خبرگزاری مهر - گروه استانها- تینا نجفی: مرداد ماه سال ۱۳۶۷ زمانی که مدتی از انعقاد قطعنامه پایان جنگ تحمیلی گذشته بود و دشمنان غمگین از این شکست مفتضحانه با آن همه تجهیزات و در عین حال از اینکه ایران بالاخره معاهده را پذیرفته خوشحال بودند استان کرمانشاه برای رزمندگان دل شکسته و جاماندهایی که فکر میکردند بال پروازشان قطع شده همچون سرزمین موعود بود که بعد از شنیدن خبر حمله منافقین بر مرزهای کشور به سرعت به آنجا شتافتند.
منافقین اعلام کرده بود که ۴۸ ساعته تهران را فتح میکنند و این حمله را از مناطق مرزی غرب کشور آغاز کرده و در آن زمان نیروهای نظامی ایران مشغول جنگ در مرزهای جنوبی کشور با نیروهای عراق بودند و منطقه غرب ایران هدف راحتی برای مجاهدین خلق بود اما با دلاوری مردم کرد منطقه و در رأس آنها اهالی اسلام آبادغرب گروهک منافقین تا تنگه مرصاد نتوانستند بیشتر پیشروی کنند.
گروهک منافقین همواره طی سالهای گذشته سعی در تطهیر چهره خود پس از آن همه جنایات و جذب نیروی جدید داشته که همین تطهیر چهره خود با جرمهای متعددی مواجه بوده که بخشی از آنها را میتوان وابستگی به کشورهای مختلف، جاسوسی برای دولتهای گوناگون و ترور هموطنانمان دانست که طبق منویات مقام معظم رهبری و حکم جهاد تبیین باید از این امر جلوگیری شود، جشنواره تئاتر ملی مرصاد با بیان واقعیتها سعی در تحقق این هدف دارد.
تئاتر ملی مرصاد نوعی جهاد تبیین است
خسرو تمری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: جشنواره مرصاد با رویکرد گفتمان ترویج فرهنگ ایثار و شهادت به ویژه در راستای پاسداشت حماسه آفرینیهای مردم کرمانشاه و اسلام آباد غرب شکل گرفت.
وی افزود: هدف کلان این جشنواره بازگویی نقشآفرینیهای اساسی و کلیدی مردم اسلام آباد غرب در طول عملیات مرصاد و سایر عملیاتهای جنگی نقاط مختلف کشور بود که با نامگذاری روز پنج مرداد به عنوان روز ملی کرمانشاه اهمیت این مسئله بیشتر شده و بنابراین هنرمندان اسلام آبادغرب خیلی دغدغه مند به این موضوع ورود کرده و جشنواره تئاتر ملی مرصاد را پیشنهاد دادند و این جشنواره به تنهایی توانسته است که رویداد روز ملی کرمانشاه را یدک بکشد.
رئیس فرهنگ و ارشاد اسلامی اسلام آباد غرب تصریح کرد: نقشی که پدران و برادران هنرمندان اسلام آبادغرب در جنگ تحمیلی در پشت جبههها برای حفظ کیان ایران اسلامی ایفا کردند توسط فرزندانشان در جشنواره مرصاد و در سنگر هنر ایفا شد و با همان ارزشها وادی فرهنگ را نیز حفظ کردند که این کار باعث تداوم فرهنگ ایثار شهادت میشود.
تمری گفت: دورههای اول تا چهارم این جشنواره به صورت استانی و از دوره پنجم تا دور نهم به صورت منطقه غرب کشور و تنها در بخش تئاتر صحنهای برگزار شد که از دور نهم جشنواره به درخواست فرهنگ و ارشاد اسلامی اسلام آباد غرب به صورت جشنواره ملی و در ۲ بخش تتاتر صحنهای و خیابانی برگزار شد.
وی افزود: در سال ۹۷ دبیرخانه دائمی جشنواره تئاتر ملی مرصاد در اسلام آباد غرب راه اندازی شد و در دوره دوازدهم ۲ بخش دیگر با عنوان نمایشنامه نویسی و نمایشنامه خوانی با هدف تقویت آثار نمایشی در خصوص عملیات مرصاد و تئاتر دفاع مقدس به این جشنواره اضافه شد که بخش نمایشنامه خوانی با محوریت شهرستانهای استان کرمانشاه برگزار شد.
