۲۶ فروردین ۱۴۰۱، ۱۳:۱۱

حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد در خطبه‌های نماز جمعه:

مدیریت دانش پایه راه برون رفت از تنگناهای اقتصادی است

مدیریت دانش پایه راه برون رفت از تنگناهای اقتصادی است

خطیب نماز جمعه تهران مدیریت دانش پایه را راه برون رفت از تنگناهای اقتصادی دانست و گفت: دانش فصل‌الخطاب منازعات مدیریتی و سیاسی است.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام محمدحسن ابوترابی‌فرد خطیب نماز جمعه این هفته تهران، گفت: هر نظام سیاسی برای ماندگاری و ثبات نیازمند ارکان هشت‌گانه‌ای است که در کلام امیر سخن، علی (ع) به آن پرداخته شده که عبارت از مردم سالاری، شایسته سالاری، قانون مداری، امنیت و قدرت دفاعی بازدارنده، استقلال سیاسی، اقتصاد مقاوم و پویا، عدالت و اعتلای فرهنگی، علم، فناوری و نوآوری است.

ایران نماد امنیت و اقتدار در منطقه است

وی تاکید کرد: مسئولیت‌ها باید به شایسته‌ترین افراد سپرده شود. در اندیشه دینی نخستین شاخص برای سطوح عالی مدیریت عدالت، تقوا و شایستگی است. امام علی (ع) برای مدیریت در جامعه می‌فرمایند که مردم باید انسان‌های عالم، شایسته و مدافع از حقوق خود را انتخاب کنند.

حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد اظهار داشت: نیروهای مسلح هزاران کیلومتر از خاک ایران اسلامی را از زیر چکمه‌های استکبار جهانی آزاد کردند و اجازه ندادند حتی یک سانتی متر از خاک ایران اسلامی تجزیه شود. نیروهای مسلح در طول سه دهه ایران را به نماد امنیت و اقتدار در منطقه تبدیل کردند و با خلق نیروهای مسلح مقتدر توانستند قدرت دفاعی بازدارنده خلق کنند. کشور ما در اوج امنیت است که این دستاورد ناشی از آراستگی نیروهای مسلح به شایسته‌سالاری و تقوا است.

علم و دانش خلق قدرت می‌کند

وی اظهار داشت: علم و فناوری از مهمترین ارکان اقتدار هر نظام سیاسی است. لذا امام علی (ع) در یک کلام بلند و ماندگار فرمودند؛ «قدرت و عزت محصول دانش است». جایگاه امروز ارتش جمهوری اسلامی ایران و به ویژه نیروی زمینی اقتدار آفرین محصول آراستگی این نهاد به مقوله گران بهای علم و ایمان است.

حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد بیان کرد: علم و دانش خلق قدرت می‌کند. در حوزه‌هایی که امروز نظام جمهوری اسلامی ایران در موضع اقتدار و ثبات قرار دارد، بدون استثنا محصول گام‌های بلند و استواری است که بر اساس دانش و علم برداشته شده است.

سنگ بنای قدرت و حکمرانی، دانش و علم است

خطیب موقت نماز جمعه تهران تصریح کرد: مدرسه قرآن و نهج‌البلاغه، مدرسه علم و دانش است. سنگ بنای قدرت و حکمرانی، دانش و علم است. سلوک علمی برای دستیابی به مدارج برتر علمی بسیار مهم است. در اندیشه دینی علم و معرفت مسیر حرکت را به خوبی تبیین می‌کند و راه را برای دستیابی به قله‌های دانش هموار می‌کند.

دانش فصل‌الخطاب منازعات مدیریتی، سیاسی و اجتماعی است

حجت‌الاسلام ابوترابی فرد ادامه داد: رهبر فرزانه انقلاب اسلامی از دیرباز بر مقوله علم و دانش و تبدیل ایران اسلامی در نیم قرن پیش رو به یکی از مراجع علمی جهان تاکید فرمودند. مرجعیت دانش و علم در مدیریت کشور باید به یکی از اصول اصلی تبدیل شود. دانش فصل‌الخطاب منازعات مدیریتی، سیاسی و اجتماعی است.

وی افزود: رهبر معظم انقلاب سال ۱۴۰۱ را تحت عنوان تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرینی نامگذاری کردند. در ماه‌های پیش رو خطبه‌های دوم نماز جمعه را بر محور این آرمان تحول آفرین قرار خواهم داد. تحلیل و تبیین ابعاد گوناگون این شعار الهام بخش با نگاه به بیانیه چله دوم انقلاب پیگیری خواهد شد.

