۶ تیر ۱۴۰۱، ۱۲:۰۴

پیمان پاک در برنامه ثریا تشریح کرد؛

افزایش چند برابری صادرات غیرنفتی در یک سال گذشته چگونه رقم خورد؟

افزایش چند برابری صادرات غیرنفتی در یک سال گذشته چگونه رقم خورد؟

معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت با توجه به روند افزایشی چند برابری صادرات غیرنفتی کشور در یکسال گذشته، چگونگی رقم خوردن این مهم را تشریح کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سازمان توسعه تجارت، علیرضا پیمان پاک، معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت در برنامه ثریا شبکه اول سیما با اشاره به افزایش صادرات غیرنفتی کشور در ۹ ماه گذشته با اصلاح برخی سیاست‌ها و توجه به کشورهای همسایه گفت: یکی از مسائل اصلی در توسعه صادرات برنامه محور بودن و راهبرد داشتن است.

وی با اشاره به اینکه دولت برای سال ۱۴۰۴ هدف رسیدن به حداقل ۷۵ میلیارد دلار صادرات غیر نفتی را تعریف کرده است، افزود: حداقل افزایش صادرات را ۷۵ میلیارد دلار قرار دادیم و در مدت گذشته به ۴۸ میلیارد دلار رسیدیم. این مبلغ بیش از میزان مورد انتظار بود.

کلید اصلی برای افزایش صادرات چیست؟

پیمان پاک در خصوص اقداماتی که دولت برای این افزایش میزان صادرات انجام داده است افزود: اولین اقدام دولت هماهنگی میان دستگاه‌های مختلف بود، دومین اقدام رفع موانع و مشکلات و سومین و مهمترین این بود که شخص اول دولت به همراه تمامی دستگاه‌ها پیگیر حل و رفع موانع صادرات بودند.

وی تاکید کرد: بارها شده است شخص رئیس جمهور وقتی از مانعی مطلع می‌شود، بلافاصله رفع آن را پیگیر می‌شود و همین موضوع سبب می‌شود که سایر دستگاه‌ها نیز مدام از ما بپرسند مشکل کجاست که رفع کنیم.

رئیس سازمان توسعه تجارت از تسهیل شرایط ارز آوری و بازگشت ارز توسط صادر کنندگان به عنوان یکی از اقدامات اصلی در جهت سهولت صادرات خبر داد و گفت: نکته مهم در صادرات این است که ما به آن به عنوان یک زنجیره نگاه کنیم.

افزایش ۱۰۰ درصدی صادرات به آفریقا

وی همچنین از اولویت بندی کشورها بر اساس منابع انسانی و منابع کشور خبر داد و گفت: در سال‌های گذشته غفلت محض از بازار جنوب شرق آسیا و آفریقا با توجه به تمام فرصت‌های موجود صورت گرفته است و اکنون با در اولویت قرار دادن آفریقا توانستیم صادرات به این قاره را ۱۰۰ درصد رشد دهیم اما بازهم عدد کم است.

پیمان پاک با اشاره به فرصت از دست رفته در آفریقا گفت: خیلی از کشورهای آفریقایی در تحریم بودند و می‌گفتند که چرا با ما وارد تجارت نمی‌شوید؟

زیرساخت‌ها جوابگوی حجم تجارت با روسیه نیست

پیمان پاک یکی از سیاست‌های دولت را همراه کردن هیأت‌های تجاری با مسئولان عنوان کرد و افزود: نکته مهم این است که هیچ سفری وزرا و مسئولان نداشتند مگر اینکه هیات تجاری همراه آنها باشد. همین چند وقت پیش بزرگترین هیات تجاری تاریخ را به روسیه بردیم.

وی همچنین با اشاره به مشکلات زیرساختی در صادرات گفت: وقتی توسعه بازار می‌دهیم زیرساخت مهم است، در مورد روسیه کامیون و کانتینر کم آمده و آستارا قفل شده است. چرا؟ بخاطر اینکه سال‌ها به آن بی توجه بودند و برای زیرساخت‌ها، لجستیک و حمل و نقل کاری نکردند.

رئیس سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه در صادرات کالا در سال ۱۴۰۰ میزان ۳۹.۶ درصد نسبت به ۱۳۹۹ رشد داشته‌ایم گفت: امروز صادرات غیر نفتی فاصله بسیار دارد با صادرات نفتی و چون توسط بخش خصوصی و خرد انجام می‌شود قابل تحریم نیست و این یعنی اقتصاد مقاومتی.

