خبرگزاری مهر - گروه استانها- رؤیا متکیائی: عید فطر، عید آمرزش بندگان و روز رهایی از بندهای گناه و نافرمانی و روز پاک شدن پلیدیها، پس از یک ماه عبادت خالصانه و متواضعانه در برابر یکتای بی همتای هستی است که روزه داران آن را به پاس لطف و رحمت بی منتهای خداوند جشن میگیرند.
پیامبر (ص) فرمود: خداوند متعال در روز عید به فرشتگان میفرماید: مزد آنانی که به وظایف خود عمل کردند چیست؟ فرشتگان میگویند: خدایا! پاداش آنها به دست توست. خداوند میفرماید: شما فرشتگان گواهی بدهید که من بندگان خود را بخشیدم.(شجره طوبی، ج ۱، ص ۱۹)
آداب روز عید فطر
در روز عید فطر، برنامههای ارزندهای مانند صدقه دادن، کمک به نیازمندان، صله رحم، دلجویی از یتیمان و پوشیدن لباس پاکیزه، از سوی معصومان سفارش شده است. در روایتی آمده است: «عیدهای خود را با تکبیر زینت بخشید» و در حدیث دیگری میخوانیم: «عید فطر و قربان را با گفتن ذکرهای لااله الاالله، الله اکبر، الحمدلله، و سبحان الله زینت بخشید».(ره توشه راهیان نور، ویژه ماه رمضان، ص ۳۵۴)
در شب عید، همه مردم منتظر شنیدن خبر عیدند و همگان در روز عید با شور و شعف خاصی به سوی مصلی و مساجد و بقاع متبرکه و محل برگزاری نماز عید فطر میروند.
روز عید فطر را میتوان روز مبارزه با طاغوت هم دانست و اجتماع با عظمت مردم را در این روز، به منظور نشانی از وحدت و یکپارچگی مسلمانان برشمرد.
مهرورزی مؤمنان به یکدیگر و کنار گذاشتن کینهها، رایحه خوش اتحاد و همدلی را در جامعه میگستراند و دشمنِ هماره در کمین، از این وحدت و یکپارچگی خشمگین میگردد و شیطان، خوار و ذلیل میشود. حرکت دسته جمعی مردم به سوی میعادگاه عاشقان برای برگزاری نماز با شکوه عید، خود مبارزهای با استکبار شمرده میشود.
تکبیرهای قبل از نماز هم، ضربهای کوبنده بر طاغوت است؛ زیرا دشمن از تکبیر وحشت دارد، همانگونه که انقلاب اسلامی ایران، با شعار الله اکبر، قدرت رژیم استبدادی پهلوی و استعمارِ استکبار جهانی را درهم شکست.
مستحب است روزه داران پیش از آنکه نماز عید را شروع کنند، بعد از چهار نماز تکبیرهای چهارگانه را بگویند: نماز مغرب شب عید، نماز عشاء، نماز صبح و بعد از نماز عید. مفهوم تکبیر، همان بت شکنی و نابودی طاغوت و طاغوتیان و ستیز با مشرکان است؛ ازاین رو، دشمن همیشه از این فریاد خشمگین است.
روز عید فطر، روز گرفتن مزد پاداش یک ماه بندگی است و از این رو، در این روز مستحب است انسان بسیار دعا کند و به یاد خدا باشد و روز خود را به بطالت و تنبلی نگذراند و خیر دنیا و آخرت را بطلبد.
اعیاد بزرگ اسلامی به نوعی آغاز تحول و تولد دوباره در زندگی است و در مکتب اسلام، پایان رمضان عید است و شروع تحولی دوباره و البته نجات بخش که مسیری نو را پیش روی انسان قرار میدهد.
عید فطر، عید اجتماع مسلمانان
امام خمینی (ره) در عید فطر سال ۵۸، در پیامی، عید فطر را فرصتی برای گرد آمدن مسلمانان اجتماع و جامعه اسلامی دانستند و فرمودند: «اسلام، دین سیاست است؛ دینی است که در احکام او سیاست به وضوح دیده میشود.... در هر هفته یک اجتماع بزرگ تشکیل میگردد تا نماز جمعه که در آن مسائل روز و احتیاجات کشور از جهات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی طرح میگردد، برپا شود. در هر سال دو عید وجود دارد که در آن، مردم اجتماع میکنند و در دو خطبه نماز عید هم بعد از حمد و درود بر پیامبر و ائمه صلوات الله علیهم اجمعین، جهات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و به طور کلی احتیاجاتی که کشور و منطقه دارد طرح میشود و بدین وسیله، خُطبا، مردم را از مسائل آگاه می کنند».
