به گزارش خبرنگار مهر، محمدرضا جوان آراسته، نویسنده صبح شنبه در آئین رونمایی از کتابهای «پناهم باش» و «فکرشم نکن» از سری کتابهای جوانه در مجموعه روایتخانه اصفهان در عمارت تاریخی سعدی حوزه هنری اصفهان اظهار داشت: ناداستان جزئی از ادبیات ما است و تفاوت داستان و ناداستان فقط در واقعیت و خیال است، ناداستان برمبنای واقعیت روایت میشود و خیال، پایه داستان است و جز این تفاوتی با هم ندارند. زندگینامه، سفرنامه و خاطره همه جز ادبیات روایی هستند که بخش بزرگی از ادبیات ما را تشکیل میدهد و در همه آنها، از تکنیکهای داستاننویسی استفاده میشود.
وی با اشاره به به اهمیت روایت در دنیای امروز تأکید کرد: باید خودمان را روایت کنیم و چارهای جز این نداریم؛ در غیر این صورت، محکوم به انقراض و نابودی هستیم. اگر در ارائه روایت از خودمان کوتاهی کنیم، دیگران، ما، جامعه و زندگی ما را روایت میکنند و در این صورت، چیزی از ما باقی نخواهد ماند؛ میآییم، میرویم و تمام میشویم. روایت همین چیزهای کوچکی است که زندگی را میسازد، اگر ما روایت خود درباره امید را داشته باشیم، صدها نفر نقطه اشتراک یا بهانهای برای امید پیدا میکنند.
جوان آراسته با بیان اینکه مسئلهای مثل سقط جنین، خصوصیترین بخش زندگی نویسنده است، گفت: نفس نوشتن درباره این موضوع ارزشمند است، چون به موضوعی پرداخته میشود که اغلب از نوشتن درباره آن فرار میکنند و در عین حال، جامعه امروز با آن درگیر است.
روایت امروز، مسئولیت ما است
وی با تأکید بر اینکه ما خودمان را روایت نمیکنیم و بیشتر درگیر کلیشه و ادا هستیم، تصریح کرد: اثرگذاری یک روایت خوب از ۱۰ سخنرانی بیشتر است، چرا که یک روایت خوب نقطهای را در وجود مخاطب هدف قرار میدهد و چیزی را در ناخودآگاه او متأثر میکند که به آسانی تغییر نخواهد کرد.
این نویسنده با بیان اینکه روایت کردن، مسئولیت امروز ماست که در مقابل آن از ما سوال میشود، گفت: اگر امروز روایت نکنید، تاریخ این دوران را روایت میکند، در حالی که فکر، اندیشه و جهانبینی ما در این روایت غایب خواهد بود. ۳۰ درصد از افراد جامعه، کسانی هستند که برای تصمیم گرفتن به شنیدن توصیه، تجربه و تشویق از دیگران نیاز دارند و این روایتها گاه تأثیر بزرگی بر زندگی این افراد میگذارد.
وی کتابهای «پناهم باش» و «فکرشم نکن» را ارزشمند خواند و بیان کرد: این کتابها، روایتی از یک برش و بخش مهمی از زندگی است که جامعه به آن نیاز دارد، بهویژه وقتی مقام معظم رهبری که از منظر کلان به مسائل نگاه میکنند، بر اهمیت موضوع جمعیت تاکید کردهاند.
جوان آراسته تصریح کرد: چیزی که همه ما بعد از اولین قدم، یعنی نوشتن به آن نیاز داریم، نقد سختگیرانه، جدی و بیتعارف است، چون کسی که از نقد کناره بگیرد، کم کم در مردابی از رکود فرو میرود. ما باید جایی بایستیم که صاحبنظران از هر نگاه و عقیدهای نتوانند از ما چشمپوشی کنند، چنانکه مرحوم قیصر امینپور انقلابی بود، ولی جایگاهی داشت که نمیتوانستند او را ندیده بگیرند.
فلسفه و جهان بینی هنرمند آثار او را ماندگار میکند
در ادامه علی قاسمزاده، شهردار اصفهان در این آئین، با اشاره به مقدمات مورد نیاز برای خلق یک اثر هنری، گفت: استعداد، علاقه، عواطف قوی، دانش، مهارت و انگیزه، عوامل مورد نیاز برای خلق آثار هنری هستند، ولی راز ماندگاری و ارزشمندی آثار چیزی غیر از اینهاست؛ همانطور که شاعران بسیاری در طول تاریخ وجود داشتند، ولی تعداد معدودی از آنها به کسانی چون حافظ، سعدی و مولوی تبدیل شدند.
وی افزود: شرط لازم برای ماندگاری آثار، حلقه مفقوده دنیای امروز هنر یعنی فلسفه و جهانبینی است؛ اثری ماندگار میشود که از وجودی بزرگ و جهانبینی متعالی برخاسته باشد. مجموعه روایتخانه به مبدأ حرکتی تبدیل شد که در تاریخ ادبیات شهر، بهعنوان اتفاقی بزرگ ثبت میشود.
شهردار اصفهان ارزش کتابهای «پناهم باش» و «فکرشم نکن» را بهدلیل نقش اول نویسندگان آنها یعنی مادری دانست و تأکید کرد: مجموعه روایتخانه نشان داد که میتوان در فضایی متعهد، دینی و سالم به خلق اثر پرداخت، در حالی که تا پیش از شکلگیری این مجموعه، ادبیات شهر در انحصار گروهی خاص بود.
قاسمزاده هنرمند واقعی را کسی دانست که درک درستی از جهان هستی و زمانه خود داشته باشد و اظهار کرد: نویسندگان این مجموعه، نسل سرنوشتسازی در حوزه ادبیات داستانی شهر و چه بسا کشور هستند که سالهای آینده درباره آنها خواهند نوشت.
گفتنی است، کتاب «پناهم باش» تألیف راضیه ترکان و مهناز محمدیان، مواجهه افراد با مسئله سقط جنین در شرایط مختلف را روایت میکند و کتاب «فکرشم نکن» نوشته مرضیه احمدی، روایت مادرانی است که در تلاش برای بزرگتر کردن قاب عکس زندگی خانوادگیشان و داشتن فرزند سوم هستند.
نظر شما