جشنواره تئاتر مرصاد امروز زندهترین جشنواره تئاتر ایران
رئیس اداره ارشاد اسلامی اسلام آبادغرب مطرح کرد: جشنواره مرصاد تنها جشنواره در کشور است که با محوریت ضد منافقین برگزار میشود و با توجه به اینکه قضیه ترورها و جنایات این گروه همچنان ادامه دارد معتقدم که جشنواره مرصاد امروز زندهترین جشنواره ایران است و با گروهی سر و کار دارد که هنوز در حال خرابکاری علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی هستند.
تمری بیان کرد: چالش بزرگی که در جشنواره مرصاد با آن رو به رو هستیم کمبود بودجه است و تا به امروز حمایت خاصی از آن صورت نگرفته و تنها کمک برای برگزاری دوازدهمین دوره جشنواره حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کرمانشاه به صورت ۵۰ درصدی بوده و در کنار آن اگر ایثار دوستان هنرمند نبود این جشنواره تا کنون دوام نمیآورد و حل چالش کمبود بودجه تنها با توجه ویژه وزارت ارشاد صورت خواهد گرفت.
وی گفت: حمایت از جشنواره مرصاد سبب بهسازی زیرساختها در اسلام آبادغرب میشود و با توجه به تداوم جریان ترور در دنیا و ارتباط جشنواره با این موضوع امکان و قابلیت بین المللی شدن جشنواره مرصاد وجود دارد و میتوان برای یک سال این جشنواره به صورت فرامرزی و فرامنطقهای با کشورهایی مثل عراق و اقلیم کردستان برگزار کرد.
وی ادامه داد: بین المللی شدن جشنواره میتواند سند محکمی برای رسوایی جریان منافقین در تمام جهان ارائه دهد و لازم است از آن حمایت شود.
جشنواره مرصاد به تقویت هویت ملی کمک میکند
مجید حسینی بنیانگذار انجمن نمایش شهرستان اسلام آبادغرب و بانی اولین کتابخانه تخصصی هنر استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: مرصاد را نقطه عطف دفاع مقدس میدانند و این فرصت خوبی است که برای احیا هویت هنری اسلام آباد غرب به دنبال رونق جشنواره نمایشی مرصاد باشیم.
وی بزرگترین مزیت جشنواره را تبادل و تعامل فرهنگی دانست که در این رویداد به وفور رخ میدهد و گفت: این رویداد به سکوی ارتقای هنر و فرهنگ شهرستان اسلام آبادغرب منجر شده و همچنین اقتصاد هنر در شهرستان را باز تولید کرده و به مراکز خصوصی هنر که پیش از این رونقی نداشت رونق بخشید.
حسینی تصریح کرد: جشنواره نمایشی مرصاد فرصتی است تا هنرمندان بومی اسلام آبادغرب قدرت مدیریت کارهای بزرگ را به نمایش بگذارند.
وی افزود: گستره موضوعی و محتوایی جشنواره و بخشهای متعدد از جمله تئاتر صحنهای، خیابانی، نمایشنامهنویسی از ویژگیهای این جشنواره است که هر کدام از این موارد میتواند به تنهایی جشنوارهای مجزا باشد و این یعنی جشنواره مرصاد مجموعهای از جشنوارهها است.
این هنرمند اسلام آبادی با اشاره به گستردگی محورهای جشنواره تئاتر ملی مرصاد، ادامه داد: من مخالف این موضوع نیستم و آن را اقدام شجاعانهای میدانم حتی به دیدگاه من این جشنواره میتواند در بخشهایی چون موسیقی، گرافیک، طراحی، خوشنویسی، تذهیب، نگارش، صنایع دستی و موارد دیگر نیز اجرا شود اما میزان توجهی که به برگزاری این جشنواره از نظر سرمایههای انسانی و اعتبار مالی میشود در حال حاضر سبب کاهش کیفی جشنواره شده است.
ضرورت ثبت تئاتر ملی مرصاد در تقویم هنرهای نمایشی کشور
حسینی هنرمند اسلام آبادغربی نقطه قوت برگزاری جشنواره را حضور جهادی هنرمندان اسلام آباد غربی دانست و گفت: حمایت و پشتیبانی از برگزاری جشنواره ملی مرصاد به قدری کم است که میتوان گفت اگر هنرمندان اسلام آباد غربی به صورت جهادی پای کار نیایند جشنوارهای وجود نخواهد داشت.
