ اعلام کرده است که صادرکنندگان مشمول تعلیق تعقیب قضائی ناشی از عدم ایفای تعهدات ارزی حاصل از صادرات که تاکنون موفق به ایفای تعهدات ارزی نشده اند٬ پس از مراجعه به بازپرس ذیربط و دریافت نامه تعلیق تعقیب قضائی تا پایان سال فرصت دارند تا به منظور استفاده از روش واگذاری پروانه صادراتی به غیر، مدارک لازم را به دبیرخانه کمیته اقدام ارزی تحویل دهند.
۱۲ تشکل خواستار توقف موقتی درج قیمت تولید روی کالا شدند
برای کاهش تکانههای قیمتی و شفاف سازی بازار خرده فروشی، حدود ۲ ماه پیش وزارت صمت طرح درج قیمت تولیدکننده به جای مصرف کننده روی کالا را در دستور کار قرار داد تا با این شیوه هم به کاهش قیمتها کمک و هم از تبانی بین تولیدکننده و عرضه کننده جلوگیری کند.
با این حال با توجه به تبعات اجرای این طرح، ۱۲ تشکل صنعتی در نامهای به رئیس جمهور خواستار توقف موقت طرح شفاف سازی نظام توزیع از طریق درج قیمت تولیدکننده بر روی محصولات شدند. (جزئیات بیشتر)
تحول محتواها در اکسپوی ژاپن
علیرضا پیمان پاک رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران در گفت و گو با مهر با بیان اینکه اکسپوی دبی با رویکرد سنتی برگزار شد، گفت: برای اکسپوی ژاپن برنامههای تحولی زیادی داریم؛ دولت قرار است فقط مدیریت کند و اجرا را به بخش خصوصی توانمند بسپارد.
به گفته وی، دولت برای اکسپوی ژاپن باید مدیریت کرده و تمام مجموعههای فعال را دعوت به کار کند و به یک جمع بندی برسد؛ بعد از رسیدن به جمع بندی یک مجری اقدام به پیاده سازی آنها میکند. برای اکسپوی ژاپن تحولات زیادی دیدهایم.
کارنامه تولید در آذر / کاهش تولید مواد اولیه صنایع
مروری بر آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت، در نهمین ماه سال جاری نشان میدهد که از ۲۵ کالای صنعتی ۷ کالا و از ۱۱ کالای معدنی ۶ کالا نسبت به مدت مشابه پارسال روند نزولی را تجربه کرده و ۱۸ کالای صنعتی و ۵ کالای معدنی نیز افزایش تولید داشتهاند. (جزئیات بیشتر)
نظر شما