۱۰ فروردین ۱۴۰۱، ۸:۳۲

مهر گزارش می دهد؛

چالش های پرستاری در قرن جدید/ پیدا و پنهان ام المطالبات پرستاران

چالش های پرستاری در قرن جدید/ پیدا و پنهان ام المطالبات پرستاران

اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری که مهم ترین مطالبه پرستاران کشور است، هنوز در هاله ای از ابهام قرار دارد و معلوم نیست امسال هم عملیاتی شود، چون برای اجرای آن بودجه ای مصوب نشده است.

به گزارش خبرنگار مهر، نیروهای پرستاری به عنوان یکی از مهم‌ترین اجزای کادر بهداشت و درمان، همواره از دریافت حقوق قانونی خود محروم بوده‌اند. نمونه آن را می‌توان از عدم اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری جستجو کرد.

قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری در تابستان ۱۳۸۶ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و از آن زمان تاکنون، پرستاران فقط وعده شنیده‌اند.

جامعه پرستاری بعد از گذشت ۱۴ سال و چند ماه از تصویب قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری، وزرای بهداشت زیادی را دیده است که هر کدام وقتی بر صندلی وزارت تکیه زده‌اند، مدعی حمایت از حقوق پرستاران بوده‌اند و عنوان داشته‌اند که قصد اجرایی شدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری را دارند. اما، هر آنچه تاکنون به نقل از وزرای بهداشت شنیده‌اند، در حد وعده باقی مانده است.

از تابستان ۸۶ تا پایان سال ۱۴۰۰، جامعه پرستاری کشور ۶ وزیر بهداشت را در کنار خود دیده است. از کامران باقری لنکرانی تا بهرام عین اللهی که چند ماه بیشتر از وزارت او نمی‌گذرد، هر بار که زمان ارائه لایحه بودجه کل کشور فرا می‌رسید، جامعه پرستاری منتظر بود که بودجه مورد نیاز برای اجرایی شدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری، از سوی وزیر بهداشت به دولت پیشنهاد شود. اما، همواره خبری از بودجه و اعتبار برای اجرایی شدن تعرفه خدمات پرستاری نبود.

سرانجام و پس از سال‌ها انتظار جامعه پرستاری برای اجرایی شدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری، وعده داده شد که قبل از به پایان رسیدن سال ۱۴۰۰، پرداخت تعرفه‌های پرستاری از اول دی ماه اعمال و پول این خدمات به حساب پرستاران واریز شود.

این در حالی است که با گذشت ۲ سال از پاندمی کرونا در کشور، نیروهای پرستاری بیش از پیش دچار سختی کار و فرسودگی شده‌اند. زیرا، هر وقت که تخت‌های بیمارستانی اشغال شود، قطعاً کار پرستاران نیز سنگین‌تر خواهد شد و پاندمی کرونا، چنین شرایطی را برای پرستاران رقم زده است.
در این دو سال، ده‌ها هزار نفر از نیروهای پرستاری درگیر کرونا شده‌اند و همین موضوع، کار را برای همکاران آنها در بیمارستان‌ها دوچندان سخت‌تر و سنگین‌تر کرده است.

کمبود نیروی پرستاری

محمد شریفی مقدم دبیرکل خانه پرستار ایران با اشاره به مشکلات پرستاران و کمبود شمار پرستاران در نظام بهداشتی این کشور گفت: در دنیا مشکل کمبود پرستار در دوران کرونا با جذب پرستار جدید انجام شد، حتی مهاجرت پرستاران ایرانی نیز در دوران کرونا افزایش پیدا کرد. در یک سال گذشته حدود ۲ هزار پرستار از کشور مهاجرت کردند که دلیل آن هم جذابیت کشورهای مقصد است.

وی تصریح کرد: از نظر استاندارد در دنیا به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت به طور متوسط ۵ تا ۶ پرستار لازم است. در کشور طبق آخرین اطلاعات به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت ۱.۶ پرستار وجود دارد که از حداقل هم کمتر است.