اقتصاد دانش بنیان راه را برای نوآوری و شکوفایی کشور هموار می‌کند

خطیب موقت نماز جمعه تهران بیان کرد: البته سکاندار انقلاب اسلامی سال ۱۳۸۷ را سال نوآوری و شکوفایی نامگذاری کرده بودند که یک شعار مترقی، امیدزا و حرکت آفرین بود. شکل‌گیری اقتصاد دانش بنیان راه را برای نوآوری و شکوفایی کشور هموار می‌کند.

حجت‌الاسلام ابوترابی فرد تصریح کرد: با عنایت به اینکه به درستی و با توجه به شرایط اقتصادی امروز کشور، تولید دانش بنیان و اقتصاد دانش بنیان در دستور کار قرار گرفته است، نکاتی را در این حوزه باید مورد توجه قرار دهیم. نکته اول درباره مفهوم اقتصاد دانش بنیان است که باید بگویم اقتصاد دانش بنیان نام سیستم اقتصادی است که در آن تولید کالا و خدمات عمدتاً مبتنی بر فعالیت‌های دانش محور است.

وی افزود: دانش خلق ثروت می‌کند نه منابع طبیعی و کارگر و نیروی انسانی ساده. عنصر کلیدی در این اقتصاد، سرمایه و دارایی‌های فکری است نه مخازن عظیم نفت و گاز، از نوآوری‌های علمی و فناورانه برای خلق ثروت استفاده می‌شود، نه از صادرات خام منابع طبیعی.

خطیب موقت نماز جمعه تهران متذکر شد: در گذشته هویت فرهنگی، سیاسی، اقتصادی ایران با دانش و نوآوری فکری پیوند داشت اما امروز متأسفانه اقتصاد ایران با منابع نفت خام و آن هم صادرات خام این منابع گران قیمت گره خورده است.

حجت‌الاسلام ابوترابی فرد تصریح کرد: عمده کشورهایی که از درآمدهای سرشار و سهل‌الوصول نفت و گاز استفاده می‌کنند، گرفتار حکمرانی و مدیریت منابع پایه هستند. به این معنا که آن سالی که نفت صادر می‌شود، درآمدهای ارزی است که پایه مدیریت کشور است و آن سال که این منابع در اختیار نیست، نظام مدیریتی با اختلال رو به رو می‌شود.

مدیریت دانش پایه راه برون رفت از تنگناهای اقتصادی است

وی اظهار داشت: مدیریت منابع پایه راهی برای تحول و اقتدار ملی و اقتصادی کشور نیست. آن روز که درآمدهای حاصل از فروش نفت و درآمدهای ارزی آسان به دست می‌آید اولاً ذخایر ارزی بانک مرکزی افزایش می‌یابد و در نتیجه رشد نقدینگی و پایه پولی و تورم و معضلات کلیدی را به دنبال خواهد داشت که امروز گرفتار آن هستیم.

خطیب موقت نماز جمعه تهران گفت: از سوی دیگر بازار داخلی به بازار کالاهای خارجی تبدیل می‌شود و همچنین تولیدات داخلی با چالش‌های جدی رو به رو می‌شود. راه برون رفت از این تنگناها اقتصادی، مدیریت دانش پایه است.

حجت‌الاسلام ابوترابی فرد ادامه داد: در گام نخست باید نگاه مدیران ارشد و میانی کشور متحول شود. مدیران کشور هستند که نظم اقتصادی کشور را هدایت می‌کنند و این نگاه اگر متحول نشود و دانش بنیان نشود، اقتصاد ایران دانش بنیان نمی‌شود.

وی بیان کرد: تولید نیازمند موتور محرکی است که اقتصاد ایران را با کمترین هزینه و در کوتاه‌ترین زمان و با بالاترین شتاب در جایگاه شایسته خود قرار دهد. این موتور محرک نظام مدیریتی کشور است. یکسری محورهای زیربنایی اقتصاد دانش بنیان وجود دارد که به گمان بنده، رهبر معظم انقلاب اسلامی با نگاه به این محورها امید به تحول در نظام اقتصادی ایران دارند. محور اول نیروی کار تحصیل کرده و ماهر است.

