به گزارش خبرنگار مهر، آئین پایانی سومین مسابقه سالانه خودنویس با حضور قاسم صفایی نژاد مدیرعامل انتشارات صاد، جواد محقق دبیر مسابقه، محمدرضا شرفی خبوشان دبیر بخش داستان و روایت نشر صاد و داور مسابقه و جمعی از برگزیدگان مسابقه در سالن اجتماعات خبرگزاری مهر برگزار شد.
خودنویسی حرکتی است که به قله قاف خواهد رسید
محمدرضا شرفی خبوشان مدیر بخش روایت و داستان نشر صاد گفت: به نظر میرسد هر بیست نفر برگزیده هستند که تحت نظریک مربی و تحت راهنمایی رمان نویس خوب مطرح کشور، رمان خوب را در فرآیند چندین ماهه به نگارش درآوردند که همین موضوع خودش بزرگترین نعمت است.
وی افزود: این شرایطی که یک جوان و صاحب قلم توانمند میتواند با ارتباط با صاحب تجربه کارش را پیش ببرد و تبدیل به یک رمان خواندنی کند، بزرگترین دستاوردی بوده که این سه دوره خودنویس دنبال کرده است و تا الان موفق بوده است.
شرفی خبوشان گفت: موفقیت خودنویس به خاطر این است که نگاهش، یک نگاهی است که تمام تصورات ما را نسبت به نویسندگی تغییر میکند. به این معنا که نوشتن کار جمعی است بر خلاف تصور همه کسانی که خیال میکنند، نویسنده در خلوت خود مینشیند و شروع به نوشتن اثر میکند.
وی ادامه داد: خودنویس این موضوع را اثبات کرده که با ارتباط با یک ادم صاحب تجربه و با ارتباط با اعضای این گروه و با ارتباط با جمعی که مدام گسترش مییابد، میتوان اثر خوب و خواندنی و ماندگار را ارائه داد.
مسئول بخش داستان و روایت نشر صاد گفت: یکی از بهترین اهدافی که خودنویس دنبال میکند، همین اثبات جمعی نشان دادن امر نوشتن است. امر نوشتن امر جمعی است. امری که در ارتباط با نسل با تجربه پیش از ما و همراهان ما هم قلمان ما اتفاق میافتد و چه رخدادی میتواند این را مهیا کند که هم با گذشته و تجربه گذشته در ارتباط باشیم و هم با کسانی که همچون ما در این راه قدم بر میدارند.
وی افزود: تا کنون طی سه دوره حدود ۶۰ برگزیده داشتیم و حتی کسانی که طرح شأن پذیرفته نشده اند، نویسندگان قابلی هستند که البته نمونههای کاری شأن زیر چاپ است. یعنی خارج از رویداد کسانی که طرح شأن را نوشته اند و راهنمایی و مشاوره گرفته اند، اثرشان منتشر میشوند.
شرفی خبوشان گفت: ۶۰ نفری که زیر نظر اساتید کارشان را طی سه دوره پیش برده اند، سرمایههای مملکت ما هستند و نمیتوان گفت که به تنهایی سرمایه صاد و خودنویس اند. به نظر میرسد خودنویس کاری است که به ادبیات کشور کمک میکند و به ادبیات داستانی کشور رونق میدهد.
وی ادامه داد: قرار بر این است که خودنویس در سال جاری، فینال فینال را برگزار کند، یعنی ۶۰ برگزیده سه دوره مسابقه خودنویس وارد میدان میشوند، طرحها را ارائه میدهند. همچنین آن برگزیدگان که در سه دوره حق آب و گل دارند و در دوره فینال فینال شرکت میکنند و به اضافه ۱۰ نفر از همان ۶۰ نفر اضافه میشود و در مجموع گروه ۲۰ نفره شکل میگیرد و زیرنظر اساتید مطرح و با تجربه مسیر را طی میکنند و در نهایت ما شاهد فینال فینال خواهیم بود که بنظر میرسد، اتفاق خوبی رقم خواهد افتاد.
دبیر بخش داستان و رایت نشر صاد گفت: سه دوره مسابقه خودنویس حرکتی است که به قله قاف خواهد رسید.
همه خودنویسی ها صاحب اثر میشوند
در ادامه صفایی نژاد مدیرعامل انتشارات صاد، با اشاره به این موضوع که «خودنویس»، یک حرکت پیشرفته برای مردمی کردن نشر است، گفت: ما این مسابقه را طراحی کردیم تا بتوانیم همه ارکان صنعت نشر را از بخش داستان و رمان مردمی کنیم. البته در این مسیر مشکلاتی هم بر سر راه مان بود و منکر این مشکلات و نواقص نیستیم، اما به هر حال شاهد اتفاقات خوبی بودیم.
وی افزود: طی چهار سال گذشته شش مسابقه برگزار کردیم که شامل سه مسابقه رمان، یک مسابقه داستان کوتاه، یک مسابقه داستانک و یک مسابقه چت استوری است که در مجموع شش هزار نفر در این شش مسابقه شرکت کردند. همچنین ۷۰ درصد از این تعداد شرکت کننده خانمها و البته ۷۰ درصد از این تعداد شرکت کننده هم غیر تهرانیها بودند.
مدیرعامل انتشارات صاد ادامه داد: نتیجه کار انتشار ۲۴ رمان از برگزیدگان مسابقه خودنویس بود که از این تعداد دو رمان به صورت صوتی و یک رمان به زبان ترکی در کشور ترکیه منتشر شد. همچنین ۱۶ رمان دیگر در مرحله پایانی تولید است که مجوز انتشار آن تا پایان تابستان صادر و در نهایت منتشر خواهد شد.
