خبرگزاری مهر- گروه استانها: مجموعه دولتخانه صفوی در قلب شهر تاریخی قزوین روزگاری نماد شکوه و عظمت پایتخت صفوی در ایران بود.
این مجموعه تاریخی با شکوه که روزگاری در فضایی به وسعت ۶ هکتار بنا شد تا به مرکز هدایت ایران در پایتخت صفوی تبدیل شود پس از گذشت سالها و بعد از قاجار و مخصوصاً در دوره پهلوی با بی مهریهای زیادی روبرو شد تا بخش اعظمی از این بنای تاریخی اسیر نابودی شود.
ساخت ورزشگاه تختی در دل این مجموعه، ساخت چندین مدرسه از جمله مدرسه پاسداران و همچنین ساختمان اداری هلال احمر باعث لطمات زیادی در این سالها به این بنا شد.
در سال ۱۳۸۲ و در پی سفر مقام معظم رهبری آزادسازی این مجموعه در دستور کار قرار گرفت و مقرر شد مجموعههای غیر مرتبط از جمله نیروی انتظامی، هلال احمر، بخش ورزش و همچنین آموزش و پرورش از این مجموعه خارج شده و مرمت این مجموعه تاریخی منحصر به فرد در دستور کار قرار بگیرد.
با گذشت زمان بخشی از این دستگاهها از جمله هلال احمر و نیروی انتظامی از مجموعه خارج شده و احیا بخشهایی از دولتخانه از جمله بنای کلاه فرنگی و مجموعه سبزه میدان در دستور کار قرار گرفت اما هنوز بخشهای عمدهای از کار از جمله خروج مدارس و تخلیه ورزشگاه تختی صورت نگرفته است.
دستور آیت الله رئیسی برای احیا دولتخانه
در حالی که انتقادات زیادی به رهاشدگی بازسازی و احیا مجموعه از جمله گراندهتل میشد آیت الله رئیسی در جریان بیستمین سفر استانی خود در بازدیدی ناگهانی از مجموعه بر احیا این مجموعه تاکید کرد.
وی در این بازدید اظهار کرد: اگر در مجموعه صفوی شاهد تعریف طرح جامع نباشیم و مردم احساس نکنند که از سوی میراث فرهنگی اتفاق خاصی در این مکان رخ داده است و یک کار بهتر از کاربری فعلی ورزشی و آموزشی در میان نباشد، برایشان سوال ایجاد خواهد شد.
رئیس جمهور اذعان کرد: در طرح جامع باید مرمت سازی، آزادسازی اراضی این مجموعه، کارهای پژوهشی و باستان شناسی دنبال شود.
وی گفت: طرح جامع باید حیات و باززنده سازی مجموعه صفوی را به دنبال داشته باشد و نباید در آن رهایی میراث فرهنگی مشاهده شود.
آیت الله رئیسی در جریان همین سفر و در جلسه شورای اداری در جمع مدیران و وزرا مجموعه دولتخانه را یکی از مجموعههای تمدنی و تاریخی کشور دانست و عنوان کرد: این بناهای تاریخی باید احیا شود.
خزائلی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به بازدید رئیس جمهور از این مجموعه تاریخی اظهار کرد: با تأکیدات رئیس جمهور اقدامات خوبی که در جهت احیا دولتخانه صورت گرفته بود باید با قدرت و توان بیشتری استمرار یابد و امیدواریم با این دستورات، شاهد تحولات خوبی در آن باشیم.
اعتبار مناسبی برای احیا دولتخانه در نظر گرفته شده است
وی در رابطه با دولتخانه صفوی عنوان کرد: در طی سالهای اخیر کاوشها و برنامههای مرمتی زیادی در این مجموعه اتفاق افتاده و هویدا شد ساخت و سازهای دوره پهلوی به احتمال زیاد با رویکرد از بین بردن آثار به جا مانده از دوره شیعه صفوی صورت گرفته و وظیفه ما است تا بتوانیم این دوره پرشکوه از تاریخ سرزمینمان به ویژه دوره پرافتخاری که برای شهر قزوین است را احیا کنیم.
خزائلی آزادسازی کامل این مجموعه را از دستورات و مصوبات سفر رئیس جمهور به استان قزوین دانست و تصریح کرد: اعتبار مناسبی برای آزادسازی این مجموعه در نظر گرفته شده تا به زودی شاهد خروج ورزشگاه و مدرسه از دل این مجموعه باشیم.
وی با بیان اینکه کاوشها و پژوهشها بخش دیگری از مصوبات این سفر و بازدید رئیس جمهور بود، تاکید کرد: عیان سازی حمکومت شیعه صوفی جزو تأکیدات آقای رئیس جمهور بود و بر همین اساس نیز به جد در دستور کار است تا این اثار از دل خاک بیرون کشیده شود.
سبزه میدان بخشی از دولتخانه است
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین مرمت و بازسازی این مجموعه را از دیگر تأکیدات مهم رئیس جمهور دانسته و عنوان کرد: شخص آیت الله رئیسی و وزیر میراث بر این امر تاکید دارند که فضاهای تاریخی همچون دولتخانه باید در اختیار عموم مردم قرار بگیرد.
وی راه اندازی سایت موزه و فراهم کردن بسترهای گردشگری را از جمله نیازهای این مجموعه دانسته و تاکید کرد: تنها بنای باقی مانده گراند هتل در ایران نیز از طریق سرمایه گذار مرمت خواهد شد و فضاهای اقامتی مناسبی را باید فراهم کنیم.
خزائلی همچنین بیان کرد: فضای سبز سیره میدان و عمارت کلاه فرنگی با طرح مصوبی که شهرداری آغاز کرده بخشی از این فضای دولتخانه خواهد بود.
سبزه میدان کلید احیا دولتخانه است
پیش از این رشوند آوه مدیر عامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین نیز احیا سبزه میدان را جزوی از پروژه دولتخانه صفوی دانسته و بیان کرده بود: سبزه میدان کلید احیا دولتخانه است.
این در حالی است که از سر راه برداشتن یک سازه بتنی در روزهای اخیر که اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آن را بدون ارزش تاریخی دانسته چالشهای عمدهای را به دنبال داشته است.
نظرات غیرکارشناسی مانع احیا دولتخانه میشود
به نظر میرسد تلاشها برخی افراد برای دیده شدن این سازه بی ارزش که متولیان امر، آن را فاقد هیچ ارزش تاریخی میدانند با هدف تحتالشعاع قرار دادن دستور تاریخی رئیس جمهور برای احیا مجموعه دولتخانه است.
همچنین بدون شک این خرده گیری ها و جنجالهای غیرکارشناسی کار را برای احیای این مجموعه بی بدیل در کشور سختتر خواهد کرد و چنانچه دغدغه مندان حوزه تاریخی قزوین در قبال مجموعههای تاریخی قزوین احساس مسئولیت میکنند باید تلاش بیشتری برای کمک به احیا مجموعه دولتخانه بکنند.
دستور رئیس جمهور برای احیا این مجموعه در سایه همکاری فعالان این عرصه میتواند قزوین را به یکی از مقصدهای گردشگری بزرگ در کشور تبدیل کند.
نظر شما