۱۰ شهریور ۱۳۸۶، ۱۴:۴۸

سونامی سنج بسیار پیشرفته در اقیانوس اطلس نصب شد

سونامی سنج بسیار پیشرفته در اقیانوس اطلس نصب شد

دانشمندان ایتالیایی اولین ایستگاه سونامی سنج را در عمق بیش از سه هزارو 200 متری آب های خلیج "کادیز" واقع در اقیانوس اطلس نصب کردند.

به گزارش خبرگزاری مهر، تاکنون هیچ سیستم هشداردهنده موثری برای پیش بینی سونامی و جلوگیری از نتایج مخرب آن ارائه نشده بود.

به تازگی گروهی از دانشمندان موسسه علوم دریایی شورای ملی تحقیقات ایتالیا براساس پروژه "نیرست" (نزدیکترین) کمیسیون اروپا دستگاه سونامی سنجی را با عنوان "ژئواستار" درعمق سه هزار و 200 متری آب های خلیج کادیز نصب کردند.

براساس گزارش آنسا، عملکرد این سونامی سنج برپایه کنترل مضاعف سیگنال های زلزله و فشار و محاسبه حرکات عمق دریا قرار دارد.

درحقیقت ژئواستار، تغییراتی که در عمق دریا اتفاق می افتد را نشان داده و آنها را ثبت می کند. سپس این اطلاعات را برای تشخیص گونه های فشار حداقل یک سانتی متر در یک ستون آب مورد بررسی قرار می دهد.

ارتباط میان حرکات اعماق دریا و فشار وارده بر ستون آب، یکی از کلیدهای مهم برای شناخت علمی سونامی در ادامه زلزله های دریایی شدید است.

ژئواستار روی یک ساختار عظیم ژئولوژیکی به عرض 50 کیلومتر و طول حدود 100 کیلومتر در عمق آب قرار گرفته است. این ساختار درحقیقت همانند نوعی پیستون سنگی می تواند میزان زیادی انرژی را به ستون آب انتقال دهد و به این تریب یک زلزله دریایی ایجاد کند.

بنابراین گزارش، در خلیج کادیز ساختارهای لرزه تکتونیکی مهمی شناسایی شده اند که می توانند سبب بروز یک زلزله سونامیکی شوند.

در این خلیج در سال 1755 موج ناشی از بزرگترین زلزله ای که در تاریخ اروپای غربی اتفاق افتاده است، ستون های معبد
هرکول را درهم شکست.

هدف از نصب این سیستم بزرگ در زیرآب، نزدیکی بیشتر حسگرها به صفحات تکتونیکی و بررسی حرکات و تشخیص فوری حوادث ناشی از سونامی های حاصل از زلزله های دریایی است. ساختارهای تکتونیکی که مسئول بروز این حوادث هستند، درنزدیکی پوسته زمین قرار دارند.

کد خبر 544081

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha