به گزارش خبرنگار سياسي "مهر" سيد كمال خرازي وزير امور خارجه كشورمان و فرانكو فراتيني وزير امور خارجه ايتاليا در يك نشست مطبوعاتي در جمع خبرنگاران درباره تبادل اسرا بين حزبالله لبنان و رژيم صهيونيستي و همكاري ايران در اين زمينه گفت : بسيار خرسنديم كه امروز بسياري از فلسطينيها و لبنانيها و ساير اتباع عربي در حال آزادي هستند و اين مبادله انجام خواهد گرفت .
وزير امور خارجه كشورمان اظهار داشت : اطلاعاتي در دست است چهار ديپلمات ايراني كه در لبنان ربوده شدهاند و بعدا به اسراييل منتقل شدند، براي ما اهميت زيادي دارد و در تلاشهايمان غفلت نميكنيم تا سرنوشت اين عزيزان مشخص شود و در اين زمينه به تلاشهاي خود ادامه خواهيم داد .
وزير امور خارجه ايتاليا نيز در اين زمينه گفت : ما در گذشته در جريان اين مسئله قرار داشتيم و همكاريهاي را به عمل آورديم و اين مسئله به هماهنگي و ميانجيگري آلمان بر مي گردد. فراتيني افزود : ايتاليا با اسرائيل رابطه دارد و منافع ما ايجاب مي كند كه براى رفع هرگونه تنش وايجاد فضاى مناسب براى آزادى همه زندانيان تلاش كنيم .
وى ادامه داد : دولت ايتاليا نيز براى دستيابي به راه حل مناسب و آزادى زندانيان ديگر ، گفت و گوهاى لازم راانجام داده و تلاش خود را بعمل خواهد آورد.
خرازي درباره حقوق بشر و گفتگوهاي ايران و اتحاديه اروپا در اين زمينه گفت: تا به حال گفتگوهاي سازنده و خوبي را با اروپا داشتهايم اين گفتگوها كه حاكي از نگرش دو طرف نسبت به حقوق بشر چه در اروپا و چه در منطقه است، ميتواند به آگاهي بيشتر در رسيدن به راهكاري براي كمك به يكديگر منجر شود.
وزير امور خارجه كشورمان با تاكيد بر اينكه مقوله حقو ق بشر چيزي نيست كه بتوان از آن غفلت كرد گفت: چه در ايران و چه در اروپا بايد سعي كنيم سطح رعايت حقوق بشر همواره ارتقا يابد، طبعا در چنين گفتگوهايي مواردي را در اروپا پيدا ميكنيم كه ناقض حقوقبشر است كه تبادل افكار در اين خصوص موثر است.
وي تاكيد كرد: يا بايد به گفتگو پرداخت يا به كار سياسي و به صورت حمايت از قطعنامههاي حقوق بشر كه با انگيزه سياسي صادر ميشوند، رويكرد گفتگو موثر ميباشد نه توسل به سياست ، متاسفانه دولت كانادا صدور اين قطعنامه را با انگيزه سياسي انجام داد و به همين ترتيب نتوانست كمكي به حل موضوع كه پرونده زهرا كاظمي بود بكند.
خرازي تصريح كرد :كاناداييها موردي مانند قتل يك ايراني به دست يك پليس در زماني كه در حين ماموريت به سر نميبرد را به وجود آورند و جاي شگفتي است كه دادستاني كانادا به عنوان دستگاه حافظ عدالت، از اين كه خانواده ايراني بتواند از حقوق فرزندش دفاع كند و وكيل به پرونده آن دسترسي داشته باشد، جلوگيري ميكند.
وزير امور خارجه كشورمان تصريح كرد: اينها موارد صريح نقض حقوقبشر است و اقدام كانادا را زير سوال مي برد كه با انگيزه سياسي قطعنامه را صادر كرد و اروپا نيز قطعنامه را مورد حمايت قرار داد.
وزيرامور خارجه ايتاليا نيز گفت : در مذاكرات خود با آقاى خرازى در مورد حقوق بشر در ايران بسيار صحبت كرديم و ايران براى انجام گفت و گو در زمينه حقوق بشر در تمامي مراحل اعلام آمادگي كرده است .
فراتيني اظهار داشت : موضوع حقوق بشر يك موضوع جهاني است و تمام كشورها را در برمي گيرد، حقوق بشر يك ارزش جهاني است و اروپا و ايتاليا در مورد حقوق بشر بر اين عقيده هستند كه از طريق گفت و گو مي توان مشكلات را حل كرد و اين راه حلي است كه ما پيگير آن هستيم زماني كه از حقوق بشر صحبت مي شود منظور يك موضوع جهاني و ارزش جهاني است لذا اروپا و ايتاليا در رابطه با موضوع حقوق بشر از طريق گفتگو در صدد راه حلي براي اين معضل هستند .