مثبت شدن ۶۰۵ میلیون دلاری تراز تجاری

وی با اشاره به مثبت شدن تراز تجاری کشور در ۳ ماه اول امسال به میزان ۶۰۵ میلیون دلار افزود: این اتفاق در شرایطی رقم خورد که در ۳ ماه ابتدایی امسال اصلاحات اقتصادی، جنگ اوکراین و قرنطینه شانگهای را داشتیم و در این شرایط توانستیم تراز تجاری را افزایش دهیم.

علت کاهش حجم صادرات به عراق چیست؟

پیمان پاک با بیان اینکه میزان صادرات به ترکیه ۱۰۰ درصد رشد داشته است، در مورد علت کاهش صادرات به عراق گفت: این کاهش به دلیل این بود که کالاهایی که با ارز ترجیحی تولید می‌شد، به عراق می‌رفت و چون ارزان بود، عراقی‌ها مشتری بودند اما با اصلاحات اقتصادی و حذف ارز ترجیحی از کالاها، بازار عراق از دست رفت اما با تغییر کشور هدف ما صادر کننده را به کشورهای دیگر هدایت کردیم.

وی افزود: به طور مثال ماست را عراق ۱.۵ دلار می‌خرید، در روسیه ۲.۵ دلار خریدند و ما صادر کننده را به آنجا هدایت کردیم.

افزایش ۵۵ درصدی صادرات به اتحادیه اروپا

رئیس سازمان توسعه تجارت در مورد تجارت با اتحادیه اروپا نیز گفت: ما که به گفته برخی‌ها زبان غرب را در دولت سیزدهم بلد نبودیم ۵۵ درصد افزایش صادرات به اتحادیه اروپا داشتیم. علت چه بود؟ این بود که بحث معامله تجاری بر اساس منفعت کشورهاست و ارتباطی به مسائل سیاسی ندارد.

وی همچنین به افزایش میزان صادرات خدمات فنی و مهندسی اشاره کرد و گفت: صادرات خدمات فنی مهندسی از ۴۹۳ میلیون دلار به دو هزار و ۳۰۵ میلیون دلار رسید که همه این اتفاقات با همان اصلاحات و رفع موانع صورت گرفته است.

پیمان پاک با انتقاد از سیاست‌های دولت قبل در برخورد با شرکت‌های صادرکننده خدمات فنی مهندسی گفت: از ۳۵ شرکت بزرگ خدمات فنی مهندسی، با همت دولت قبل بیش از ۲۰ تا ممنوع‌الخروج شدند آن هم به خاطر موانعی که در مقابلشان گذاشتند.

رئیس سازمان توسعه تجارت در خصوص علت موفق نبودن تجارت با سوریه گفت: نکته مهم در سوریه سیاست‌های دولت این کشور است، آنها قوانین عدم خروج ارز دارند و باید بر این اساس برنامه‌ریزی کنیم. یکسری اقدامات در حال انجام است اما سرعتش نسبت به سایر کشورها کمتر است، ما باید سوریه را به عنوان محلی برای سرمایه گذاری و دروازه ورود به کشورهای عربی نگاه کنیم و با این کشور به تولید مشترک برسیم.

وی جام جهانی قطر و جنگ اوکراین را فرصتی برای توسعه تجارت عنوان کرد و افزود: بلافاصله بعد از جنگ اوکراین کمیته ویژه تجارت با روسیه شکل دادیم و توانستیم در شرایطی که حجم کل واردات روسیه ۵۰ درصد کاهش یافته بود و با وجود اینکه در ۲ ماه ابتدایی ما نیز صادراتمان به این کشور کاهش داشت، در خرداد آن را ۲۸ درصد افزایش دهیم.

پیمان پاک با اشاره به خرید ۱۲ کشتی برای تجارت با روسیه گفت: ارتباط ما برای اولین بار در تاریخ با بندر ماخاچ قلعه به عنوان یک ارتباط یخچالی برقرار شده است و این اتفاق بزرگی به شمار می‌رود.

وی همچنین یکی دیگر از سیاست‌های دولت را ارتباط استان به استان میان ایران و سایر کشورها عنوان کرد و گفت: اکنون سنت پترزبورگ به استان اصفهان متصل شده و همین اتفاق در خصوص سایر استان‌ها و استان‌های چین و بلاروس نیز در حال انجام است.

کد خبر 5524728

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha