به گزارش خبرگزاری مهر، سیامین رویداد از سلسله رویدادهای «یکشنبههای صادراتی» صندوق نوآوری و شکوفایی با پذیرش هیات تجاری و فناوری از کشور سوریه در محل صندوق نوآوری برگزار شد.
در این جلسه، حضور مستقل شرکتهای دانشبنیان ایران در حوزه فناوری و فناوری اطلاعات در نمایشگاه دائمی high-tech سوریه موضوع اصلی بحث بود، موضوعی که ضرورت گفتوگوهای دو جانبه میان تجار سوری و شرکتهای ایران را ضرورت میبخشید. در این جلسه همچنین به اقدامات صندوق نوآوری برای حمایت از مبادلات فناورانه، ظرفیتهای بازار سوریه و همچنین توانمندیهای شرکتهای ایران پرداخته شد.
مرضیه شاوردی، مدیر توانمندسازی صندوق نوآوری و شکوفایی در آغاز جلسه برای مقامات و تجار سوری از ظرفیتها و توانمندیهای زیستبوم فناوری ایران گفت. «زیستبوم فناوری ایران که منجر به رشد اقتصادی مبتنی بر فناوری در ایران شده، جایگاه ایران را در شاخصهای جهانی مثل شاخص «نوآوری» ارتقا داده است.»
به گفته شاوردی، مهمترین عنصر این زیستبوم، نیروی انسانی ماهر و آموزشدیده است. نکتهای که شاوردی برای طرف سوری اینگونه شرح داد: «ما بیش از هزار دانشگاه دولتی و آزاد در کشور داریم که در حال تربیت نیروهای انسانی در حوزههای مهندسی و علوم انسانی هستند. ایران از نظر دانش آموختگان مهندسی در رده سوم جهان قرار دارد. در کنار این دانشگاهها پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد شکل گرفتهاند تا به توسعه و تجاریسازی ایدههای دانشجویان یاری رسانند».
بر اساس آماری که مدیر توانمندسازی صندوق نوآوری و شکوفایی از آن سخن گفت، در حال حاضر ۴۹ پارک علم و فناوری و ۲۲۴ مرکز رشد در ایران به هدف تجاریسازی ایدههای نوآورانه مشغول فعالیت هستند.
شاوردی همچنین برای مقامات سوری از صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان بزرگترین نهاد که وظیفه تامین مالی از فناوریهای نوآورانه را دارد، یاد کرد. «برای تامین مالی فعالیتهای نوآورانه، دولتها نهادهای مختلفی دارند. در ایران هم از دهه گذشته نهادهای مختلفی توسعه پیدا کردند. بزرگترین نهاد تامین مالی نوآوری در ایران صندوق نوآوری و شکوفایی است. تنها سال ۲۰۲۱ در این صندوق نزدیک به ۲۸۰۰ طرح نوآورانه مصوب شد و بیش از ۳۰۰ میلیون دلار تامین مالی برای این طرحها انجام گرفت».
پس از این بود که مدیر توانمندسازی صندوق نوآوری و شکوفایی به اقدامات حمایتی دیگر صندوق نوآوری از اعطای تسهیلات به شرکتهای دانش بنیان گرفته تا آموزش و مشاره برای توسعه بازار و حفظ مالکیت داراییهای فکری یاد کرد. «در حال حاضر ۶ هزار ۶۷۱ شرکت دانشبنیان در ایران فعال هستند که در حوزه فناوریهای متوسط به بالا کار میکنند. این شرکتها هسته اصلی زیست بوم فناوری ایران را شکل میدهند. بیشترین تعداد شرکتهای دانش بنیان در حوزه فناوری اطلاعات مشغول به فعالیت هستند که امیدواریم عملکرد درخشان خود را در همکاری با شرکتهای سوریه نشان دهند.
مدیر توانمندسازی صندوق نوآوری و شکوفایی همچنین برنامههای حضور شرکتهای دانشبنیان در بازار سوریه را چنین برشمرد: بر اساس هماهنگیهای انجامشده، شرکتهای ایرانی به ارائه محصول و فناوریهای خود در نمایشگاه دائمی فناوری اطلاعات در منطقه آزاد دمشق خواهند پرداخت. در همین نمایشگاه نیز طرفین سوری و ایرانی میتوانند بر سر عرضه محصولات با هم رایزنی کنند. شرکتهای دانشبنیان ایرانی در این نمایشگاه پاویون اختصاصی خواهند داشت. همچنین طبق برنامه شرکتهای دانشبنیان از کشور ما در سه نمایشگاه در حوزههای نفت و گاز، سلامت و کشاورزی شرکت خواهند کرد.
سوریه؛ مشتاق همکاری با شرکتهای دانشبنیان ایرانی
در ادامه این رویداد، خمیس، رایزن بازرگانی سوریه در ایران ضمن تشکر از دعوت صندوق نوآوری و شکوفایی سخنش را اینگونه آغاز کرد که جنگ سوریه و حضور ترورییسم در آن به پایان رسیده اما جنگ اقتصادی برای سوریه، ایران و محور مقاومت با همه قوا ادامه دارد.