وی افزود: کتاب همه ۴۰ نفر که در دو مسابقه خودنویس یک و دو آموزش دیده اند، منتشر خواهد شد. همچنین سعی داریم ۲۰ رمان از کسانی که در سومین دوره مسابقه خودنویس شرکت کرده اند، تا پایان سال منتشر کنیم.
صفایی نژاد گفت: هرچند مشکلات مالی داشتیم و این مشکلات مالی سبب کمبود تبلیغات و چهره سازی برگزیدگان مسابقه خودنویس شد، اما سعی داریم مشکلات را حل کنیم و راهبردمان استفاده از قدرت مردم است. همچنین برنامه ریزی خواهیم کرد تا با استفاده از بازاریابی اجتماعی مردمی، برگزیدگان تبدیل به چهرههای مطرح شوند.
وی ادامه داد: سعی خواهیم داشت تا کمتر شعار دهیم و بیشتر کار کنیم. همچنین ما بخش دوم مسابقه خودنویس را در سال گذشته فعال کردیم، به این معنا که در کنار کشف و پرورش استعداد داستان نویسی، کار کشف و پرورش استعدادهای ویراستاری را آغاز کردیم که بر این اساس هشت ویراستار جدید کشف و پرورش شدند و البته یکی از این هشت نفر ویراستاران، سال گذشته در مسابقه اندرزگو جایزه بهترین ویراستاری در سطح کشور را دریافت کرد؛ بنابراین یکی از نقاط قوت نشر صاد ویراستاری است.
مدیرعامل نشر صاد گفت: در سایت نشر صاد، بخشی را برای کسانی که علاقه و استعداد در حوزه ویراستاری دارند، اضافه کردیم.
وی در پایان گفت: از آنجا که محمدرضا شرفی خبوشان مسئولیت بخش داستان و روایت نشر صاد را برعهده داشت، از این پس او مسئول بخش داستان و روایت مسابقه خودنویس خواهند بود. این امر میتواند دلگرمی برای شرکت کنندگان باشد و هم آنکه شرکت کنندگان مسابقه خودنویس میتوانند طی چرخهای به نشر صاد متصل و تبدیل به نویسندگان حرفهای شوند.
برگزیدگان مسابقات و جشنواره نباید مغرور شوند
در ادامه جواد محقق دبیر مسابقه خودنویس گفت: تقریباً از سالهای اول انقلاب توفیق کار معلمی را در کلاسهای درس، اردوها و کارگاههای شعر و قصه دانش آموزی و دانشجویی طی بیست سال داشتم. تقریباً از سراسر کشور در این اردوها شرکت میکردند که چیزی حدود ۵۰۰ تا ۷۰۰ نفر بودند. در آنجا برگزیدگان به صورت گروهی و شامل دختران و پسران بودند. بسیاری از آنها بزرگ شدند، کتابهای شأن چاپ شد و عدهای دیگر مسئول و از چهرههای فعال کشور شدند.
وی ادامه داد: در بسیاری از مراجعات متوجه شدم تعداد قابل توجهی از دوستان برگزیده اول تا سوم مسابقات و جشنوارهها در عرصههای فرهنگی همچون روزنامه نگاری و داستان نویسی و شعر نیستند و غالباً کسانی که جزو برگزیدگان اول تا سوم نبودند، در سطح فرهنگی کشور فعال هستند.
محقق گفت: بر این اساس نباید اینطور تصور کرد که برگزیدگان چهرههای ماندگار عرصه فرهنگ خواهند شد؛ چراکه گاهی اوقات برخیها از این گردونه خارج میشوند که متأسفانه تعداد بسیاری از خانم از این گردونه خارج میشوند.
وی افزود: ما در سومین مسابقه سالانه خودنویس سه برگزیده داریم و ممکن است که برخیها تصور کنند اگر جزو برگزیدگان انتخاب نشدیم، بنابراین توان و استعداد نداریم. باید در پاسخ به این گروه از دوستان گفت که به هیچ عنوان اینطور نیست و طرح ارسالی برای مسابقه توسط داوران انتخاب نشده است و شاید طرح دیگر جایگاه انتخاب داشته باشد.
دبیر مسابقه خودنویس گفت: به نظر میرسد نه آنهایی که برگزیده مسابقه شده اند، باید مغرور شوند و نه آنهایی که جزو برگزیدگان نیستند، باید تصور کنند کار را رها کنند. این گروه از دوستان میتوانند در سالها و دورههای بعد تمرین، تجربه و آزمون و خطا داشته باشند تا بتوانند موفق شوند.
بخشی از انتخاب آثار به سلایق داوران مربوط میشود
در ادامه خسرو باباخانی یکی از مربیان خودنویس گفت: اگر ۲۰ بار دیگر به عقب برگردم، دوباره همین ۲۰ نفر را انتخاب میکنم. همه آموزشها در قالب کلاسهای مختلف مجازی برگزار شد و تصور میکنم از نظر من ۵ نفر عضو گروه من باید اول میشدند.
وی افزود: بخشی از انتخاب آثار به سلایق داوران مربوط میشود و این موضوع برای همه جشنوارهها و مسابقات صادق است.
این مربی مسابقه خودنویس گفت: خودنویسی ها باید یادشان باشد که کار بزرگی انجام داده اند و رمان نوشته اند. شاید در مقطعی رمان نوشتن یک رؤیا بود. من در سن ۳۵ سالگی رمانم را نوشتم و حتی اولین رمان زندگی ام را از ۲۵ سالگی آغاز کردم.
وی در پایان گفت: شما خودنویسی ها رمان قابل قبول نوشتید و سال آینده همه شما صاحب کتاب خواهید شد.
برای مشاهده عکسهای مراسم میتوانید اینجا را کلیک کنید.
نظر شما