وزيرامور خارجه ايتاليا در پاسخ به اين سئوال گفت : ايتاليا با دقت و علاقه موضوع انتخابات در ايران را پيگيرى مي كند و از ابتكار عمل مردم و گروههاى اصلاح طلب در ايران آگاه است .
فراتيني گفت : ما نيز از برگزارى انتخابات آزاد در ايران حمايت مي كنيم و معتقديم كه مردم سالارى در ايران باحضور و مشاركت گسترده مردم در انتخابات بوجود خواهد آمد.
وى در پاسخ به اين سئوال كه اگر جناح مقابل اصلاح طلبان در انتخابات مجلس هفتم برنده شوند، آيا دولت ايتاليا اين مجلس را به رسميت خواهد شناخت ، گفت : هنوز براى بيان اين سخنان زود است .
فراتيني گفت : با توجه به اينكه هنوز زمان زيادى به انتخابات باقي مانده ، نمي توان در اين مورد صحبت كرد، بايد زمينه حضور مردم در انتخابات را فراهم كنيم ، هنوز فرصت داريم تا ارزيابي نهايي را داشته باشيم .
وزير امورخارجه ايتاليا درباره موضع دولت ايتاليا درخصوص ممنوعيت حجاب در فرانسه گفت : من فقط مي توانم از طرف دولت ايتاليا سخن بگويم و نبايد درمورد قوانين داخلي يك كشور ديگر اروپايي با شما صحبت كنم .
فراتيني افزود : قانون اساسي ايتاليا اين موضوع را به صراحت اعلام كرده و بر آزادى مذهبي و آزادى نحوه بيان احساسات مذهبي با احترام قائل شدن به قوانين مدني ايتاليا، تاكيد دارد.
وى ادامه داد : ارزيابي چنين مسئله اى از طريق بيان چند كلمه صورت نمي گيرد، تاريخ ما نشات گرفته ازآزادى برآمده از قانون اساسي است و درآزادى مذهبي هم بايد به قانون احترام گذاشت .
فراتيني باتاكيد بر اين نكته كه وقتي قانون كشور ديگرى تعبير متفاوتي دارد، بايد به آن هم احترام گذاشت ،اظهار اميدوارى كرد : در قانون اساسي آتي كشورهاى اروپا،به دين و سياست و حدود آنها در كليه كشورهاى اروپايي اشاره درستي شود.
خرازي در ادامه درباره شركت مردم در هفتمين انتخابات مجلس گفت: اميدوارم مشكلي كه به وجود آمده با سعه صدر حل شود و مسئولين كشور به خصوص مقاممعظم رهبري تمهيدات لازم را اجرا خواهند كرد كه اين مشكل در عين اين كه براساس قانون حل ميشود به نحوي باشد كه موجبات حضور مردم را به شكل وسيع فراهم كند، اميدواريم نهايتا انتخابات خوبي انجام گيرد.
خرازي در ادامه در خصوص رد صلاحيت نامزدهاي انتخابات مجلس گفت: قانون اساسي اين حق را براي شوراي نگهبان قايل شده كه براساس مدارك و شواهد مستند، صلاحيتها را تاييد كند هيچ كس در ايران نسبت به اين وظيفه ترديدي ندارد و مهم آن است كه آيا كاري كه انجام ميگيرد براساس قانون و در چارچوب وظايف شوراي نگهبان صورت گيرد.
وي افزود: اميدواريم با مشورتها و رايزنيهايي كه انجام ميگيرد، خطوط صريح و روشن مقاممعظم رهبري اين مساله به زودي حل شود و انتخاباتي سرشار از حضور مردم داشته باشيم و بار ديگر نشان دهيم مسير ما مسير دموكراسي، مسير حضور جدي و فعال مردم است و حقوق تمامي مردم رعايت ميشود.
خرازي درباره ادعاهاي فردي در آلمان عليه همكاري ايران در حوادث 11 سپتامبر گفت: اين اطلاعات صادق نيست و خودساخته است و اين از نظر كشورهاي ديگر نيز منطقي نبوده است به طوري كه دادستان آلمان نيز اعلام كرده اين فرد حقهباز است و براي اخاذي اين داستانها را ميسازد و سخنان اين فرد هيچگونه ارزشي ندارد.
وزير امور خارجه كشورمان درباره تزريق سرمايه هاي آمريكا به صنعت نفت ونيازايران به كمكهاي آمريكا براي توسعه صنعت نفت خود گفت: ما در افغانستان نقش مهمي ايفا كرديم كه مخفي نيست و آمريكا هم به خوبي ميداند اما در برابر نقش مثبت ما، آنها ايران را در محور شرارت قرار دادند.