حسینی گفت: ۲ سال پیش به همراه تعدادی از هنرمندان با حضور در دفتر رئیس وقت بخش هنرهای نمایشی کشور درخواست ثبت جشنواره مرصاد در تقویم سالیانه نمایشی را ارائه دادیم که مورد موافقت نیز قرار گرفت و تاکید کردند که این موضوع باید در استان کرمانشاه و شهرستان به طور جدی پیگیری شود؛ متأسفانه از آن زمان تا به امروز برای این اتفاق پیگیری صورت نگرفته و با تغییر در مجموعه ارشاد استان کرمانشاه امیدواریم توجه به این جشنواره به عنوان یک رویداد ملی و ضدمنافقین مورد توجه باشد و بیش از این به برند و اعتبار جشنواره لطمه نخورد.
وی ادامه داد: از محاسنی که بعد از ثبت این جشنواره در تقویم ملی هنرهای نمایشی عاید جشنواره خواهد شد، اعتبار مشخص و منظم این جشنوراه خواهد بود که ان شاءالله محقق شود.
جشنواره ملی مرصاد نیازمند امکانات سخت افزاری
رسول نادری مسئول انجمن تئاتر شهرستان اسلام آبادغرب و دبیر یازدهمین دوره جشنواره تئاتر ملی مرصاد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: آنچه به عنوان مشکل اصلی این جشنواره عنوان میگردد در ۲ بخش امکانات سخت افزاری و زیرساختها و دوم اعتبار مالی و هزینه این جشنواره خلاصه میشود که در بخش زیرساختها با وجود تعمیرات و تجهیزات سالنهای اداره ارشاد شهرستان هنوز به لحاظ احداث یک سالن تخصصی برای اجرای تئاتر در بخش صحنهای و یا حتی یک مکان در پارکهای شهر اسلام آبادغرب برای اختصاص به اجرای برنامههای فرهنگی هنری و به خصوص اجراهای بخش تئاترهای خیابانی جشنواره مرصاد اقدامی صورت نگرفته است و با وجود پیگیریهای ستاد برگزاری جشنواره با مسئولین شهرستان و شوراها و شهرداران پیشین و کنونی نتوانستیم این مشکل را برطرف نمائیم.
دبیر پیشین جشنواره ملی تئاتر مرصاد تصریح کرد: به لحاظ اعتبار مالی جشنواره هنوز اعتبار مشخصی از سویی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این جشنواره اختصاص داده نشده است ست و هر ساله به سختی و مشقت حداقل بودجه این جشنواره مهیا میگردد که امیدواریم در دور سیزدهم دیگر چنین مشکلی وجود نداشته باشد.
وی ادامه داد: هنر تئاتر با توجه به زنده بودن آن و ارتباط مستقیم با مخاطب و اینکه دارای یک داستان و وقایع و بازگویی مشکلات و در آخر با نتیجه گیری و القا پیام و مفهوم مورد نظر به مخاطب میتواند در فرهنگ سازی یک جامعه و یا اقدام علیه ناهنجاریهای فرهنگی جامعه مثمر ثمر باشد.
جشنواره مرصاد فرصتی برای رشد هنرمندان
پژمان شاهوردی برنده جایزه برترین ایده و کارگردانی در نمایش خیابانی جشنواره بینالمللی تئاتر فجر و حائز رتبههای اول بخش نمایشنامهنویسی، کارگردانی و بازیگری مرد در دهمین جشنواره ملی تئاتر مرصاد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: اهداف جشنوارههای تئاتر این است که هنرمندان مناطق مختلف دور هم جمع شوند و با آثار و نگاه یکدیگر به هنر تئاتر آشنا شده و خود را در یک رقابت با هنرمندان دیگر بسنجند که نتیجه این رقابت یادگیری خواهد بود.
وی افزود: نمونه این موارد را میتوان در جشنواره مرصاد مشاهده کرد از دور اول این جشنواره که به صورت منطقهای و بعد ملی برگزار شد بنده در آن حضور یافتم و شاهد تلاش شرافتمندانه هنرمندان اسلام آبادغرب برای برگزاری جشنواره مرصاد بودم و آثاری در جشنواره حائز رتبه میگردیدند که بالاترین ظرفیت آموزشی را برای دیگر هنرمندان استانها داشته باشند.
