به گزارش خبرگزاری مهر، حمید سوری، اظهار کرد: اگر چنانچه توجه ما بر مبنای اولویت بخشی به اقدامات حوزه سلامت بر اساس بار ناشی از بیماریهایی باشد که سلامت مردم را تهدید میکند، سوانح و مصدومیتها از مهمترین عوامل ایجاد کننده بار بیماری در کشور است.
۳۵ سالگی؛ میانگین سن قربانیان حوادث در کشور
وی با اشاره به اینکه مهمترین بار ناشی از اپیدمی و تعداد سالهای از دست رفته ناشی از بیماری، مربوط به سوانح است افزود: متأسفانه میانگین سنی قربانیان حوادث در کشوری ۳۵ سال است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه بر اثر سوانح آمار مرگهای زودرس در جامعه روند صعودی پیدا میکند، گفت: این آمار هزینههای سنگینی نیز به جامعه تحمیل میکند زیرا به هر میزان که میانگین سنی قربانیان پایینتر باشد سرمایه گذاری که جامعه بر نیروی مولد و جوان جامعه انجام میدهد از بین میرود.
سوری در ادامه از آمار بالای معلولیتها، عارضههای سو فرهنگی و اجتماعی، از دست دادن نان آور خانواده و یا بیکاری افراد در پی سوانح در کشور خبر داد و افزود: ارائه راهکار برای کاهش مصدومیتها به عنوان یک اولویت مهم باید در دستور کار باشد.
وی از میانگین بالای مصدومیتها و سوانح در کشور در مقایسه با سایر کشورها خبر داد و گفت: پیشگیری از این مسئله پیچیده، چندوجهی و چند جانبه بسیار اهمیت دارد و به شکلی که سیاست گذاری اثربخش، مداخله و تلاش مضاف مسئولان برای کاهش موارد مصدومیتها و سوانح ضروری است.
پیشگیری از سوانح با کپی برداری از سایر کشورها ممکن نیست
سوری با بیان اینکه پیشگیری و یا کاهش موارد مصدومیتها و سوانح با تجربیات خام و کپی برداری از آنچه در سایر کشورها رخ میدهد، ممکن نیست، توصیه کرد: علت ایجاد بسیاری از موارد سوانح تابع شرایط فرهنگی، بومی و اقلیمی هر کشور است، نمیتوان همان نسخهای که مثلاً اروپا برای کنترل سوانح اعمال کرده ما نیز در کشور پیاده کنیم بلکه باید متناسب با شرایط کشور برنامه ریزی کنیم.
رئیس مرکز تحقیقات ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیتهای دانشگاه تاکید کرد: برای پیشگیری و کاهش بروز سوانح و مصدومیتها باید برنامه ریزی ها متناسب با شرایط کشور باشد.
بودجههای پژوهش برای پیشگیری از سوانح ناچیز است
سوری غفلت ناشی از توجه به سهم حوزه سلامت در پیشگیری از سوانح و مصدومیتها را مورد انتقاد قرار داد و افزود: بودجههای اختصاص یافته به پژوهش در حوزه سلامت برای پیشگیری از سوانح و مصدومیتها بسیار ناچیز است.
وی با اشاره به فعالیتهای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در زمینه کاهش موارد مصدومیتها و سوانح از تأسیس مرکز ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیتهای در دانشگاه خبر داد و افزود: در این مرکز علاوه بر مطالعات و تحقیقات علمی بیش از ۲۰ جلد کتاب نیز با هدف کاهش سوانح و مصدومیتها منتشر است.
تعامل با پلیس راهور ناجا و نیروی انتظامی، دریافت پنج جایزه بین المللی از سازمان جهانی بهداشت و کنگره جهانی ارتقای ایمنی بخش دیگر از افتخارات مرکز ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیتهای دانشگاه علوم پزشکی است که سوری به آن اشاره کرد.
وی با تاکید بر اینکه مرکز ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیتهای دانشگاه صرفاً با هدف تولید مقاله فعالیت نمیکند خاطرنشان کرد: این مرکز در سیاست گذاری کلان، تصمیم گیری و اعمال مداخلاتی که به نفع سلامت جامعه است فعالیت میکند.
به گفته سوری، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اولین دانشگاهی است که در حوزه آموزش، واحدی درسی تحت عنوان اپیدمیولوژی سوانح و مصدومیتها را برای دانشجویان در نظر گرفته است.
وی همچنین به برگزاری دورههای MPH برای پلیس راهور ناجا توسط مرکز ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیتها نیز اشاره کرد.
رئیس مرکز ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیتهای دانشگاه با بیان اینکه متأسفانه سوانح سالانه چندین هزار نفر در کشور را به کام مرگ میکشاند بر ضرورت ایجاد و تقویت تعاملات بین بخشی برای انجام مداخلات مؤثر در این زمینه تاکید کرد.
سوری عنوان کرد: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با ظرفیتهای بالایی که در اختیار دارد میتواند نه تنها در سطح کشور بلکه در منطقه نقش کلیدی ایفا کند.
نظر شما