به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا ناجی، با اشاره به انتشار اخباری مبنی بر شیوع آبله میمون اظهار کرد: در بریتانیا، پرتغال، اسپانیا و سایر کشورهای اروپایی شیوع این بیماری گزارش شده است.
وی افزود: تاکنون ۶۸ مورد مرگ مشکوک از جمله ۸ مورد در انگلستان، ۲۰ مورد در پرتغال، ۷ مورد در اسپانیا، ۱۳ مورد در کانادا و یک مورد در ایالات متحده گزارش شده است و نکته اینجا است که سرنخهایی وجود ندارد که این افراد از کجا به ویروس آبله میمون مبتلا شدهاند.
به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، این نگرانی وجود دارد که ویروس ممکن است به طور وسیع و خاموش در جامعه و احتمالاً از طریق یک مسیر جدید انتقال منتشر شود.
آبله میمون یک عفونت ویروسی نادر و شبیه به آبله انسان
ناجی با اشاره به اینکه آبله میمون یک عفونت ویروسی نادر و شبیه به آبله انسان است، تاکید کرد: این بیماری اولین بار در سال ۱۳۵۸ در میمونهایی که برای تحقیق نگهداری میشدند کشف شد و اولین مورد آبله میمون نیز در انسان در سال ۱۹۷۰ شناسایی شده است.
رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در گذشته این بیماری معمولاً به غرب و مرکز آفریقا تعلق داشت، عنوان کرد: معمولاً موارد بیماری در سایر مکانهای جغرافیایی با سفر به آفریقا مرتبط بود.
آبله میمون چطور پخش میشود
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه آبله میمون میتواند از طریق گاز گرفتن حیوان آلوده، تماس با خون، مایعات بدن یا زخم و ضایعات آن منتقل شود ادامه داد: تصور میشود که توسط جوندگانی مانند موش و سنجاب پخش شود.
وی اضافه کرد: ممکن است با خوردن گوشت حیوان آلوده که به درستی پخته نشده است به این بیماری مبتلا شوید به این شکل که انتقال بین انسانها بیشتر از طریق قطرات تنفسی بزرگ صورت میگیرد.
به گفته ناجی، از آنجایی که قطرات تنفسی بزرگ نمیتوانند فاصله زیادی را طی کنند ادامه داد: تماس چهره به چهره و نزدیک و طولانی مدت میتواند باعث انتقال این ویروس شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه ویروس آبله میمون میتواند از طریق مایعات بدن، مواد ضایعه با تماس غیرمستقیم با مواد ضایعه وارد بدن شود خاطرنشان کرد که مقامات بهداشتی هشدار دادهاند که برخی از موارد عفونت میتواند از طریق تماس جنسی هم منتقل شود.
وی ادامه داد: سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده بسیاری از موارد گزارش شده افرادی هستند که به عنوان همجنس گرا یا دوجنس گرا شناخته شدهاند.
نشانههای ابتلابه آبله میمون را بشناسید
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به نشانههای ابتلاء به این بیماری اشاره کرد و افزود: این بیماری در انسان باعث تب، بدن درد، بزرگ شدن غدد لنفاوی و در نهایت آبله یا تاولهای دردناک پر از مایع روی صورت، دستها و پاها میشود.
ناجی با اشاره به اینکه طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت دوره کمون (فاصله از عفونت تا شروع علائم) آبله میمون معمولاً از شش تا ۱۳ روز است اضافه کرد: حتی این دوره میتواند از ۵ تا ۲۱ روز نیز ادامه داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه یکی از انواع ویروس آبله میمون میتواند کشنده باشد خاطرنشان کرد: خوشبختانه گونهای که در حال حاضر در انگلستان شیوع پیدا کرده ملایم است و مرگ و میری از آن گزارش نشده است
درمان خاصی برای آبله میمون وجود ندارد
استاد ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه بیماری بین دو تا تا چهار هفته برطرف میشود اظهار کرد: در حال حاضر درمان خاصی برای آبله میمون وجود ندارد و بیماران باید در یک بیمارستان تخصصی بستری شوند تا عفونت گسترش نیافته و درمانهای علامتی انجام شود.
وی با بیان اینکه ویروس آبله میمون قابل کنترل است و میتوان از شیوع آن جلوگیری کرد افزود: واکسن آبله سیدوفوویر و گلوبولین ایمنی میتواند از شیوع این بیماری پیشگیری کند.
ناجی ادامه داد: مرکز مبارزه با بیماریهای آمریکا با توجه به اطلاعات موجود درباره مزایا و خطرات واکسیناسیون آبله و استفاده از دارو برای پیشگیری از مدیریت آبله میمون و سایر عفونتهای ارتوپاکس ویروس دستورالعملهایی دارد.
آبله میمون خویشاوندی نزدیکی با ویروس ایجاد کننده آبله دارد
وی با اشاره به اینکه یکی از واکسنهای موجود برای آبله میمون JYNNEOSTM با نام Imvanex یا Imvamune شناخته میشود تاکید کرد: این واکسنها برای پیشگیری از آبله میمون و آبله در ایالات متحده مجوز دریافت کردهاند و از آنجایی که ویروس آبله میمون خویشاوندی نزدیکی با ویروس ایجاد کننده آبله دارد، واکسن آبله نیز میتواند افراد را از ابتلاء به آبله میمون محافظت کند.
به گفته این استاد ویروس شناسی، اطلاعات به دست آمده از کشور آفریقا نشان میدهد که واکسن آبله حداقل هشتاد و پنج درصد در پیشگیری از آبله میمون اثربخشی دارد. کارشناسان بر این باورند که واکسیناسیون پس از در معرض قرار گرفتن آبله میمونی ممکن است به پیشگیری از بیماری یا کاهش شدت آن کمک کند.
وی ادامه داد: واکسن ACAM۲۰۰۰ نیز که حاوی ویروس زنده واکسینیا است، مجوز ایمن سازی در افرادی را دارد که حداقل ۱۸ سال سن دارند و در معرض خطر ابتلاء به عفونت آبله هستند و چنانچه این واکسن به طور گسترده استفاده شود میتواند در افرادی که در معرض آبله میمون قرار دارند محافظت ایجاد کند.
ناجی با بیان اینکه واکسن آبله در حال حاضر در دسترس عموم نیست گفت: در صورت ادامه شیوع بیشتر آبله میمون ممکن است دستورالعملهایی تدوین شود تا مشخص کنیم چه افرادی را باید در برابر این ویروس واکسینه کنیم.
رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: مطالعات در گذشته حاکی از این مهم است که واکسنهای آبله ای که در گذشته تزریق شده میتواند تا ۸۵ درصد از ابتلاء به آبله میمون مصونیت ایجاد کند ولی نکته اینجاست که در حال حاضر با مرور زمان و نوع ویروس جدید اینکه مصونیت به چه میزان است هنوز مشخص نشده و این موضوع توسط محققان در حال آزمایش و بررسی است.
خبرگزاری مهر را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید
نظر شما