به گزارش خبرنگار مهر، منوچهر منطقی شب گذشته در تالار جابرابن حیان دانشگاه صنعتی شریف با یادآوری تدوین استراتژی ده ساله ایران خودرو (از سال 81 تا 91 ) در سال 80 گفت : چشم انداز این استراتژی، جهانی شدن در بازارهای در حال ظهور است. در حال حاضر 90 درصد بازار به خودروسازان ژاپنی، آمریکایی و اروپایی تعلق دارد که نفوذ به این بازارها مشکل است اما 10 درصد بازار به کشورهای خاورمیانه تا شمال و غرب آفریقا، آسیای مرکزی و آمریکای جنوبی اختصاص دارد که در زمره بازارهای در حال رشد هستند و مناسب ترین بازار برای فعالیت به شمار می آیند.
مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو افزود : ایران خودرو با توجه به چشم انداز 20 ساله، استراتژی خود را از سال 84 در راستای حهانی شدن متمرکز نمود. جهانی شدن مهم ترین گام ایران خودرو برای شروع فعالیت موفقیت آمیز جهت دسترسی به چشم انداز 20 ساله است و برای ورود به عرصه رقابت جهانی لازم است تا به استراتژی کارا، کاهش هزینه، استقرار سیستم کیفیتی جهانی، بازاریابی نوین و ارائه خدمات متمایز، چالاک سازی کلیه بخش ها و نوآوری فرآیندها فکر شود.
منطقی با اشاره به تاخیر ایران خودرو نسبت به رقبا در آغاز کردن روند جهانی شدن، تاکید کرد : باید چرخه های نوآوری را کوتاه کرد. در فناوری های مطرح نیز تا سال 2020 تکیه اصلی ایران خودرو بر دانشگاهها است.
وی فعالیت هایی نظیر طراحی و ساخت خودوروهای هیبریدی و طراحی خودروهای خورشیدی در دانشکده فنی دانشگاه تهران، همکاری مشترک با دانشکده برق دانشگاه تهران در ارتباط با تکنولوژی های مطرح در الکترونیک خودرو، همکاری با پژوهشکده تکنولوژی های پیشرفته خودرو در دانشکده صنعتی شریف و طرح خودروی الکتریکی با پیل های سوختی در همکاری با پژوهشکده شهید رضایی دانشگاه صنعتی شریف را نمونه هایی از تکیه ایران خودرو بر دانشگاه برشمرد.
مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو گفت : چرخه نوآوری طراحی محصول تا سه سال آینده بر عهده مرکز تحقیقاتی ایران خودرو گذاشته شده و این چرخه از 3 تا 5 سال آینده بر عهده مراکز تحقیقاتی دانشگاهها است. برای شکل گیری مراکز تحقیقاتی دانشگاهها چاره ای جز سرمایه گذاری مشترک صنعت و کمک های وزارت صنایع وجود ندارد.
نظر شما