به گزارش خبرنگار مهر، بهرام عین اللهی در جلسه علنی امروز (سه شنبه ۳۱ خرداد ماه) مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال فاطمه قاسم پور مبنی بر علت اجرا نشدن مصوبه بودجه ۱۴۰۰ درباره تحت پوشش قرار دادن درمان ناباروری، گفت: وضعیت کشور از حیث جوانی جمعیت ناجور است و ما فرصت زیادی برای افزایش جمعیت در کشور نداریم و اگر در هفت سال آینده کاری برای افزایش جمعیت نکنیم، بعداً این معضل قابل جبران نخواهد بود.
وی با بیان اینکه مجلس باید از طریق تصویب قوانین به جوانی جمعیت کمک کند، گفت: البته مجلس یازدهم قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده را به تصویب رساند و وظیفه ماست که این قانون را به طور کامل اجرا کنیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: ما در وزارت بهداشت، قرارگاه جوانی جمعیت را ایجاد کردیم و مسئولیت این قرارگاه به عهده بنده است. تمام افراد و نهادهایی که در موضوع جوانی جمعیت تأثیر دارند در این قرارگاه حضور دارند و ما جلسات خود را به صورت هفتگی در راستای بررسی راهکارهای افزایش جمعیت برگزار میکنیم.
عین اللهی در ادامه ضمن تقدیر از نمایندگان برای ادای احترام به خدمات مدافعان سلامت برای کنترل کرونا، افزود: این افراد زحمات زیادی در خصوص کنترل کرونا کشیدند. حدود ۳۰۰ شهید از بین همه کادر پزشکی، پرستاری و سلامت داشتیم.
وی تاکید کرد: اولویت مهم وزارت بهداشت جوانی جمعیت است. از نمایندگان خواهش میکنم کمک کنند تا این معضل حل شود و ما از این پیچ بسیار خطرناک کاهش جمعیت نجات پیدا کنیم. ما خانههای بهداشت در سراسر کشور را بسیج کردیم و از بهورزان نیز خواستیم تا افراد را تشویق کنند تا جمعیت افزایش پیدا کند و بستههای تشویقی در این زمینه در نظر گرفتیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: کل اعتبارات تخصیص یافته برای حمایت از هزینههای درمان ناباروری ۷۸۷ میلیارد تومان بود که مبلغ ۴۹۲ میلیارد تومان تملکی است و باید مراکزی را به عنوان درمان ناباروری در استانها ایجاد کنیم. متأسفانه این مراکز به اندازه کافی در کشور وجود ندارد بنابراین اولویت اصلی ما افزایش مراکز درمان ناباروری است.
عین اللهی گفت: هم اکنون ۱۴ پروژه مرکز ناباروری و بلوک زایمانی و ۲۶ پروژه مرکز تخصصی درمان ناباروری در دست اجراست. ضمن اینکه امسال یکی از اولویتهای اصلی این است که بتوانیم مراکز درمان ناباروری و بلوک زایمانی را افزایش دهیم. سازمان بیمه سلامت نیز از منابع خود مبلغ ۱۴۱ میلیارد تومان به درمان ناباروری اختصاص داده است. همچنین در سال گذشته ۳۵۰ هزار بسته خدمات ناباروری ارائه کردیم و امیدواریم امسال نیز بتوانیم بیش از این انجام دهیم.
وی تاکید کرد: باید پوشش بیمهای برای ارائه خدمات نازایی و ناباروری به طور کامل انجام شود. در حال حاضر ۹۰ درصد تعرفه مصوب بخش دولتی بستههای خدماتی ناباروری در مراکز دولتی و ۹۰ درصد تعرفه مصوب بخش عمومی غیردولتی در این مراکز و پرداخت ۹۰ درصد تعرفه عمومی غیردولتی بستههای خدمات ناباروری در مراکز خصوصی و خیریه توسط سازمان بیمه سلامت در وزارت بهداشت انجام میشود و اگر بتوانیم منابع این بخش را تأمین کنیم، به ۱۰۰ درصد ارتقا خواهد یافت.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: افرادی نیز که از ابتدای سال ۱۴۰۰ از مراکز غیر طرف قرارداد خدمات درمان ناباروری دریافت کردند، هزینه آنها در قالب پرونده خسارت متفرقه پرداخت میشود. همچنین در اجرای ماده ۴۴ قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، کلیه زوجین نابارور فاقد پوشش بیمه با آزمون وسع تحت پوشش قرار میدهیم و خانمهای باردار هم اگر بیمه نباشند، بعد از مراجعه بدون دریافت وجه از خدمات بیمه همگانی بهره مند میشوند و فرزندانشان نیز تا ۵ سالگی از خدمات بیمه همگانی برخوردار خواهند شد.