اقامه نماز عید فطر در بقاع متبرکه شاخص کرمانشاه
حجتالاسلام محمد صالحی مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: نماز عید سعید فطر در بقعههای متبرکه شاخص استان کرمانشاه با رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی اقامه میشود.
وی افزود: بقاع متبرکه مذکور شامل امامزاده احمد سنقر و کلیایی، امامزاده ابراهیم کنگاور، بقعه بابا ولیالدین صحنه، امامزاده سید جمالالدین فش، بقعه ویسالقرن کرمانشاه، بقعه سید جمالالدین کرم بست، امامزاده قاسم پاامام کرمانشاه، امامزاده علی اکبر و امامزاده حسن اسلام آبادغرب، بقعه احمد ابن اسحاق سرپلذهاب، بقعه سلیمان ابن داوود گیلانغرب و امامزاده باقر بیستون (ع) است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمانشاه تصریح کرد: در بقاع متبرکه امامزاده ابراهیم، سیده فاطمه و زیارتگاه صاحبالزمان کرمانشاه، اقامه نماز عید سعید فطر انجام خواهد شد.
صالحی با اشاره به اجرای طرح «قرار دوازدهم» به همت سازمان اوقاف و امور خیریه، گفت: اهل بیت (ع)، و امام زمان ارواحنافداه، به رفع محرومیت و دستگیری از مستمندان سفارش کردهاند و از این رو، جامعه مهدوی و منتظر امام زمان (ع)، بایستی در مسیر امام و پیشوای خود حرکت کند و بقاع متبرکه به عنوان، پرچمداران فرهنگ و زمینه سازان جامعه اسلامی، میبایست پیشقراولان این حرکت مقدس بوده و زمینه همدلی و همراهی مؤمنین و خیران را برای زدودن غبار فقر و محرومیت، فراهم کنند.
وی خاطر نشان کرد: طرح «قرار دوازدهم» با رویکرد ترویج فرهنگ مهدویت و در قالب ارائه خدمات اجتماعی و با ساختاری جهادی و مشارکتی در امامزادگان و بقاع متبرکه شاخص کشور اجرا میشود.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمانشاه تاکید کرد: یکی از رویکردهای سازمان اوقاف و امور خیریه را تلاش برای رفع محرومیت است که به منظور ساماندهی و تقویت مواسات و افزایش مشارکت مردمی در دوازدهم هرماه، بستههای معیشتی معطر به نام و یاد امام دوازدهم (ع)، به خانوادههای کم برخوردار اهدا گردد و از این پس توزیع تمامی بستههای معیشتی از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه در قالب این طرح اجرا شود.
برگزاری نماز عید سعید فطر در مساجد کرمانشاه
حجت الاسلام یوسف احمدی مدیرکل تبلیغات اسلامی استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: نماز عید سعید فطر صبح سه شنبه در مساجد استان کرمانشاه اقامه خواهد شد.
وی افزود: با توجه به شرایط کرونایی استان کرمانشاه و مطابق با دستورالعمل ستاد کرونا نماز عید فطر با رعایت دستورالعملهای بهداشتی برگزار میشود.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان کرمانشاه تصریح کرد: نمازگزاران کرمانشاهی برای اقامه نماز عید سعید فطر سجاده و مهر مخصوص به خود را به همراه داشته باشند.
احمدی بیان کرد: شب عید فطر لیلةالجوائز نامیده شده و این بدین معنا است که مؤمنان جزای معنویِ یک ماه روزهداری خود را از خداوند متعال دریافت میکنند و خداوند پاداش عملکنندگان را بدون حساب و شمارش برای افراد محسوب میکند.
بر اساس این گزارش، دیگر دیگر از واجبات پرداخت زکات فطره است که عبارت از سه کیلو گندم یا خرما یا کشمش یا برنج و مانند اینها و یا پول یکی از اینها میشود و سرپرست خانواده یعنی کسی که هزینه زندگی دیگران را میپردازد؛ زکات فطره خود و افرادی که تحت تکلف وی هستند و نان خور او حساب میشوند را باید بپردازد.