وي تصريح كرد : ما بر اصول خودمان اصرار داريم و اين به معناي ناديده گرفتن منافع مليمان نيست عزت و استقلال ما يكي از منافع مهم ماست و نميتوانيم درباره آن به مصالحه بپردازيم بر اين اساس از همكاري كشورهايي كه براساس احترام متقابل و رعايت عزت و استقلال كشور ما آماده كار با ايران هستند استقبال ميكنيم چنانچه با اروپا و از جمله ايتاليا همكاري اقتصادي فراوان داريم.
خرازي تصريح كرد: از اين كه كمپانيهاي آمريكايي در ايران مشاركت داشته باشد منعي نداريم؛ دولت آمريكاست كه آنها را براي مشاركت در بازارهاي فعال ايران محدود كرده است.
وزير امور خارجه كشورمان افزود : البته ما بدون حضور كمپانيهاي آمريكايي مسير خودمان را با جديت دنبال ميكنيم، ميزان سرمايهگذاري ما در بخش نفت و گاز در ماه هاي اخير نشاندهنده اين است و مجموعه قراردادهاي ما به رقمي معادل 30 ميليارد دلار برسد كه بخش زيادي از آن محقق شده و بقيهاش نيز در حال گفتگوست.
وي يادآور شد: ايران راه توسعه خودش را با سرعت طي ميكند شركتهاي آمريكايي هستند كه از مشاركت در اين بازار فعال محروم هستند و آنها هستند كه بايد حضور در ايران را از دولتشان بخواهند؛ ما منافع مليمان را ناديده نميگيريم و منافع ملي با ايدئولوژيمان هيچ مغايرتي ندارد.
خرازي گفت: ساختار ايران براساس مجموعه اصول دموكراسي و ارزشهاي اسلامي بنا نهاده شده و تلاش ميكند كه چنين الگويي را به منصه ظهور برساند.
وزير امور خارجه كشورمان درباره پيشنهاد سفر هيات آمريكايي به ايران و ديدارش با سناتور جوزف بايدن گفت: سفر پيشنهادي هيات آمريكايي به ايران در زمان مناسب نبود و يك گام سياسي تلقي ميشد كه زمينهسازي براي آن انجام نشده بود.
خرازي تاكيد كرد : ما از اقدام دولت و ملت آمريكا براي كمك به زلزلهزدگان بم و ابراز همدردي آنها استقبال كرديم اما در شرايطي نبوديم كه يك مساله انساني را با يك مساله سياسي در هم ادغام كنيم .
خرازي تصريح كرد: رابطه ايران و آمريكا سابقه تاريخي طولاني دارد، با حفظ سياست خصمانه آمريكا نسبت به ايران زمينهاي براي گفتگو باقي نميماند طبعا اگر آمريكا بخواهد مسايلاش را با ايران حل كند، بايد فضاي مناسب آن را نيز به وجود بياورد.
وزير امور خارجه كشورمان تاكيد كرد : ديدار با سناتور بايدن يك ملاقات نبود يك ديدار بدون برنامه بود كه وي مراجعه كرد و ما نيز در يك صحبت غيررسمي شركت كرديم البته ايشان از منتقدان دولت آمريكاست و تجارب زيادي در زمينه سياست خارجي و شناختي واقع بينانه از منطقه و ايران دارد اما از سرگيري روابط ايران و آمريكا در دست او نيست و دولت آمريكاست كه بايد اراده سياسي خودش را نشان دهد و زمينه تغيير شرايط را فراهم كند.
وزير امورخارجه ايتاليا در پاسخ به سئوال تهران تايمز درباره انكه دولت ايتاليا براى توقف كشت خشخاش در افغانستان چه اقدامي صوت داده است فراتيني گفت : مبارزه با توليد و فروش مواد مخدر يكي از موارد مهمي است كه ما بدنبال آن هستيم .
وى ادامه داد : موضوع مواد مخدر يكي از موضوعات مهم براى ايتاليا و تمام اروپااست و قاچاق مواد مخدر مانند زخمي بر بدن ايتاليا و اروپا تلقي مي شود.
فراتيني ، حضور مستقيم در كشور افغانستان و ايجاد شرايط لازم در اين كشور براى مبارزه باكشت خشخاش ، همكارى نزديك با همسايگان افغانستان مانند ايران و حمايت از آنها در مبارزه بامواد مخدر و توليد و كشت آن در افغانستان را از جمله راههاى فعاليت در اين زمينه عنوان كرد.
نظر شما