خبرگزاری مهر - گروه استانها- مهسا حشمتی: ایام دهه فجر امسال دانشکده ادبیات دانشگاه رازی بوی انقلاب میداد، عکسها بیحرکت نبودند و هر کدام شعاری را فریاد میزد، کودک، جوان، زن، مرد و حتی پیرمردها عکسها خیره میشدند، سرود انقلابی پخش میشد و سالن دانشکده را به سالهای ۵۶ و ۵۷ برده بود.
روی شاسیهایی که عکسهای انقلاب قرار داشت، توضیحاتی به چشم میخورد؛ شور و اشتیاق مردم در روز فرار شاه، تظاهرات زنان با عکس امام، اجتماع مردم در کنار مأموران شهربانی و گروههای نظامی در میدان شاه سابق و جملات بسیاری که مخاطب را کمک میکرد تا شوق و اشتیاق همشهریان کرمانشاهی زمان انقلاب را بهتر در ذهنش مجسم کند.
آقای میانسال که از حرفهایش خاطره میبارید صاحب این عکس هاست و تعداد عکسهایی که در قلبش حفظ کرده بود بیشتر از عکسهای منتشر شده، هیاهو داشتند.
عکاسی که عکسهایش ۴۳ ساله هستند
غلامحسین محبی در ابتدای گفتگو با خبرنگار مهر با گلایه از عدم حمایت مسئولین که موجب دلسردی وی شده است سخن گفت و افزود: ۴۳ سال از عکاسی دوران انقلاب اسلامی توسط بنده میگذرد اما در این مدت طولانی، امکان برپایی حتی یک نمایشگاه درخور انقلاب اسلامی برای نمایش این اسناد تصویری فراهم نشده است.
عکاس نخستین نمایشگاه عکس مستند انقلاب اسلامی در کرمانشاه تصریح کرد: در زمان انقلاب جوان ۲۰ سالهای بودم که بسیار به عکاسی علاقه داشتم نقاط مختلف کرمانشاه را عکسبرداری کرده و شاهد حوادث و رویدادهای تاریخی و سیاسی زیادی در دوران انقلاب اسلامی در شهر کرمانشاه بودهام و به ثبت رساندهام.
وی با اشاره به سختیهای عکسبرداری در دوران انقلاب افزود: در تظاهرات از نیروهای نظامی و حتی از سمت مردم مورد ضرب و شتم قرار میگرفتم و مجبور بودم دوربین خود را از دید بقیه پنهان کنم.
محبی افزود: در بسیاری از درگیریهای قبل از انقلاب که بین مردم و نیروهای نظامی رخ میداد نمیتوانستم از صحنههای مهم تصویربرداری کنم و با حسرت به وقایع مینگریستم، به تدریج روشهایی را آموختم تا بتوانم بدون آنکه کسی از عکسبرداریام مطلع شود به صورت پنهانی وقایع را ثبت کنم.
این عکاس خوش ذوق که از نزدیک شاهد بسیاری از اتفاقات انقلاب بود، گفت: در روز همبستگی ارتش و مردم شاهد صحنههای بسیاری بودم که این بار میتوانستم با آرامش خاطر از تمامی این اتفاقات عکسبرداری کنم.
محبی بیان کرد: خاطرات خوش فرار شاه معدوم از ایران را نمیتوان از یاد برد، شهر خالی از مأمورین بود و به راحتی میتوانستم از شادی مردم عکسبرداری کنم.
هزینه نگهداری عکسهای انقلاب زیاد است
وی از هزینههای بالای نگهداری نگاتیوهایش گفت و اشاره کرد: هیچکدام از مسئولین کرمانشاه حمایتی برای حفظ این نگاتیوها و گنجینههای ارزشمند عکسهای مستند انقلاب اسلامی در کرمانشاه از بنده نداشتند اما چند سال پیش از طرف انجمن عکاسان دفاع مقدس تهران با بنده تماس گرفته شد و من نمیدانستم از چه طریق از عکسهای دفاع مقدس و عملیات بسیاری که بنده ثبت کرده بودم اطلاع پیدا کرده بودند و برای چاپ در کتاب مرجع از بنده دعوت شد تا به تهران بروم.
وی افزود: از طرفی به خاطر ارج نهادن انجمن عکاسان دفاع مقدس تهران بسیار خوشحال بودم و از طرف دیگر به خاطر کملطفیهای مسئولین در کرمانشاه آزردهخاطر شده بودم که تنها در روز ۲۲ بهمن هر سال برای گرفتن چند عکس با من تماس میگرفتند و در ایام دیگر سراغم را نمیگرفتند بنده نیز به دلیل آنکه با پراکندهکاری مخالف بودم عکسهایم را در اختیارشان نگذاشتم.
محبی با تقدیر از اقدام خوب دانشگاه رازی در برپایی نمایشگاه عکس انقلاب، خاطرنشان کرد: به دلیل آنکه نگران بودم اگر روزی نباشم سرنوشت عکسهایم چه خواهد شد، تصمیم گرفتم بالاخره با حمایت مسئولین دانشگاه رازی نخستین نمایشگاه عکس مستند انقلاب اسلامی در کرمانشاه را برای جامعه دانشگاهی در معرض نمایش بگذارم.
عدم حمایت متولیان مانع برگزاری نمایشگاه مناسب عکس انقلاب در کرمانشاه
غلامحسین محبی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در مورد تداوم این دست از نمایشگاههای مستند عکس انقلاب اسلامی، اظهار کرد: برگزاری نمایشگاههای متنوع با عکسهای انقلاب اسلامی به دست متولیان فرهنگی امکانپذیر است.
وی افزود: برپایی نمایشگاه به صورت شخصی هزینه بالایی را نیاز دارد که از عهده بنده خارج است و از طرف مسئولین فرهنگی نیز حمایتی صورت نمیگیرد و به همین دلیل بسیاری از عکاسان و همکاران کرمانشاهی بنده نمیتوانند عکسهای خود را به نمایش بگذارند.
وی با اشاره به اهمیت عکسهای دوران انقلاب افزود: عکسهایی که از وقایع دوران انقلاب اسلامی به جای مانده به دلیل اهمیت بالا و سندیت آن، بینالمللی شده است اما عکسهای استان کرمانشاه و وقایع انقلاب در این استان جز عکسهای بینالمللی نیستند.
محبی با اشاره به اهمیت حفظ و نشر عکسهای مستند وقایع انقلاب اسلامی در کرمانشاه افزود: چاپ این عکسها به صورت کتاب میتواند گنجینه ارزشمندی برای روایت انقلاب اسلامی برای آیندگان باشد، سازمان ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی، دانشگاهها، متولیان فرهنگی و صدا و سیما میتوانند همگی برای چاپ و انتشار این عکسها کمک کنند.
نظر شما