انحراف در تخصیص یارانه درمان ناباروری
فاطمه قاسم پور در جریان بررسی سوال خود از وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص اجرایی نشدن تبصره ۱۷ بودجه ۱۴۰۰ در موضوع ناباروری، گفت: در مسئله مهم جمعیت و ارائه خدمات به خانوادههای ایرانی برای فرزندآوری یکی از موضوعات مهم مسئله درمان ناباروری، توسعه زیرساختها، تجهیز مراکز و تربیت کادر مؤثر و یارانه درمان است.
وی بیان کرد: زوجین نابارور که تمایل بسیار زیادی به فرزندآوری دارند، اما هزینه درمان ناباروری در کنار رنج فرآیندهای درمان و نداشتن فرزند، باعث میشود تا ما به عنوان سیاست گذار در سیاستهای جمعیت، یارانه بیمه و درمان و حمایت جدی از آنها داشته باشیم.
رئیس فراکسیون زنان و خانواده مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در چند سال اخیر یارانه درمان ناباروری در بودجه سنواتی دیده شده اما انحراف عملکرد آن بالاست، افزود: در ابتدای مجلس یازدهم نظارت بر اجرای بودجه سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰، ساماندهی بودجه هدفمند برای خانوادههای نابارور مورد توجه قرار گرفت و در قانون جوانی جمعیت با همت مجلس، بیمه درمان ناباروری در کنار دیگر خدمات دیده شد.
وی تصریح کرد: متأسفانه در چند سال اخیر اگرچه اعتبارات خوبی برای درمان ناباروری تخصیص یافت، اما متأسفانه بودجه به ذینفعان نرسید و هزینه موارد دیگری شد که از طریق دیوان محاسبات پیگیر آن هستیم و مسببین باید پاسخگو باشند.
قاسم پور متذکر شد: مجلس در بودجه سال ۱۴۰۰ به منظور ساماندهی بودجه درمان ناباروری، وزارت بهداشت را به تشکیل کارگروهی متشکل از نمایندگان جهاد دانشگاهی، معاونت درمان، کمیته امداد امام خمینی (ره) و مجموعههای فعال در این زمینه دعوت کرد و هدف از تشکیل این کارگروه جامع سازی خدمات بود. یارانهها نباید به افرادی اختصاص پیدا کند که تنها از طریق مراکز علوم پزشکی اقدام به درمان کرده اند.
رئیس فراکسیون زنان و خانواده مجلس تصریح کرد: همچنین در ماده ۴۳ قانون جوانی جمعیت در خصوص بیمه درمان ناباروری و موارد دیگر اقدامات مؤثری صورت گرفته است. امروز متأسفانه علی رغم تنظیم گری مجلس در بودجه ۱۴۰۰، انحراف هزینه کرد وجود دارد چرا که جلسات کارگروهی که باید اقدامات لازم را انجام میداد، تشکیل نشد و وزارت بهداشت بودجه را به دانشگاههای علوم پزشکی تخصیص داد.
وی ادامه داد: همچنین قرار بود ۹۰ درصد یارانه درمان برای زوجین نابارور اختصاص داده شود و سامانه ثبت اطلاع راه اندازی شود. طبق قانون جوانی جمعیت، قرار بود بیمه درمان ناباروری وجود داشته و شورای عالی بیمه تصمیمگیری کند اما سامانهای برای این کار هنوز ایجاد نشده است و موضوع بیمه درمان ناباروری به درستی اجرا نشده و مشکلات زیادی را به وجود آورده است.
قاسم پور با بیان اینکه نگاه سه و نیم میلیون زوج نابارور به مجلس و دولت است، گفت: مجلس با تصویب قانون، بودجهای اختصاص داد اما قانون به درستی اجرا نشده است. قرار بود تعارض منافع در وزارت بهداشت جمع شود، اما اجرایی نشدن درست قوانین مربوط به حوزه درمان ناباروری به تعارض منافع برمیگردد.
نظر شما