۲۹ خرداد ۱۴۰۱، ۱۰:۵۶

افزایش استحکام ساختمان در برابر زلزله

افزایش استحکام ساختمان در برابر زلزله

ساخت و ساز مقاوم در برابر زلزله استفاده از روشی است که بتواند در برابر لرزش ناگهانی زمین که مشخصه زلزله است مقاومت کند و در نتیجه آسیب‌های سازه‌ای، تلفات و جراحات انسانی را به حداقل برساند.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، در طول تاریخ، ما سازه‌ها و شهرهای بی‌نظیری ساخته‌ایم که بسیاری از آنها تسلیم نیروهای طبیعت شدند؛ زمین‌لرزه یا همان زلزله یکی از مخرب‌ترین نیروهای زمین است. بین سال‌های ۱۹۰۰ تا ۲۰۱۴، منطقه خاورمیانه تحت تأثیر ۲۰۰ زمین لرزه متوسط تا بزرگ و شدیداً مخرب، قرار گرفته است. اینها تقریباً ۲۵۰۰۰۰ نفر را کشته و ۱۰ میلیون نفر دیگر را تحت تأثیر قرار داده است.

پس بدیهی است که امواج لرزه‌ای در سراسر زمین می‌تواند ساختمان‌ها را تخریب کند، جان انسان‌ها را بگیرد و هزینه‌های زیادی را برجا بگذارد، لذا افزایش استحکام ساختمان در برابر زلزله ضروری است. در این مطلب به دو مورد از جدیدترین تکنولوژی‌های ساخت در جهت رفع آسیب‌پذیری ساختمان‌ها در برابر زلزله خواهیم پرداخت.

واکنش ساختمان‌ها به زلزله چگونه است؟

ساختمان‌ها به دلیل اینکه به لرزش زلزله مطابق با فرکانس طبیعی ذاتی خود واکنش نشان می‌دهند ضربه می‌خورند. ساختمان‌های صلب نیروهای بزرگ‌تری ایجاد می‌کنند و سریع‌تر اما با انحرافات کوچک‌تر تکان می‌خورند. ساختمان‌های انعطاف‌پذیر نیروهای کوچک‌تری تولید می‌کنند و آهسته‌تر ارتعاش می‌کنند اما بیشتر منحرف می‌شوند.

راهکارهای مقام سازی و افزایش استحکام در برابر زلزله

آسیب‌پذیرترین قسمت ساختمان‌ها، گوشه‌های آنهاست. بنابراین استفاده از نبشی‌هایی که بتوانند نیروهای لرزشی را تاب بیاورند خودشان از مهم‌ترین راه‌کارها به حساب می‌آیند. کیفیت نبشی با توجه به نحوه ساخت، برند و بسیاری موارد دیگر متفاوت است که طبیعتاً تفاوت قیمت نبشی را در هرکدام از این خصوصیات رقم می‌زند.

در حالت کلی، عملکرد لرزه‌ای ساختمان نقش مهمی در افزایش استحکام ساختمان در برابر زلزله دارد. اهمیت این نقش را می‌توان فراتر از ایمنی و جلوگیری از فروپاشی، که اهداف اولیه مقررات ملی ساختمان به‌شمار می‌روند، با ارزیابی از دست دادن عملکرد و هزینه‌های تعمیر ساختمان‌ها درک کرد.

مقاوم سازی ساختمان درمقابل زلزله

یکی از کارهای مهم برای ارزیابی عملکرد ساختمان، محاسبه آسیبی است که در اثر تغییر شکل عناصر سازه‌ای و غیرسازه‌ای بیش از ظرفیت آن در طول زلزله رخ می‌دهد. ما برای جلوگیری از این رویداد می‌توانیم راهکارهای گوناگونی را به کار ببندیم که روش‌های مقاوم‌سازی نامیده می‌شوند:

پی‌ریزی یک شالوده انعطاف‌پذیر و لرزه‌گیر؛

محافظت از ساختمان‌ها در برابر ارتعاشات؛

مدیریت بارهای قابل جابه‌جایی؛

مقاوم‌سازیِ سازه ساختمان.

در بین این سه روش، مورد آخر بستگی زیادی به مقاومت مصالح به کار رفته در سازه دارد. برای مثال میلگرد میانه یا سایر میلگردها از جمله میلگرد ۱۶ که مقاومت کششی بتن را افزایش می‌دهد. اینکه از یک مصالح با کیفیت استفاده کنیم خود بر استحکام سازه در برابر زلزله اثرگذار است. هرچند به طور مثال قیمت میلگرد ۱۶ که دارای یک کیفیت مطلوب و مقاومت استاندارد است معمولاً در قیاس با نمونه‌های بی‌کیفیت بیشتر است.