شریفی مقدم ادامه داد: در کشور پس از اوج گیری کرونا هیچ گونه استخدامی انجام نشده و تنها جذب نیروهای ۸۹ روزه صورت گرفت.

دبیرکل خانه پرستار با عنوان این موضوع که پرستاران ۱۲ مدل قرارداد دارند که شامل پرستاران ۸۹ روزه، پرستارانِ شرکتی، تبصره ۳، تبصره ۴، پیمانی، قراردادی، رسمی و…، می‌شود، گفت: مزد و مزایای هر کدام از این پرستاران با هم تفاوت دارد، در حالی که کار همه آنها یکی است.

وی افزود: حدود ۳۵ درصد از پرستاران شرکتی هستند و قرارداد آنها موقت است و این به معنای استثمار همکاران شرکتی است. چرا باید پرستاران را در پیک کرونا به کار بگیرند و بعد از سه ماه که پیک خوابید، از کار بیکار کنند.

شریفی مقدم با اشاره به طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت، گفت: حدود ۴۵ درصد از پرستاران ما قرارداد موقت هستند که ما انتظار داریم تبدیل وضعیت شوند.

وی با توجه به افزایش تعداد فارغ التحصیلان پرستاری در کشور، افزود: حدود ۱۰۰ هزار نفر پرستار بیکار داریم. این در حالی است که تعداد قابل توجهی از فارغ‌التحصیلان پرستاری شرایط را مناسب نمی‌بینند و به همین دلیل تمایلی برای ورود به بازار کار ندارند. بنابراین می‌توان گفت که بیش از ۱۰۰ هزار پرستار بیکار داریم.

بهروز رحیمی معاون وزیر بهداشت، با عنوان این مطلب که اخذ مجوز استخدام ۱۰۰ هزار نفر از سازمان برنامه و بودجه برای وزارت بهداشت با موضوع تبدیل وضعیت کارکنان شرکتی، طرحی، ۸۹ روزه، قراردادی کاملاً متفاوت و به موازات هم در حال پیگیری است، گفت: در تلاش هستیم به اندازه کمبود نیروی انسانی که در وزارت بهداشت داریم، نیروهای کارآزموده و متخصص در حوزه‌های مختلف بهداشت و درمان را با برگزاری آزمون جذب کنیم و از سوی دیگر نیروهایی که در قالب قراردادهای مختلف نیز هستند، با اخذ مجوز جداگانه و تأمین منابع مورد نیاز از سوی سازمان برنامه و بودجه، تبدیل وضعیت کنیم که برای تحقق این موضوعات نیازمند حمایت همه جانبه از سوی مجلس شورای اسلامی، سازمان اداری و استخدامی و همچنین سازمان برنامه و بودجه خواهیم بود.