زکات فطره باید از شب عید تا ظهر روز عید پرداخت شود و توصیه شده که قبل از اقامه نماز عید فطر پرداخت شود و اگر این امر مقدور نشد میبایست مبلغ را کنار گذاشته شود و در اولین فرصت پرداخت کنند.
میزان پرداخت فطریه در کرمانشاه اعلام شد
آیت الله مصطفی علما نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: یکی از اعمال واجب در روز عید فطر پرداختن کردن زکات فطره است که با توجه به قوت غالب هر فرد باید پرداخته شود.
وی با اشاره به اینکه میزان زکات فطریه از شب عید فطر تا ظهر روز عید باید پرداخت شود، افزود: میزان فطریه برای هر شخصی که مکلف باشد با توجه به قوت غالب و میزان بیشترین مواد مصرفی به ازای هر سه کیلو گندم برای یک نفر ۴۰ هزار تومان و هر سه کیلو برنج نیز برای هر فرد ۱۵۰ هزار اعلام شده است.
نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه تصریح کرد: افراد میتوانند زکات فطره خود را به روشهای مختلف مانند پرداخت فطره به افراد نیازمند در کمیته امداد امام خمینی (ره)، بهزیستی، مساجد و یا افراد نیازمندی که اطراف خود میشناسند داشته باشند.
استقرار ۵۰ پایگاه جمعآوری زکات فطره کمیته امداد در مصلاهای کرمانشاه
کوروش کرمی معاون توسعه مشارکتهای مردمی کمیته امداد امام خمینی (ره) استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: به مناسبت عید سعید فطر کمیته امداد امام خمینی (ره)، بهزیستی، مراکز نیکوکاری، پایگاههای بسیج و مؤسسات دارای مجوز در استان کرمانشاه ایستگاههایی را برای جمعآوری زکات فطریه روزهداران برپا میکنند.
وی افزود: یک هزار و ۸۱۸ پایگاه جمعآوری زکات فطریه در استان کرمانشاه برپا شده که از این تعداد یک هزار و ۳۵۸ پایگاه در مساجد و شورای زکات فعال بوده و تعداد باقی مانده در شهرها مستقر شده و زکات فطریه را جمعآوری میکنند.
معاون توسعه مشارکتهای مردمی کمیته امداد امام خمینی (ره) استان کرمانشاه تصریح کرد: زکات فطره عام، زکات فطره سادات، کفارات عمد و غیر عمد از جمله زکاتی است که در روز عید سعید فطر در پایگاهها ذکر شده جمعآوری میشود.
کرمی پور خاطر نشان کرد: با توجه به برگزاری نماز عید سعید فطر در مصلاهای نماز استان کرمانشاه ۵۰ پایگاه در این مصلاها مستقر شده و نمازگزاران به راحتی میتوانند زکات فطریه خود را پرداخت کنند.
وی بیان کرد: برای رعایت شیوهنامههای بهداشتی برای افرادی که پول نقد به همراه نداشته دستگاه کارتخوان در پایگاهها قرار داده شده و یا با شمارهگیری کد دستوری #۵۸۸۷۷* عموم مردم کرمانشاه به راحتی میتوانند زکات فطریه خود را پرداخت کنند.
۶۶ پایگاه جمعآوری زکات در استان کرمانشاه برپا میشود
فرحناز محمدی مدیرکل بهزیستی استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: با توجه به مصوبات شورای عالی زکات، ادارات بهزیستی استانها مجوز جمعآوری زکات فطریه و کفاره را دارند.
وی افزود: در روز عید سعید فطر ۱۶۷ صندوق مستقل در ۶۶ پایگاه در استان و مصلاهای نماز برپا بوده و ۲۰۵ نیرو در این پایگاهها مستقر میشوند.
مدیرکل بهزیستی استان کرمانشاه تصریح کرد: پس از انجام مراحل قانونی وجوه جمعآوری شده به حساب افراد نیازمند که از قبل شناسایی شدهاند واریز میشود.
وی گفت: عموم مردم کرمانشاه میتوانند با شمارهگیری کد دستوری #۱۴۰۰۰۰۷۴۷۳۳* زکات فطریه و کفاره خود را به راحتی پرداخت کنند.
نظر شما