این هنرمند تئاتر تصریح کرد: نگاه هنرمندان جشنواره مرصاد نگاهی آموزشی و پرورشی بود و آثار فاخر جشنواره فجر نیز در آن به نمایش گذاشته میشد و در آن زمان تعداد جشنوارههای کشور به تعداد انگشتان دست هم نمیرسید.
پژمان شاهوردی مطرح کرد: برای من باعث افتخار است که از جشنوارهای همچون جشنواره شریف مرصاد جایزه کسب کردم و شرکت در جشنواره مرصاد یکی از عوامل رشد همه هنرمندانی است که از ابتدا در آن شرکت کردند و با حضور در این جشنواره توانستیم خود را به تئاتر ملی کشور معرفی کنیم و بعد از جشنواره مرصاد بود که در جشنوارههای بزرگتری مثل جشنواره بسیج کشوری و دفاع مقدس یا تهران امکان حضور یافتیم و میتوان سر منشأ این حضورها را تولید اثر در جشنواره ملی تئاتر مرصاد دانست.
وی گفت: موضوع جشنواره مرصاد و بحث دفاع مقدس هم یکی دیگر از اهمیتهای جشنواره است چرا که امروزه تعداد کمی از هنرمندان به سمت تئاتر دفاع مقدس میروند و جشنواره مرصاد و جشنوارههای دیگری همچون جشنواره خرمشهر سبب تولید اثر با موضوع دفاع مقدس شده و در نتیجه هشت سال مقاومت مردم ایران فراموش نخواهد شد و این یعنی جشنواره مرصاد به درستی رسالت خود را انجام داده است.
هنرمند تئاتر عنوان کرد: بین المللی شدن جشنواره مرصاد نیازمند فراهم کردن زیرساختهای است که در شأن یک جشنواره و شهر و برگزار کننده آن باشد و حداقل وجود یک هتل خوب در شهرستان اسلام آبادغرب و اعتبار کافی برای برگزاری این جشنواره لازم است اما متأسفانه آفت بیتوجهی گریبان جشنواره مرصاد را نیز گرفته است.
وی افزود: جشنوارههایی در کشور به صورت بین المللی اجرا میشوند که در واقع ظرفیت کافی برای اجرا ندارند و به نظر من تا زمانی که جشنواره مرصاد مورد توجه قرار نگیرد و اعتبارات لازم آن اختصاص یابد و شرایط حضور و اسکان هنرمندان فراهم نشود برگزاری آن به صورت بین المللی کار اشتباهی است اما اکنون جشنواره مرصاد جایگاه خود را یافته است اگر همین الان فراخوان دوره بین المللی آن داده شود استقبال بسیار خوبی از آن صورت میگیرد چرا که این جشنواره تاکنون هنرمندان خوبی را در حوزه تئاتر به خصوص تئاتر ارزشی معرفی کرده است.
تئاتر مرصاد مورد حمایت وزارت ارشاد قرار میگیرد
نظری مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار با عوامل جشنواره تئاتر ملی مرصاد و هنرمندان اسلام آبادغرب، اظهار کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وظیفه جدی در حمایت از جشنواره تئاتر ملی مرصاد را برعهده دارد و این جشنواره را مورد حمایت قرار خواهد داد و از سایر ظرفیتها برای پشتیبانی از جشنواره استفاده خواهد شد.
نظری گفت: تلاش ما این است تا این جشنواره را به طور جدی مورد حمایت خود قرار دهیم و تفاهمنامهای را با اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه منعقد خواهیم کرد و از این جشنواره به صورت ویژه حمایت خواهد شد و از ظرفیت دیگر دستگاهها نیز بکارگیری و استفاده خواهد شد.
وی عنوان کرد: قطعاً امکان بهره برداری از ظرفیت سازمان انرژی هستهای، وزارت امور خارجه و دیگر نهادها برای پشتیبانی از این جشنواره وجود دارد و میتوان این جشنواره را در سطحی فرا ملی معرفی کرد.
مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه تئاتر ملی مرصاد میتواند در سطح فرا ملی برگزار شود، گفت: وزارت ارشاد به صورت ویژه از جشنواره تئاتر ملی مرصاد حمایت میکند.
خبرگزاری مهر را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید
نظر شما