کد خبر 5453688

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • رضا IR ۰۹:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۰
      6 0
      بنده مجاهدت این عزیزان را در دوران کرونا دیدم یاد دوران دفاع مقدس افتادم الحق که زحمت کشیدن اجرشان با خدا
    • بهداشت و درمان ۰۹:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۰
      4 1
      مطالبه اصلی فوق العاده خاص هست نه تعرفه گذاری فوق العاده خاص هم9سال پیش توسط مجلس تصویب شده و میاد داخل حکم تعرفه به چه درد میخوره چون سلیقه ای هست و در حکم نمیاد و بعد از یه مدت مثل کارانه میشه بر باعث و بانی بی عدالتی لعنت
      • IR ۱۸:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۱
        1 0
        اتفاقاً مهم‌ترین خواسته‌ی پرستاران همون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری هست چون علاوه بر منفعت مالی به پرستاری هویت میده و شرح وظایف اونها رو مشخص میکنه که واقعاً ابهام در شرح وظایف پرستار یکی از مشکلات عمده‌ی ماست اینکه ما سوند میزاریم ولی چون تعرفه نداریم باید به اسم پزشک خورده بشه خیلی مسخره‌ست
    • حاج محمود ۱۱:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۰
      0 10
      اگر رسانه ها کلمه ای از رتبه بندی و معلمان را هم بنویسند بد نیست .
      • حاجی IR ۲۱:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۰
        2 0
        تو دو ساله نشستی خانه مطالبت چیه
    • کادر درمان ۱۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۰
      3 2
      مثل اینکه از مطالبه اصلی پرستاران و کادر درمان آگاهی چندانی ندارید شماها!!!!! مطالبه اصلی ما فوق العاده خاص کادر درمان هستش عزیز دل برادر!!!
    • IR ۱۸:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۰
      3 0
      ای بابا لفتش،دادن تا کرونا ببینن چه سرانجامی داره آبا که از آسیاب افتاد بزنن زیرش،الانم دیگه برا مردم عادی شده ولی همچنان کادر درمان داره زجر میکشه،نمیخواستین بدید،چرا انقده تبلیغ کردین خودتونم تبلیغاتونو باور کردید که کادر درمان خیلی میگیره،بعد بی سر و صدا فوق العاده ارکان مورد نظر خودتونو افزایش د
    • IR ۱۸:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۰
      3 0
      حداقل یه احترامی برای حرف رهبری قائل بودید،شما که به موقع سینه سپر میکنید که چنان و چنان،زجرارو پرستارا کشیدن،فوقالعاده خاص شامل دو گروه دیگه شد!
    • IR ۱۸:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۰
      2 0
      عالیجنابان برنامه و بودجه،اولن حرومتون،دوما حرومتون،سوما انقده با تبلیغات دروغ توقع مردم و دید مردم رو نسبت به پرستارا خراب نکنید،یه ذره آبرو برا ساله دیگه روز پرستار بذارید برا خودتون
    • پرستار IR ۱۸:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۰
      2 0
      والا اگه بشه همه ما پرستارا ایرانو ترک میکنیم...هر کسی تو خونش خوابیده با حقوق نجومی...ولی ما شب و روز نداریم واسه ماهی پنج تومن...شما رسانه ها جز بدنامی واسه ما چیزی درنیاوردین ک دنبال ما دراوردین ک حقوق ما دوازده تومنه
    • IR ۲۰:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۰
      3 0
      ما کادر درمان بخصوص پرستاران و کارشناسان فوریت های پزشکی منکر زحمات معلمین عزیز نیستیم اما شما مقایسه کنید پرستاری را که توی این دوسال و اندی کرونا حتی یک روز مرخصی نرفته و یک روز تعطیلی کرونا نداشته است . با این تورم سرسام اور حقوق یکساعت پرستار با سابقه 25 سال میشه 1 کیلو سیب زمینی .
    • FR ۲۲:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۰
      2 0
      باسلام بنده کادردرمان هستم در بیمارستان خصوصی هیچ فرقی نداره اولین بیمارستان تو بخش ریه بود که بیماران کرونایی را گرفتیم ۲سال کار کردیم متاسفانه ۱۰هزارتومان برای هرشیفت حق کرونا میدادندآخه انصافه کی میاد با اون مبلغ کار میکنه اونم دونفرازخانواده ام براثرکرونا فوت نمودن این چه عدالتی است
    • جواد US ۰۱:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۱
      3 0
      تا جلوی مافیای قدرتمندی که دارای تعارض منافع است و همواره پشت صحنه ی وزارت بهداشت را طراحی و اجرا میکند، گرفته نشود، همین آش و همین کاسه است نه تعرفه گذاری حقیقی پرستاران و نه فوق العاده خاص و نه قانون مشاغل سخت و نه قانون بهره وری ، به خوبی اجرا خواهد شد..
    • IR ۰۸:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۱
      3 0
      ای بابا آخه چقد وعده،2سال طرح بودم بعد برین بسلامتی،5دوره تو بیمارستان شیمی درمانی 89 روزه آخرش نیرو طرحی ذخیره داریم شما بسلامتی،،دوباره کرونا که اومد1/5شرکتی شدیم که با اومدن واکسن کرونا فروکش کرد خدا حافظ آخه این یعنی چی کجای دنیا همچین چیزی هست که تحصیلکرده ها رو بازیچه میگیرن که تو کشور ما ا