اقتصاد دانش بنیان محصول تفکر و اندیشه و علم است

خطیب موقت نماز جمعه تهران ادامه داد: اقتصاد دانش بنیان محصول تفکر و اندیشه و علم است. نیروی کار عالم، ماهر و تحصیل کرده رکن کلیدی این اقتصاد است. نیروی کار توانایی یادگیری مداوم و بکارگیری مهارت برای خلق ثروت از دانش را دارد. ایران اسلامی امروز در این حوزه از ظرفیت بسیار بالایی برخوردار است. امروز ما بیش از ۱۴ میلیون جوان تحصیل کرده در اختیار داریم که محصول کار باارزش نظام آموزش عالی کشور در طول ۴ دهه است.

حجت‌الاسلام ابوترابی فرد گفت: دکتر علی محمدی‌ها به عنوان نیروهایی عالم و کارآفرین محصول نظام آموزش عالی ایران هستند. این دانشمند هسته‌ای کشور تمام تحصیلات عالی خود را در ایران گذراند و با بیش از ۵۰ مقاله ISI مرجع راه را برای تحول در صنعت هسته‌ای کشور باز کرد و بسیاری از جوانان که امروز در حوزه‌های مختلف ایران را به کارستانی تبدیل کرده‌اند، محصول کار نهادهای علمی و دانشگاه‌ها هستند.

وی افزود: تحولات نظام پزشکی، مهندسی و تحولاتی که در حوزه‌های نانو و لیزر رخ داده است محصول دانش است. قدرت پدافند جمهوری اسلامی و تمام قدرتمندی های کشور محصول کار بزرگ علمی است که نظام جمهوری اسلامی در طول ۴ دهه سامان داده است.

خطیب موقت نماز جمعه تهران ادامه داد: البته نظام آموزشی هم باید در چله دوم انقلاب متحول شود چرا که با تحول و فهم درست نقاط ضعف و کاستی‌ها می‌توانیم برای قرار گرفتن در جایگاه مناسب علمی برنامه‌ریزی کنیم. این یکی از مهمترین محورهای زیربنایی اقتصاد دانش بنیان کشور است.

حجت‌الاسلام ابوترابی فرد تصریح کرد: امروز بیش از ۴۰۰ هزار فارغ التحصیل دانشگاه در شرکت‌های دانش بنیان حضور دارند. تولید دانش و تربیت نیروی انسانی عالم کار دشواری است اما از آن دشوارتر تولید علم است. تولید علم کاری به مراتب سخت‌تر از تربیت نیروی انسانی عالم است لذا با همین نگاه عنوان آموزش عالی کشور تغییر کرد و وزارت علوم به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تبدیل شد.

وی گفت: تبدیل دانش به فناوری به مراتب سخت‌تر از تولید علم است. امروز در کشورهای جهان سوم دانش تولید می‌شود اما کشورهای به اصطلاح توسعه یافته از دستاوردها و نوآوری‌های علمی آنها بهره می‌گیرند. کاری که جمهوری اسلامی ایران انجام داده این است که این فاصله را به طور معناداری کوتاه کرده است. ما دانش هسته‌ای را مبدل به فناوری هسته‌ای کردیم و دانش را در میدان مبدل به یک پدافند قدرتمند کردیم که این آسمان آهنین را برای ایران اسلامی به ارمغان آورده است.

خطیب موقت نماز جمعه تهران تاکید کرد: تبدیل فناوری به ثروت و تجاری سازی علم کاری به مراتب دشوارتر است، اگر در دانشگاه‌ها نیروی انسانی عالم تربیت شد، نباید با سرعت در انتظار تجاری سازی دانش و فراهم آوردن بستر حضور آنها در شرکت‌های دانش بنیان بود چرا که این کار زمان بر است.

حجت‌الاسلام ابوترابی فرد تصریح کرد: تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بر تولید دانش بنیان فراهم کردن حضور دانش در عرصه خلق ثروت است. تجاری سازی علم موضوع مهمی است و امیدوارم دولت و مسئولان در این راه گام‌های بلندی بردارند و به یاری خداوند ایران اسلامی در اریکه‌ای از اقتدار اقتصادی قرار گیرد و شاهد خلق ثروت و رفع فقر از جامعه اسلامی باشیم.

کد خبر 5467386

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • قانون تحریم بنویسید IR ۰۹:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
      0 0
      مجلس قانون کنه حرف سردار قلم را مطمئن باشید کره بخاطر منافع چندصد میلیاردی که صادرات از طریق تنگه هرمز میبره یک شبه پولها رو آزاد میکنه چون غرب و نوکرانشان اهل محاسبه هستن تا حالا ایران هیچ خطری برای آنها ندا‌شته