خمیس همچنین گفت: مراکز عمومی سوریه مثل مدارس، بیمارستانها، مراکز تجاری و غیره بازسازی شدهاند و کشور ما مهیای احیای فعالیتهای اقتصادی خود است. سوریه به مشارکتهای اقتصادی با ایران مشتاق است و به نظر میرسد که راه رهایی سوریه از استثمار همکاری با کشوری مثل ایران است. امیدوارم که بتوانیم همکاریهای خوبی داشته باشیم».
شرکتهای ایرانی بهای بیشتری به تعامل با همتایان سوری خود دهند
پس از خمیس، اعلی الحلال، مدیر عامل یکی دیگر از شرکتهای سوری به تشریح نیازهای سوریه و ظرفیتهای بازار آن برای شنوندگان ایرانی خود پرداخت. به گفته این تاجر، جمهوری عربی سوریه یکی از نیازهای عمده این کشور فراهم آوردن زیرساختهای الکترونیکی در نظام بانکی است. چند شرکت سوری اقدام جدی به فعالیت در این حوزه کردهاند. ما میدانیم شما دوستان ایرانی در این زمینه تخصص بسیار دارید و به همین دلیل میگویم سوریه ظرفیت بسیار بالایی برای ارائه تخصص شما دارد.
الحلال همچنین در این رویداد به انتقاد از روابط تجاری طرفین پرداخت. «ارتباط سیاسی میان کشور سوریه و ایران زبانزد خاص و عام است. ما چه از نظر فرهنگی و تمدنی و چه از نظر سیاسی ارتباطات گستردهای با یکدیگر داریم اما تعاملات اقتصادی میان دو کشور به اندازه تعاملات سیاسی آن رشد نکرده است و توسعه این مسئله میتواند در روند پیشرفت تعاملات میان دو کشور موثر باشد.
این تاجر سوری همچنین با گلایه از برخی شرکتهای ایرانی گفت: گویی برخی شرکتهای ایرانی تعامل با سوریه را مهم نمیدانند یا آن را دوست ندارند. اما من میگویم که ظرفیتهای بازار سوریه و اشتیاق طرف سوری با تعامل اقتصادی با ایرانیان بالاست.
فرصت مغتنم میل بیشتر بازار سوریه برای همکاری با ایران
سید محمدحسین سجادنژاد، دبیر میز کشورهای عربی خاورمیانه در سازمان توسعه و تجارت نیز در ادامه این جلسه ظرفیتهای بازار سوریه و اقدامات لازم برای بهبود فرایند تجارت شرکتهای دانشبنیان در این کشور را بازشمرد. او بر این نکته تاکید کرد که با اعلام صریح رییسجمهور سوریه، اولویت بازار سوریه با مصرف کالاهای ایرانی و همچنین همکاری با شرکتهای ایرانی است.
سجادنژاد از سوی دیگر بر این نکته نیز تاکید کرد که شرکتهای ایران نباید تنها به اشتیاق بازار سوریه برای همکاری اکتفا کنند. «حضور در نمایشگاههای کشور سوریه این مزیت را دارد که باعث میشود ما رقبای خود در سوریه بشناسیم و اعمال و رفتار آنها را در بازار رصد کنیم. از سوی دیگر این حضور ما را به مشتریانمان میشناساند و باعث میشود تعاملات سازندهتری با طرف سوری داشته باشیم».
وی همچنین در این سخنرانی بر خدمات پس از فروش شرکتهای ایرانی تاکید کرد. «یکی از مسائل مهم که باید در بازار سوریه تثبیت کنیم، خدمات پس از فروش در همه محصولات است و در این زمینه شرکتهای کشور ما باید تلاش خود را بهکار گیرند تا جذابیتهای محصول ایران از محصولات شرکتهای دیگر کمتر به چشم نیاید».
سوریه چالشهای اداری روابط اقتصادی با ایران را حل کند
در این جلسه همچنین دکتر بینیاز، معاون اقتصادی سفارت ایران در سوریه به صورت برخط در این جلسه حضور یافت. او نیز به بررسی مسائل تجاری در سوریه پرداخت و خطاب به مقامات و تجار سوری گفت که عدم تعیین نقش بخش دولتی و خصوصی در سوریه موانع زیادی را برای تجارت به وجود میآورد و باعث میشود که کشور سوریه نتواند از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان ایران استفاده کند.
بینیاز همچنین گفت: ایران در این ۲۰ سال اخیر رشد خوبی در فعالیتهای نوآورانه و فناورانه داشته و نیروی انسانی جوان و کارآمدش کشور را با جهش مواجه کردهاند. در مقابل جنگ سوریه وقفه قابل توجهی را ایجاد کرده و سوریه در وضع خوبی نیست و این دو جنبه میتواند مکمل هم در اقتصاد دو کشور باشد.
در پایان این رویداد نیز کارگزار معاونت علمی ریاست جمهوری در کشور سوریه، برای ۲۰ شرکت حاضر در جلسه و شرکتهای دیگری که به صورت برخط در این نشست حضور یافته بودند سخنرانی کرد و به بررسی مسائل فرهنگی بازار سوریه پرداخت.
در حاشیه این سیامین رویداد یکشنبههای صادراتی صندوق نوآوری و شکوفایی نیز نمایشگاه از دستاوردها و محصولات ۲۰ شرکت دانش بنیان ایرانی برپا و به دنبال آن جلسات B۲B این شرکتها با تجار سوری برگزار شد.
نظر شما