همچنین، از طریق یک روش ارزیابی عملکرد مبتنی بر ریسک، تأثیر مورد انتظار تغییرات در سختی، استحکام و ظرفیت تغییر شکل بر آسیب ساختمان را می‌توان کمی سازی کرد و از نتایج برای ایجاد بهبودهای هدفمند در قوانین ساختمان برای افزایش تاب‌آوری در برابر زلزله استفاده کرد.

در کل، امروزه دو فناوری اصلی برای محافظت از ساختمان‌ها در برابر اثرات مخرب زلزله استفاده می‌شود: دستگاه‌های جداسازی پایه و میراگرهای لرزه‌ای.

جداساز پایه

جداسازی پایه تکنیکی است که برای جلوگیری یا به حداقل رساندن آسیب به ساختمان‌ها در هنگام زلزله توسعه یافته است. جداسازی پایه یک روش بسیار موثر برای کنترل پاسخ لرزه‌ای سازه‌های عمرانی است که بر این اصل استوار بوده که کاهش تقاضای لرزه‌ای سازه به جای افزایش ظرفیت مقاومت در برابر زلزله کارآمدتر عمل می‌کند. از این روش در نیوزلند و همچنین در هند، ژاپن، ایتالیا و ایالات متحده آمریکا استفاده شده است.

شش نوع اصلی از دستگاه‌های جداسازی پایه وجود دارد که به طور گسترده برای جداسازی پایه لرزه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بلبرینگ‌های الاستومری؛

بلبرینگ میرایی بالا؛

بلبرینگ لاستیکی سرب؛

بلبرینگ‌های لغزنده تخت؛

بلبرینگ‌های لغزنده منحنی یا بلبرینگ آونگی؛

بلبرینگ و غلتک.

افزایش استحکام ساختمان برابر زلزله

میراگرهای لرزه‌ای و تاثیر آن‌ها بر مقاوم سازی ساختمان در مقابل زلزله

میراگرهای چسبنده سیال یا دمپرهای لرزه‌ای، دستگاه‌های هیدرولیکی‌اند که هنگام ضربه زدن، انرژی قرار گرفته بر روی سازه را در اثر رخدادهای لرزه‌ای، از طریق یک بافر باد یا حرکت حرارتی مصرف می‌کنند. آنها با کاهش دامنه ارتعاشات در هنگام زلزله، این کار را انجام می‌دهند.

هنگامی که ساختمان در هنگام زلزله در یک جهت تاب می‌خورد، حرکت دمپر عقب می‌ماند؛ سپس و پس از چند چرخه، دمپر در جهت مخالف ساختمان حرکت می‌کند و این باعث کاهش نوسان کلی می‌شود. میراگرهای لرزه‌ای در ساختمان‌ها، پل‌ها یا هر سازه دیگری استفاده می‌شوند که برای کنترل ارتعاشات ناشی از زلزله نیاز به مدیریت و تدبیر دارند.

کلام آخر

ساخت و ساز مقاوم در برابر زلزله، یا مقاوم سازی ساختمان، استفاده از روشی است که بتواند در برابر لرزش ناگهانی زمین که مشخصه زلزله است مقاومت کند و در نتیجه آسیب‌های سازه‌ای، تلفات و جراحات انسانی را به حداقل برساند. کیفیت میلگرد در این میان مهم است و میلگرد میانه در این بین انتخاب خوبی است و شما می‌توانید برای اطلاع از قیمت امروز تمامی سایزها و برندهای میلگرد ازجمله قیمت میلگرد میانه به وبسایت آیرومارت به نشانی www.iromart.com مراجعه کنید و از نرخ امروز این محصولات آگاه شوید.

در این مطلب ما تلاش کردیم تا شما را با جدیدترین تکنولوژی‌های ساخت و ساز مقاوم در برابر زلزله آشنا کنیم. اگر می‌خواهید تا از مصالح مقاوم در برابر زلزله استفاده کنید همین حالا با کارشناسان آیرومات به شماره ۴۵۳۰۶-۰۲۱ تماس بگیرید و سفارش خودتان را ثبت کنید.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

کد خبر 5517942

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha