به گزارش خبرنگار مهر، صالح قاسمی در اولین نشست توانمندسازی فعالین حوزه جمعیت و فرزندآوری که پیش از ظهر دوشنبه در سالن اجتماعات شهید سلیمانی تبلیغات اسلامی قزوین برگزار شد اظهار کرد: در ایران با چالش بزرگ جمعیت روبهرو هستیم که در آیندهای نهچندان دور ابتدا دامن فرد و سپس دامن جامعه و کشور را خواهد گرفت.
این کارشناس حوزه جمعیت ادامه داد: درحالیکه تمام دنیا به اهمیت موضوع جمعیت برای کشور پی بردهاند و در این موضوع سیاست نگاری کردهاند ما هنوز در کشور به نظر مشترکی در این زمینه نرسیدهایم.
وی با اشاره به روند کاهشی رشد جمعیت در کشور بیان کرد: اگر روندی که در حال حاضر در کشور در جریان است ادامه داشته باشد تا سال ۱۴۱۵ نرخ رشد جمعیت در کشور به صفر میرسد و ما از نرخ جمعیت منفی و بحران جمعیتی دور نیستیم.
این محقق و جمعیت پژوه عنوان کرد: در سال ۶۵ میزان باروری و فرزندآوری به ازای هر زن ۶.۵ فرزند و امروز این آمار به ۱.۵ فرزند به ازای هر زن کاهش یافته است، سطح جانشینی از نرخ باروری محقق نشده و ایران پایینترین نرخ باروری دنیای اسلام را دارد و همین موضوع هم خانواده ایرانی را بهشدت متزلزل میکند.
قاسمی با طرح این موضوع که افت نرخ زاد و ولد در ایران در دهه اخیر با شدت بیشتری به چشم میآید گفت: از سال ۹۴ تا سال ۹۹ میزان تولدها در کشور نیم میلیون کاهش داشته، نرخ پیری جمعیت امروز کشور ۱۱ درصد است و در سال ۲۰۵۰ میزان ۳۰ درصد از جمعیت کشور را افراد بالای ۶۰ سال تشکیل میدهند و این به آن معنا است که یک سوم از جمعیت را افراد سالخورده تشکیل میدهند که هزینههای زیادی را به کشور تحمیل میکنند.
وی افزود: سالانه حدود ۳۷۰ هزار جنین در کشور سقط میشوند که تنها ۱۲ هزار سقط بهصورت قانونی اتفاق میافتد و مطالعات میگوید عللی مانند اینکه فرزند برنامه ریزی شده نیست و فرآیند غربالگری که فشارهای مالی و روحی ایجاد میکند در این بحث دخیل است.
این کارشناس جمعیت یادآور شد: ما در کشور بعضیاوقات دچار گزارههای غلط رسوب شده نیز هستیم که باید باز تعریف و اصطلاح شود، برای مثال سن ایمن بارداری، تربیت بهتر با فرزند کمتر، کیفیت زندگی بیشتر با تعداد فرزند کمتر و … از این دسته هستند.
قاسمی تصریح کرد: یکی از عوامل مهمی که همه آن را سد راه فرزند آوری میدانند مسئله اقتصاد است درحالیکه نگرشها باید تغییر کند، فرهنگسازی علیه فرزند آوری به حدی قوی است که بزرگترین سد فرزند آوری محسوب میشود و همه باید دستبهدست هم بدهیم تا این مشکل رفع شود، اگر مهمترین مانع اقتصاد بود پس باید کشورهای مرفه بیشترین باروری را میداشتند که ندارند.
وی اضافه کرد: در کشور ما هم آنهایی که بالاترین سرانه درآمدی را دارند پایینترین نرخ باروری کشور را دارند بنابراین تا زمانی که این نگرش تغییر نکند مسئله جوانی جمعیت تحقق نخواهد یافت.
نظر شما